Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det norske folk i sorg

Da Jens Stoltenberg og AUF-leder Eskil Pedersen kom ut av domkirka stod Norge helt stille.

LANDESORG: Utenfor domkirka var hundrevis stod sikkert tusenvis av mennesker i kø for å legge ned blomster og vise sin respekt før ofrene etter bombeangrepet i regjeringskvartalet og den grufulle massakren på Utøya fredag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LANDESORG: Utenfor domkirka var hundrevis stod sikkert tusenvis av mennesker i kø for å legge ned blomster og vise sin respekt før ofrene etter bombeangrepet i regjeringskvartalet og den grufulle massakren på Utøya fredag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var et folkehav av mennesker som ville vise sin respekt for de døde og pårørende som ventet statsminister Jens Stoltenberg og AUF-leder Eskil Pedersen da de kom ut av Oslo domkirke.

Først ringte kirkeklokkene. Deretter ble det stille. Helt stille. Sørgende kolleger, venner, kjente og nær familie som kom ut av den fullstappede kirken etter minnegudstjenesten som startet kl.11.00 i dag, ble møtt av et folkehav som var møtt fram for å vise sin støtte.

Hundrevis hadde stått i kø for å høre Stoltenbergs bevegede hilsen.

- Deres majesteter. Kjære Eskil. Kjære alle sammen. Det er bare to dager siden fredag. Det føles som en evighet. Det har vært timer, dager, netter fylt av sjokk, sinne og gråt. I dag er det tid for sorg. I dag skal vi tillate oss å stoppe litt opp og sørge over de døde, sier stasminister Jens Stoltenberg.

Folkehav
Da minnegudstjenesten var over, var det liten tvil: Et helt folk sørger sammen med statsministeren og de berørte i AUF, Arbeiderpartiet og i departementene.

Foran kirken har store folkemengder kommet for å legge ned blomster og tenne lys for de døde. To av dem var er Sigrun Thomassen og Reidun Sloreby.

- Det er helt fryktelig, sier Thomassen og rister på hodet.

- Det går ikke an å sette ord på det.

LANGE KØER: Sigrund Thomassen (til høyre) og Reidun Storeby ventet sammen med hundrevis av andre utenfor domkirka for å få legge ned blomster og vise sin respekt for ofrene etter minnegudstjenesten tidligere i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LANGE KØER: Sigrund Thomassen (til høyre) og Reidun Storeby ventet sammen med hundrevis av andre utenfor domkirka for å få legge ned blomster og vise sin respekt for ofrene etter minnegudstjenesten tidligere i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

De har nettopp sett kongen, dronningen, statsminister Jens Stoltenberg og store deler av den politiske eliten komme ut av kirken, etterfulgt av sørgende familier, venner og kjente.

Kommer med blomster
- Vi er her for å legge ned blomster, sier Sloreby da Dagbladet kommer bort. Helt foran ved politisperringen står de to helt rolige sammen med hundrevis av mennesker og venter helt rolig.

Astrid Kronborg jobber i Justisdepartementet og hadde tatt med seg mannen Bjørn Kronborg og sønnene Henrik Kronborg (10) og Oscar Kronborg (6) for å vise hvordan mammas jobb har blitt ødelagt av bomben fredag. Men dit kom de ikke inn nå på grunn av sperringene, forteller Astrid Kronborg.

I stedet har de tatt veien ned til domkirken for å legge ned en bukett røde roser.

- Det er klart det er sterke følelser. Det fryktelig tragisk, dette, sier hun.

STERKE FØLELSER: Astrid Kronborg jobber i Justisdepartementet og har tatt med seg mannen Bjørn Kronborg og sønnene Henrik Kronborg (10) og Oscar Kronborg (6) for å legge ned blomster foran domkirka. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STERKE FØLELSER: Astrid Kronborg jobber i Justisdepartementet og har tatt med seg mannen Bjørn Kronborg og sønnene Henrik Kronborg (10) og Oscar Kronborg (6) for å legge ned blomster foran domkirka. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer