IKKE OVERRASKET: Trine Skei Grande er ikke overrasket over at en liten formell feil førte til utkastelse for Laila Navrud. Nå håper hun at enkeltskjebner kan øke oppmerksomheten om konsekvensene av innstrammingen i innvandringspolitikken. Foto: Scanpix
IKKE OVERRASKET: Trine Skei Grande er ikke overrasket over at en liten formell feil førte til utkastelse for Laila Navrud. Nå håper hun at enkeltskjebner kan øke oppmerksomheten om konsekvensene av innstrammingen i innvandringspolitikken. Foto: ScanpixVis mer

- Det norske folk mener ikke det de stemte ved valget

Trine Skei Grande (V) mener valgresultatet hadde vært annerledes om folk hadde kjent flere enkeltskjebner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Trine Skei Grande (Venstre) gleder seg over Jens Stoltenbergs regelendring som gjør at Laila Navrud (28) får bli i Norge.

- For det første er det bra at Jens Stoltenberg nå varsler en regelendring. Det er jeg kjempeglad for. Men det betyr ikke at han tar innover seg problemet med innvandringspolitikken. Dette kommer som et resultat av innstrammingen, UNE har bare fulgt regelverket da de viste henne ut.

Laila er gift og har barn med en norsk mann, men ble utvist fra Norge fordi hun jobbet på et bakeri mens hun kun hadde arbeidstillatelse som au pair.

- Ikke overrasket Skei Grande mener utkastelsen av den 28 år gamle kvinnen viser hvordan innstrammingen i politikken får praktiske konsekvenser. Ved valget i fjor gikk partiene som ønsket en strengere innvandringspolitikk fram, mens Venstre havnet under sperregrensa og kun fikk inn to representanter.

Venstre-lederen tror velgerne hadde stemt annerledes om de hadde kjent til konsekvensene bak den strammere politikken.

- Jeg tror ikke folk egentlig mener det de stemte ved valget. Hvis de hadde kjent flere enkeltsaker, tror jeg det hadde blitt et annet resultat, sier Skei Grande, som ikke er overrasket over at det å ta seg arbeid på et bakeri kan føre til at man blir kastet ut av Norge.

- For oss som jobber mye med asylsaker er det ingen stor overraskelse. Hvis man skal bygge en garasje, har saksbehandleren en forpliktelse til å gi deg opplysninger om hvordan du skal fylle ut skjemaene. I UNE kan det virke som om det er et mål å få mennesker til å fylle ut skjemaer feil.

- UNE ingen servicebedrift Skei Grande mener utlendingsmyndighetene legger til rette for små formelle feil som kan føre til utkastelse.

- Det er for eksempel mange som har kommet som har kommet og fått arbeidsinnvandring, som likevel blir oppfordret til å stå i asylkø - noe de ikke får. Dermed blir de utvist. Det normale bør være at du søker om det du kan få. UNE er ikke akkurat noen servicebedrift.

Advokat Fridtjof Feydt mener dagens varslede regelendring fra Stoltenberg kommer fordi mediene har skapt stor oppmerksomhet rundt saken.

- Jeg er helt enig med advokaten. Det er trist for alle enkeltskjebnene som ikke har like store pressgrupper. Det er veldig bra at det blir oppmerksomhet om hva innstrammingen i asylpolitikken betyr.

Venstre kommer nå til å se på endringer i utlendingsloven, slik at små brudd på loven ikke fører til utkastelse.

- Sånn som det er i dag blir man dømt like hardt for å ikke skjønne en kode i passet som for voldtekt og drap. Det tror jeg bryter veldig med folks rettsoppfatning, sier Trine Skei Grande.