Det norske forvitrer

Individualismen rår, alle ting er like bra. Og tradisjonsbærende institusjoner forvitrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

MONARKIET KNAKER , statskirken ligger på sotteseng og Forsvaret bygges ned. Slik forvitrer våre nasjonale institusjoner. Det skjer i en tid da høyresidas ideologi står sterkere enn noen gang. Men det er høyresidas individualisme, ikke dens kollektivisme som er styrende tankeretning. Nyliberalismen er ikke konservativ i tradisjonell forstand. Den er tvert imot en radikal trussel mot alt som er identitetsbærende. Og det er Arbeiderpartiet som utfører ideologiens praktiske politikk.

DET INTERESSANTE ved dette er imidlertid at Arbeiderpartiet også siden det fikk makt i første halvdel av forrige århundre har vært de tre institusjonenes fremste beskytter. Statskirken ble partiets religionsvesen. Det ble, som Erling Falk i Mot Dag formulerte det, betraktet med samme syn som en hudlege av den gamle skole så på offentlige bordellers betydning for kjønnssykdommene: Det reduserte smittefaren. Gjennom statskirken kunne Arbeiderpartiet sikre en romslig kirke, en kirke der kvinner fikk tale. I vinter ville regjeringen gi homofile prester stillingsvern i henhold til arbeidsmiljøloven. Staten ville bruke sysselsettingspolitikken i Kirkens indre liv og lære. Det er dette filosofen Hans Skjervheim kalte irrasjonell rasjonalisme. Arbeiderpartiets sekulariserte statsråder tror ikke på Kirkens budskap, men de vil ordne opp i det på vegne av andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer