- Det norske helsevesenet bør tilby eggdonasjon

Mener helsepolitisk talsmann i Ap, Thomas Breen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):- Jo mer jeg har satt meg inn i temaet, jo sikrere er jeg blitt på at det er riktig å gå inn for eggdonasjon. Vi gir allerede i dag bistand til par som ønsker å få barn, enten det er prøverørsbehandling eller sæddonasjon. Likebehandling og at flere par kan hjelpes til å få barn, er de viktigste argumentene, sier Breen til Dagbladet.

Ap-strid Han regner med strid i egne rekker fram til Aps stortingsgruppe skal ta stilling til spørsmålet i løpet av vinteren.Et flertall i Bioteknologinemnda gikk nylig inn for å tillate eggdonasjon i Norge. De mener den medisinske og psykososiale risikoen for eggcelledonor, mottaker og barn er liten, og ønsker at menn og kvinner, sæd- og eggceller skal likebehandles i størst mulig grad.

Senke skranken Mindretallet mener imidlertid at eggdonasjon tingliggjør reproduksjonen mer enn sæddonasjon gjør, og frykter at eggdonasjon vil senke skranken mot surrogati.

Mot surrogati Den bekymringen tar Breen på alvor. —.Det er svært viktig at eggdonasjon blir rammet inn i loven. Sosial mor må være den samme som juridisk mor slik at det blir en tydelig skranke mot surrogati, som jeg er sterkt imot. Videre må eggdonasjon tilbys innenfor det ordinære helsevesenet slik at vi ikke åpner for kommersialisering slik som i USA der det har blitt et marked.Det er avgjørende at vi bygger opp skranker mot surrogati, som handler om risiko som kvinner tar på seg for andre, sier Breen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer