SUSPENDERES AV FN: Henrik O. Madsen er konsernsjef i Det Norske Veritas. I bakgrunnen t.h. styreformann Atle Bergshaven. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX
SUSPENDERES AV FN: Henrik O. Madsen er konsernsjef i Det Norske Veritas. I bakgrunnen t.h. styreformann Atle Bergshaven. Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIXVis mer

Det Norske Veritas suspendert av FN

Mangler kompetanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det Norske Veritas (DNV) er fratatt retten til å fremme klimaprosjekter for FN, melder Teknisk Ukeblad.

DNV har hittil lagt fram over 40 prosent av de prosjektene som behandles av FNs godkjenningsorgan, Executive Board of the Clean Development Mechanism (CDM).

Veritas er verdens største sertifiseringsaktør for klimaprosjekter i u-land. Nå er selskapet altså fratatt retten til å legge fram klimaprosjekter for FN-organet.

Bakgrunnen er at en kontroll avdekket fem avvik fra prosedyrene i behandlingen av klimaprosjektene. Avvikene skal bestå i manglende dokumentasjon av spisskompetanse og bransjekompetanse hos de ansatte i Veritas.

Listen fra FN-organet ble fredag lagt fram for FNs klimakonferanse i Poznan.

Ifølge Teknisk Ukeblad har DNV anbefalt rundt 1.000 klimaprosjekter i u-land. Når et slikt klimaprosjekt har fått FNs CDM-godkjenning kan europeiske bedrifter innfri sine utslippsforpliktelser ved å kjøpe klimakvoter i prosjekter som vannkraftverk og vindkraftverk i utviklingsland.

Noe av hensikten med CDM-prosjektene er å sikre at teknologi og kompetanse overføres til utviklingsland uten at dette medfører økte utslipp.

(NTB)