«Det nye Europa» svikter Bush i Irak

President George W. Bush kan ikke lenger stole på sine mest trofaste allierte, som nå gradvis trekker sine militære styrker ut av Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gjelder i første rekke USAs allierte i «det nye Europa» - landene i Øst- og Mellom-Europa, som Bush og forsvarsminister Donald Rumsfeld har trykket til sitt bryst.

For mindre enn to år siden sto lederne i tidligere kommunistiske land i Øst-Europa på barrikadene og forsvarte USAs innmarsj i Irak, mens tradisjonelle allierte i «det gamle Europa» - som Frankrike og Tyskland - irriterte Bush med sin kritikk av Irak-felttoget.

Takknemlighet

I takknemlighet over USAs bidrag til å rive ned de kommunistiske gjerder i Øst-Europa stilte de nye lederne i det gamle kommunistiske Europa seg sympatisk til Bushs korstog for fred og frihet.

Men Bush-administrasjonen har ikke satt tilstrekkelig pris på denne støtten fra nyvunne allierte, noe som har ført til at også Bulgaria vil redusere sin kontingent i Irak med 100 soldater fra slutten av juni.

Bulgaria ledet an i østeuropeernes støtte til USAs bestrebelser for å fjerne Saddam Hussein, men nå skal regjeringen i Sofia drøfte hvor langt styrkereduksjonene i Irak skal gå.

Latvia reduserte allerede i november i fjor sitt symbolske nærvær i Irak, Ungarn har trukket ut alle sine 300 soldater og Polen reduserte i januar sin styrke med 700 mann til i alt 1.700 soldater.

Nøkkellandet Polen

Polen stanser ikke med det og har allerede varslet at den polske kontingenten vil bli ytterligere redusert i juni. Polen har for tiden kommando over en sone i det sørlige Irak.

Polens president Aleksander Kwasniewski har utnyttet valget i Irak 30. januar til å begrunne styrkereduksjonen. Kwasniewski mener situasjonen er endret etter de demokratiske valgene, og USAs utenriksminister Condoleezza Rice har stilltiende akseptert de polske argumentene.

Men Danmarks utenriksminister Per Stig Møller har ikke gått like stille i dørene og er kommet med høyrøstet kritikk av Polen. - Jeg mener det er helt absurd å si at demokratiet er på plass i Irak og derfor kan vi reise hjem, sier han.

Ungarn avslutter sitt engasjement i Irak fordi regjeringen til den sosialistiske statsminister Ferenc Gyurcsany ikke fikk det nødvendige to tredels flertall i nasjonalforsamlingen for en forlengelse av mandatet i Irak.

Men han har heller ikke støtte i folket, og 54 prosent av ungarerne stilte seg nylig positiv til å trekke styrkene ut av Irak.

(NTB)