- Det nye er at Russland gjør det, og det med finesse

E-sjef Kjell Grandhagen slår fast at Ukraina-krisen har vist at det russiske forsterkningskonseptet fungerer.

REAKSJONSEVNE :  - De russiske væpnede styrker har fått betydelig bedret reaksjonsevne, sier generalløytnant Kjell Grandhagen sjef for E-tjenesten. Foto: Jacques Hvistendahl.
REAKSJONSEVNE : - De russiske væpnede styrker har fått betydelig bedret reaksjonsevne, sier generalløytnant Kjell Grandhagen sjef for E-tjenesten. Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- I et lengre perspektiv, har kanskje det viktigste utviklingstrekket i min tid som sjef for E-tjenesten, vært tilbakekomsten av mellomstatlig væpnet konflikt i Europa. Utviklingen i Russland og Nordområdene har alltid vært en dimensjonerende oppgave for tjenesten, og vi har alltid fulgt den potensielle risikoen for konflikt tett, sier Kjell Grandhagen.

Sjefen for E-tjenesten understreket at det nå er ganske nøyaktig et år siden Russland annekterte Krim-halvøya fra Ukraina, og begynte sin aktive orkestrering av et prorussisk opprør i Ukrainas østlige regioner.

• Les hele e-sjefens foredrag her.

- Ukraina - Hendelsene har medført en vesentlig forverring av den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, og konflikten i Ukraina har naturlig nok vært et hovedfokus for Etterretningstjenesten i året som har gått, sier Grandhagen.

- Det er nyttig å kaste et raskt blikk tilbake på krigen mellom Russland og Georgia i 2008, for å sette Russlands handlemåte i Ukraina i perspektiv.

- Til tross for at Russland gikk seirende ut av denne konflikten, avdekket krigen betydelige svakheter i landets militære evne. For å bøte på disse svakhetene ble det samme år iverksatt en svært omfattende militærreform. Sentrale elementer i reformen var profesjonalisering av forsvaret, innføring av en helhetlig kommando- og kontrollstruktur, og sammenslåing av militærdistrikt. Gjennom å forvandle det russiske forsvaret til en betydelig slankere og mer mobil militær organisasjon, har denne reformen lagt grunnlaget for det Russland har kunnet gjennomføre i Ukraina, fastslo Grandhagen under sitt foredrag i Oslo Militære Samfund i kveld.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.