Det nye årtusen starter 1. januar 2001

Rent vitenskapelig er det ingen tvil: Det nye årtusenet starter 1. januar 2001. Hvis du feiret årtusenskiftet ved forrige årsskifte, var du ett år for tidlig ute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kongelige observatorium i Greenwich i London, der nullmeridianen går gjennom, har på sin internett-side en nedtelling sekund for sekund fram til det tredje årtusen etter vår tidsregning. Men, blir det slått fast, selv om det nye årtusen begynner 1. januar 2001, startet feiringen av årtusenskiftet 1. januar 2000.

Professor Kaare Aksnes ved institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo er også klar på at det nye årtusenet egentlig starter 1. januar 2001, historisk sett. Men han synes likevel personlig at det var helt rimelig og fornuftig å ta feiringen da vi gikk inn i år 2000 og skrev det nye årstallet med fire nye sifre.

Engasjert

Like før forrige årsskifte var det stort engasjement fra en del ildsjeler som gikk sterkt imot at det offisielle Norge var i ferd med å feire inngangen til det nye millenium ett år for tidlig. En av de mest engasjerte var industridesigner Svein Erling Lode i Høvåg utenfor Kristiansand. På hans hjemmeside på internett haglet det inn med innlegg. Det var et enormt engasjement så lenge det varte. Men et par uker ut i år 2000 roet det seg, sier han.

- Da jeg var en liten gutt fortalte min far at det nye årtusen startet ved årsskiftet mellom år 2000 og 2001. Jeg synes det høres forunderlig ut da, men ble etter hvert oppslukt av problemstillingen, sier Svein Erling Lode.

Intet år 0

Den historiske årsak til at det nye årtusen først begynner 1. januar 2001 er en liten eiendommelighet som oppsto da vår tidsregning ble laget av abbeden Dionysius Exiguus i Roma i år 526. Han fastsatte ikke noe år null for Kristi fødsel, men lot år 1 før Kristi fødsel etterfølge av år 1 etter Kristi fødsel. Dermed blir 31. desember 2000 den siste dag i det andre årtusen og 1. januar 2001 den første dag i det tredje årtusen av vår tidsregning.

Da det ble kjent at det norske Kulturdepartementet, i likhet med de aller fleste andre land, ville bruke en del millioner kroner på en offisielle feiring av det nye årtusenet ved årsskiftet 1999/2000, sendte Svein Erling Lode brev til departementet og beskyldte dem for å drive «statlig historieforfalskning basert på uvitenhet».

I sitt svarbrev forsvarte departementet seg både med pave Johannes Paul II og den anglikanske kirke.

Pedanteri

Professor Kaare Aksnes sier at han har en følelse av det ligger mye pedanteri bak det sterke engasjement for å foreta den offisielle feiringen av årtusenskiftet ved det kommende årsskiftet.

Svein Erling Lode sier at det ennå er engasjement på dette feltet. På hans hjemmeside på internett er det 170 personer som har skrever under på en liste med støtte for det synet at det nye årtusen starter 1. januar 2001.

- Men jeg regner med at det hele vil roe seg en til to uker ut i det nye året. Da har jo begge parter fått feiret det nye årtusenet, sier han.

Professor Aksnes har også dataindustrien mistenkt for å mele sin egen kake da det ble varslet store dataproblemer foran år 2000. Problemene viste seg å være svært overdrevet. Dataproblemene ved inngangen til år 2000 viste seg jo å bli mindre enn det som er normalt ved et årsskifte, sier han.

(NTB-Audun Stølås)