- Det norske helsevesenet bør tilby eggdonasjon

Mener helsepolitisk talsmann i Ap, Thomas Breen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Jo mer jeg har satt meg inn i temaet, jo sikrere er jeg blitt på at det er riktig å gå inn for eggdonasjon. Vi gir allerede i dag bistand til par som ønsker å få barn, enten det er prøverørsbehandling eller sæddonasjon. Likebehandling og at flere par kan hjelpes til å få barn, er de viktigste argumentene, sier Breen til Dagbladet.

Ap-strid Han regner med strid i egne rekker fram til Aps stortingsgruppe skal ta stilling til spørsmålet i løpet av vinteren.
Et flertall i Bioteknologinemnda gikk nylig inn for å tillate eggdonasjon i Norge. De mener den medisinske og psykososiale risikoen for eggcelledonor, mottaker og barn er liten, og ønsker at menn og kvinner, sæd- og eggceller skal likebehandles i størst mulig grad.

Senke skranken Mindretallet mener imidlertid at eggdonasjon tingliggjør reproduksjonen mer enn sæddonasjon gjør, og frykter at eggdonasjon vil senke skranken mot surrogati.

Mot surrogati Den bekymringen tar Breen på alvor. —.Det er svært viktig at eggdonasjon blir rammet inn i loven. Sosial mor må være den samme som juridisk mor slik at det blir en tydelig skranke mot surrogati, som jeg er sterkt imot. Videre må eggdonasjon tilbys innenfor det ordinære helsevesenet slik at vi ikke åpner for kommersialisering slik som i USA der det har blitt et marked.
Det er avgjørende at vi bygger opp skranker mot surrogati, som handler om risiko som kvinner tar på seg for andre, sier Breen.

Tillatt i mange land Ap-representanten mener det er få argumenter tilbake mot å tilby eggdonasjon i Norge.
- Det dreier seg om et medisinsk inngrep med en viss% risiko, men det er en moden teknologi. Den første graviditeten etter eggdonasjon ble rapportert i 1983. I dag %er eggdonasjon tillatt i 22 land, inkludert Sverige, Danmark, Finland og Island, sier Breen. Han mener eggdonasjon som andre typer bistand til barnløse, bør tilbys i det offentlige helsevesenet, men gjerne med en egenandel.
- Det er også et sosialt argument for å tilby eggdonasjon i det norske helsevesenet. De som har penger, reiser allerede til utlandet og får bistand der.

Anonymitet? - Bør donasjonen skje anonymt, eller bør barnet ha mulighet til å kjenne sitt biologiske opphav?
- Her har jeg ikke bestemt meg. Jeg vil jeg følge debatten og høre på argumentene før jeg lander på et standpunkt, sier Breen. Det kan uansett se ut som det er langt fram før eggdonasjon blir tillatt i Norge. Kommentarer til Bioteknologinemnda tyder på at Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet — og dermed et solid flertall på Stortinget — er mot.