ØKONOMI: Styreleder Ole Enger i REC Solar kan være på jakt etter en ny, stor eier til REC Solar.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ØKONOMI: Styreleder Ole Enger i REC Solar kan være på jakt etter en ny, stor eier til REC Solar. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Det norske soleventyret REC Solar kan bli solgt til utlandet

Styreleder i REC Solar, Ole Enger, kan ha tatt det første steget for å få solgt selskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Ole Enger kan ha tatt de første grepene for å selge REC Solar, skriver Finansavisen i dag.

Det er lenge siden REC produserte noe i Norge, men selskapet er fremdeles for norsk å regne - men bare en liten stund til?

Nomura har fått oppdraget? Markedsaktører avisen har vært i kontakt med forteller om rykter om at styret i selskapet nå skal ha gitt den japanske investeringsbanken Nomura i oppdrag å finne en kjøper til virksomheten.

På generalforsamlingen i fjor ble det vedtatt, etter forslag fra Øystein Stray Spetalen og støttet av Jan Haudemann-Andersen og Jan Chr. Opsahl, at styreleder Ole Enger skulle få et engangshonorar hvis han klarte å selge selskapet.

Enger fikk to år på seg for å kunne hente ekstrabonusen, men er taus om oppdraget til Nomura overfor Finansavisen.

- Jeg kan ikke si noe som helst, sier Enger.

Største aksjonær i REC Solar nå er QVT Fund med tilsammen 9,55 prosent av aksjene. Nest største aksjonær er Folketrygdfondet med 5,74 prosent. Datum AS, med Jan Haudemann-Andersen, sitter med 5,45 prosent og er 3. største.

Opp 500 prosent REC Solar har steget kolossalt i verdi etter at det ble skilt ut fra REC i fjor sommer.

Aksjonærene i gamle REC, med investor Øystein Stray Spetalen og Jens Ulltveit-Moe i spissen, fikk kjøpe aksjer for 20 kroner pr stykk, og da aksjen ble notert på Oslo Børs 25. oktober i fjor spratt den rett opp i 70 kroner.

Jens Ulltveit-Moe solgte rask alle sine aksjer i REC Solar til Spetalen, som solgte alle sine aksjer i REC Silicon til Ulltveit-Moe.

REC Solar fortsatte å stige og nådde toppen på 119 kroner i slutten av februar. Da hadde verdien på selskapet også steget fra 800 millioner kroner til 4,8 milliarder kroner, tilsvarende 500 prosent!

Største aksjonær i REC Solar, investor Øystein Stray Spetalen, solgte noen dager senere halvparten av aksjene sine og tok en gevinst som Finansavisen anslo til over 100 millioner kroner.

Finansavisen slo dagen etter også fast at Spetalen hadde tjent 450 millioner kroner på REC Solar, uten at Spetalen selv ville kommentere det.

Spetalen sitter nå med en eierandel i REC Solar på 3,49 prosent gjennom Ferncliff og 1,18 prosent gjennom Gross Managament, som han eier 50/50 sammen med partner Glen O. Rødland.

Nyheten om at selskapets styreleder kan være på jakt etter en kjøper til REC Solar løfter aksjen på Oslo Børs og fredag stiger aksjen over fire prosent.

Flere nyheter En av Sunnmøres rikeste selger aksjer til døtrene
Fredriksen-rigger øker inntjeningen kraftig
Kapitals Børs-NM: Høy på Bionor i 3. runde