-Det norske samfunnet går mot amerikanske tendenser

Mer penger til fine biler, ferier, dyre restaurantbesøk og mindre til fellesgoder som helse, omsorg og undervisning er resultatene av Bondevik 2-regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener LO. I regjeringsperioden til Bondevik 2 har det private forbruket økt med 15 prosent. På samme tid har det offentlige forbruket bare økt med 9 prosent, viser et notat utarbeidet av LOs samfunnsavdeling.

-  Det norske samfunnet går mot amerikanske tendenser. Der det er markedet som styrer, og flere samfunnsborgere faller utenfor, sier sjeføkonom Stein Reegård i LO.

Han påpeker at vi bruker mer penger på unødvendige goder, og at det går på bekostning av samfunnsviktige tjenester som barnehage, skole og eldreomsorg.

-  Utviklingen er ikke overraskende. Når KrF har tatt med seg Høyre i regjeringen, er dette prisen de må betale. Høyre står for mer privat forbruk, så dette visste vi skulle komme, sier sosiolog og markedsfører Trond Blindheim.

-  Båt-, hytte- og hussalg når nye høyder. Det kommer også som en følge av den historisk lave renta. Baksiden av økt privat forbruk er at de offentlige oppgavene kommer i bakleksa, folk får mindre tro på det offentlige. Arbeidsledigheten kan også øke, sier han.

-  Regjeringens politikk har ført til offentlig fattigdom. -  Et godt bilde på det er at offentlige svømmebasseng står tomme. Samtidig blir det flere fulle bassenger i hagene til de rike, sier Kjellfrid Blakstad, leder for Seksjon helse- og sosial i Fagforbundet.