«Det nye århundrets forløper» på vei til Mars

Cape Canaveral (NTB-DPA-FNB): En gruppe skoleelever fra Nordstrand skole er blant de tusener som følger ivrig med, når den amerikanske romsonden «Mars Polar Lander» nå legger ut på den første etappe av sin ferd mot Mars. Sonden ble skutt ut kl. 21.21 søndag kveld europeisk tid, presis etter skjema.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Elevene i klasse 6C ved Nordstrand skole sendte i fjor sine navnetrekk til USA, der de ble plassert om bord i sonden som er kalt «det nye århundres forløper», og signaturene vil bli liggende igjen når sonden har avsluttet sitt oppdrag. Da vil ekspertene også ha fått svar på mange spørsmål.

Først og fremst gjelder det om det finnes vann på «Den røde planet», slik at den viktigste forutsetning for liv er til stede. For å finne ut av dette, har «Mars Polar Lander» med seg to såkalte mini-sonder, som skal bore dypt ned under overflaten på sin leting etter fuktighet.

Smellet

Sondene kan begynne å bore fra en posisjon godt under selve Mars-overflaten, fordi de vil treffe planeten med et voldsomt smell. Sondene er imidlertid bygget slik at de skal kunne motstå påkjenningen av møtet, som finner sted i en beregnet hastighet av 200 meter i sekundet - eller 720.000 kilometer i timen.

«Mars Polar Lander» er bare ett i en serie ubemannede romfartøy på vei til Mars. Allerede 11. desember sendte den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA av gårde «Mars Climate Orbiter», som skal tilbakelegge 669 millioner kilometer, før den kommer inn i sin bane rundt planeten og kan sende tilbake bilder og andre data fra atmosfæren rundt Mars.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer