BLE IKKE ENIG: Kjell Inge Røkkes Aker Capital eier 49,99 prosent av oljeselskapet Det norske oljeselskap, som i dag meldte at de ikke vil undertegne en avtale om Johan Sverdrup-feltet. Foto: Erik Hattrem / Dagbladet
BLE IKKE ENIG: Kjell Inge Røkkes Aker Capital eier 49,99 prosent av oljeselskapet Det norske oljeselskap, som i dag meldte at de ikke vil undertegne en avtale om Johan Sverdrup-feltet. Foto: Erik Hattrem / DagbladetVis mer

Det norske oljeselskap sier nei til Sverdrup-avtale

Full uenighet om gigantprosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet)Det norske oljeselskap nekter å signere en avtale om fordeling av eierandelene på oljefeltet Johan Sverdrup.

«De øvrige partnerne i feltet har derfor bedt Olje- og energidepartementet om å fastsette den endelige fordelingen av forekomstene i Johan Sverdrup. Inntil dette foreligger har Olje- og energidepartementet besluttet at Statoils forslag om fordeling av ressursene skal legges til grunn», heter det i en børsmelding.

Det medfører: 

• Statoil 40,0267 prosent
• Lundin Norway 22,12 prosent
•Petoro 17,84 prosent
•Det norske oljeselskap 11,8933 prosent
• Maersk Oil 8,12 prosent

- For Det norske har det hele tiden vært et avgjørende prinsipp at eierandelene i Johan Sverdrup skal fordeles basert på en kombinasjon av volum og verdi. Når det ikke var mulig å komme til enighet med partnerskapet om dette, kan vi heller ikke signere en avtale, sier Det Norske-sjef Karl Johnny Hersvik i en kommentar.

Gigantprosjekt Johan Sverdrup er det største oljefunnet på norsk sokkel siden 1980-tallet, og investeringskostnadene for første fase er beregnet til 117 milliarder kroner (2015 kroner) og forventet utvinnbare ressurser er anslått til mellom 1,4 og 2,4 milliarder fat oljeekvivalenter. For fullfeltsutbyggingen er investeringskostnadene beregnet til i størrelsesorden 170-220 milliarder kroner (2015 kroner) med utvinnbare ressurser på mellom 1,7 og 3,0 milliarder fat oljeekvivalenter. Oljefeltet Johan Sverdrup er planlagt bygget ut i flere faser og første fase består av fire plattformer bundet sammen med gangbroer samt tre havbunnsbrønnrammer for vanninjeksjon. Ambisjonen er en utvinningsgrad på 70 prosent der det er tatt høyde for avansert teknologi for økt utvinning i fremtidige faser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Første fase har produksjonskapasitet på 315.000 til 380.000 fat oljeekvivalenter per dag. Planlagt oppstart er sent 2019. Fullt utviklet kan feltet produsere 550.000 til 650.000 fat oljeekvivalenter per dag.

Før tålmodigheten rant ut i dag, skrev Dagens Næringsliv i går at selskapet truet med å torpedere avtalen om gigantprosjektet.

Det som har gjort forhandlingene krevende, er at tre oljelisenser må slås sammen til en. Samtidig er eierfordelingen i de tre lisensene svært forskjellig. De involverte selskapene krangler derfor om hvilke deler som er mest verdt og hvordan fordelingene i feltet skal fordeles mellom selskapet.

Det norske oljeselskap eier 20 prosent av den vestligste delen av feltet, ifølge Dagens Næringsliv. Statlige Petoro eier også mye i vest, mens svenske Lundin og danske Mærsk står sterkt på østsida av oljefeltet. Bare Statoil sitter jevnt fordelt med førti prosent overalt, skriver avisa.

- Best i vest Torsdag publiserte oljeselskapet en oppsiktsvekkende animasjonsvideo på sin hjemmeside for å argumentere for sin forhandlingsposisjon:

«Den vestre delen utgjør en tredjedel av arealet, og over halvparten av oljen. Her ligger oljen i tykke lag, og den er rimelig å utvinne»,
heter det i videoen som fortsetter:

«Den østre delen utgjør to tredjedeler av arealet, men inneholder mindre enn halvparten av oljen i feltet. Oljen ligger i tynnere lag, og selv om trykket her er det samme som i vestre del, må det bores flere brønner og installeres mer utstyr for at oljen kan utvinnes. Dette gjør at den østre delen blir dyrere. Kort fortalt er konsentrasjonen av olje i den vestre delen 3,4 ganger høyere enn i den østre delen, og den har et bedre forhold mellom olje og vann. Dette gjør det utdiskutabelt billigere å bygge ut.» Oljeselskapet mener en vurdering som ikke tar høyde for dette, blir «som å verdsette et hus på Østre Toten på samme måte som et like stort hus på Oslos beste vestkant. Det vil si at en kvadratmeter verdsettes som en kvadratmeter, uansett hvor mye huset er påkostet eller har av fremtidig verdi».

Kjell Inge Røkkes Aker Capital eier 49,99 prosent av Det norske.