<strong>STÅR FAST HER:</strong> Norsar-teamet er midlertidig strandet på flyplassen i Baku. Foto: Norsar
STÅR FAST HER: Norsar-teamet er midlertidig strandet på flyplassen i Baku. Foto: Norsar Vis mer

Det norske redningsteamet som er på vei til Nepal står fast i Baku: - Det er sørgelig

Flyplassen i Katmandu er full.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LUCKNOW/OSLO(Dagbladet): Det norske redningsteamet Norsar som er på vei til Katmandu i Nepal kommer seg ikke dit før tidligst i morgen tidlig.

Flyet er strandet i Baku i Aserbajdsjan, og har ikke fått noen tid de kan lande på i jordskjelvrammede Nepal, melder VG.

- Det var planlagt å stopp i Baku for å fylle drivstoff. Men flyet kommer ikke videre i dag, flyplassen i Katmandu er rett og slett full, sier Jim Olav Hansen, Norsars representant i Norge, til Dagbladet.

- Sett fra vårt ståsted, er det sørgelig. For hver time som går, blir håpet om å finne overlevende mindre, sier Hansen.

Gjelder flere Dødstallene etter jordskjelvet stiger stadig, og landets myndigheter anslår at over 4000 mennesker har mistet livet.

Flere tusen innbyggere har reist fra Katmandu og en million mennesker skal ha sovet ute de siste dagene.

Det Norsar-temaet består av 34 redningsfolkene og 4 hunder.

- Vi vet at det er flere andre redningsgrupper som er i samme situasjon, og at det blant annet er noen fly som står i India. Vi vet ikke om det er mulig å få håndtert det raskere, sier Hansen.

Tysk team fast i India Dagbladets team er på en flyplass i byen Lucknow nord i India, hvor det er flere ulike organisasjoner som alle ber om tillatelse til å ta av, slik at de kan fly mot Katmandu. Mange hjelpemannskaper kommer ikke frem på grunn av kaoset på flyplassen i Katmandu, melder Blant gruppene Dagbladets reportere sitter fast med er den tyske innsatsstyrken Humedica. De hadde håpet på å få opp et felthospital.

I en time sirklet ruteflyet fra Jet Airways over den delvis mørklagte nepalske hovedstaden. Ingen landingstillatelse kom, så flyet med hjelpearbeidere og Dagbladets team måtte returnere til India. I 20-tida står flyet og fyller drivstoff i byen Lucknow før turen etter all sannsynlighet går tilbake til utgangspunktet Delhi.

<strong>MÅ VENTE:</strong> De norske redningsarbeiderne må spare på kreftene. Foto: Norsar
MÅ VENTE: De norske redningsarbeiderne må spare på kreftene. Foto: Norsar Vis mer

- Vi er sju leger og to journalister som sitter fast her i Lucknow. Vi er klare med medisinsk utstyr og et ambulerende sykehus, og kan ta over driften av sykehus i Katmandu. Men nå kommer vi ikke videre, sier Humedica-teamets leder Raphael Marcus til Dagbladet.

- Dette er ikke totalt uventet. Tilgjengelighet er et kjent problem ved jordskjelv, sier han.

- Vi vil lykkes med å komme dit til slutt, sier Marcus - som medgir at han aldri har blitt sendt så mye fram og tilbake med fly på denne måten før.

Utålmodige Det norske flyet tok av fra Gardermoen rett etter kl. 09.30 mandag. Ni timer senere rapporterte de følgende via Facebook:

«Vi sitter fast i Baku og venter på innreisetillatelse til Katmandu. Alle har det bra, men vi er utålmodige og brenner etter å komme i arbeid».

<strong>STÅR FAST I INDIA:</strong> Koordinator Raphael Marcus (t.v) og legen Markus Hohlweck er frustrerte over logistikksituasjonen. Legene fra den tyske innsatsstyrken Humedica er blant de mange hjelpearbeiderne som ikke kommer inn i Nepal. Foto: Øistein Norum Monsen
STÅR FAST I INDIA: Koordinator Raphael Marcus (t.v) og legen Markus Hohlweck er frustrerte over logistikksituasjonen. Legene fra den tyske innsatsstyrken Humedica er blant de mange hjelpearbeiderne som ikke kommer inn i Nepal. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Norsar (Norwegian Search and Rescue Team) er en beredskapsorganisasjon for søk- og redningsoperasjoner i katastrofeområder. Erfarne redningsmannskaper og hundeekvipasjer kan i løpet av få timer mobiliseres og sendes på oppdrag i hele verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer