Det norske fredsarbeidet lider

En tamilsk selvmordsaksjon tok livet av 22 mennesker og ødela 13 fly i et angrep mot Sri Lankas flyplass natt til i går. UD mener angrepene kompliserer fredsarbeidet i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Under ethvert tilløp til vold lider selvfølgelig fredsprosessen, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen. Han leder det norske fredsarbeidet på Sri Lanka og er i løpende kontakt med partene.

Kritisk til vold

- For to uker siden var det militæraksjon fra regjeringens side, vi er kritiske til begge parters bruk av vold. Det sa vi fra om da og det mener vi nå, sier han. Johansen ønsker ikke å kommentere framdriften i fredsforhandlingene.

- Vi har gitt beskjed om at den norske regjering er villig til å assistere partene dersom de ønsker det. Tilbudet står fortsatt ved lag, sier han.

- Enhver kamphandling er uheldig med tanke på mulighetene for at partene kan komme i en forhandlingssituasjon, sier fungerende pressetalsmann i Utenriksdepartementet, Bjørn Berge. Ifølge Norges ambassadør på Sri Lanka, Jon Westborg, er det ikke planlagt noe møte mellom partene i nær framtid.

Lammet

Selvmordsangrepet der ni tamilske rebeller mistet livet, skjedde i morgentimene tirsdag. Angrepet skjedde på dagen som regnes for starten på den 18 år lange borgerkrigen. Minst 400 tamiler ble drept i antitamilske aksjoner 24. juli 1983. Tamiltigrene kjemper for en egen stat i tamilske områder av Sri Lanka. Over 60000 mennesker har blitt drept i konflikten. På tirsdag døde 22 mennesker, tre av dem var sivile.

- Soldatene og de ansatte på flyplassen hadde nok med å redde seg selv. Det var vill panikk, og vi måtte løpe for livet, sier turist Sean Hill til BBC.

Flyplassen var i går fullstendig lammet.

- Det er det første angrepet i sør siden november, sier Westborg. Den norske ambassaden ble i går kontaktet av åtte nordmenn, seks voksne og to barn, som var strandet på et hotell i hovedstaden på grunn av krigshandlingene. UD har ikke klart å få oversikt over hvor mange nordmenn som befinner seg i landet, men ingen skal være direkte berørt av kampene.

SELVMORDSBOMBER: Soldater fra flyvåpenet samlet seg i går rundt liket av en tamilsk selvmordsbomber, som sammen med et tjuetall geriljasoldater stormet og lammet Sri Lankas eneste internasjonale flyplass natt til i går. UD sier angrepet er uheldig for det norske fredsarbeidet i landet.