Det norske oljefondet får toppkarakter av ratingbyrå

Avkastningen er ikke all verden, men den knuser ni av ti tilsvarende fond.

FULL POTT: Yngve Slyngstad, leder for Statens Pensjonfond utland - oljefondet - får toppkarakter av ratingsbyrået Morningstad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FULL POTT: Yngve Slyngstad, leder for Statens Pensjonfond utland - oljefondet - får toppkarakter av ratingsbyrået Morningstad. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Oljefondet slår 9 av 10 sammenlignbare fond i Europa, og ville fått full pott av ratingbyrået Morningstar, skriver Finansavisen i dag.

Avkastningen på Statens pensjonsfond utland i første kvartal 2013 var 5,45 prosent. Det var det nest beste kvartalet noensinne og et resultat av sterke aksjemarkeder i blant annet USA og Japan.

Siden oppstarten i 1998 har Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) gitt en årlig netto realavkastning på 3,24 prosent, noe investor Øystein Stray Spetalen har vært meget kritisk til.

Men den relative avkastningen er god. Oljefondets avkastning knuser ni av ti sammenlignbare kombinasjonsfond i Europa, ifølge fondsanalytiker Thomas Furuseth i fondsratingbyrået Morningstar og gir oljefondet 5 av 5 mulige stjerner.

Slår 90 prosent — Oljefondet slår 94 prosent av fondene i moderat-kategorien over ti år, og 86 prosent av fondene i aggressiv-kategorien over ti år. Målt over tre og fem år, blir resultatene enda bedre for oljefondet, sier han til Finansavisen.

Han legger til at det er litt vanskelig å plassere oljefondet i én kategori, men at det egentlig gjør det veldig bra uansett hvilken kategori vi setter det i.

- Sammenlagt ville Oljefondet sannsynligvis fått 5 av 5 stjerner i begge kategorier. Oljefondet ville også hatt en fordel av ingen tegningskostnader, eller uttredelseskostnader som fondsinvestorer kan bli belastet for, sier han til Finansavisen.

Verdien på oljefondet er onsdag på 4.334 milliarder kroner, tilsvarende 867.000 kroner per innbygger i Norge.

Les også: - Det er bare tull og tøys

APPLE TYNGER: Apple var en gang en god investering for oljefondet, men har tynget regnskapet med milliarder de siste kvartalene.  Kim White/Getty Images/AFP
APPLE TYNGER: Apple var en gang en god investering for oljefondet, men har tynget regnskapet med milliarder de siste kvartalene. Kim White/Getty Images/AFP Vis mer