<strong>MILLIONSLUK:</strong> Krystallen-utbyggerne håpet å bygge et shoppingmekka og et skiparadis med utsikt over Gudbrandsdalen. Nå flykter kjøperne, og utbyggerne har utestående mer enn 225 millioner kroner.   Foto: POPPE &amp; CO
MILLIONSLUK: Krystallen-utbyggerne håpet å bygge et shoppingmekka og et skiparadis med utsikt over Gudbrandsdalen. Nå flykter kjøperne, og utbyggerne har utestående mer enn 225 millioner kroner. Foto: POPPE & CO Vis mer

Det nye jappesymbolet i tusen biter

Ingen vil gjøre opp for seg - nå slåss meglere og leilighetskjøpere om Krystallen i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Dette skulle bli Norges største og mest luksuriøse leilighetskompleks i fjellet, et sjeldent og tilnærmet risikofritt eventyr for investorer og et realt løft for lokalsamfunnet i Ringebu i Gudbrandsdalen.

Istedenfor er gigantboligkomplekset Krystallen på Kvitfjell, påbegynt i 2006, i dag farlig nær konkurs.

Leilighetskjøperne kan ikke, eller nekter å gjøre opp for seg.

Flere investorer hevder at de har blitt ført bak lyset av meglerne som formidlet prosjektet og ønsker å heve kjøpet.

Krystallen-utbyggerne og -initiativtakerne Iver Hammeren og Gunnar Fretheim, har foreløpig ikke mottatt betaling for 52 av de 129 ferdigstilte leilighetene. Det utgjør omkring 225 millioner kroner, ifølge DN.

Hammeren og Fretheim ble hard rammet da finanskrisa med full kraft rammet et Klondyke-preget bolig- og fritidsboligmarkedet.

Spekulanter, som ved hjelp av sitt navn og kontaktnett, har fått tilgang til eksklusive eiendommer og avtaler, sitter plutselig i saksa da regningen må betales, og ingen lenger er interessert i et lite stykke artikekttegnet, norsk fjellparadis.

Ansvarsfordeling
Utbyggerne har valgt å saksøke meglerne, som ble brukt til å formidle prosjektet, anført av et megler-Norges mest kjente navn, Petter Andreas Poppe.

- Krystallen har betalt ut betydelige honorarer til meglerne og mener derfor at Poppe & co også har ansvaret for kjøperne, som nå ikke ønsker å betale for seg, sa utbyggernes prosessfullmektig Sveinung Flaaten i retten i går.

Honorarene skulle ha utgjort omkring seks millioner kroner i første omgang. Et tilsvarende beløp skulle også utbetales ved en senere anledning.

Peter Hammerich, Poppe & Cos advokat, hevdet derimot i retten i går at meglernes oppgave var å selge flest mulig leiligheter, på kortest mulig tid til høyest mulig pris og med minimale markedsføringskostnader.

- Vi fikk 14 dager til å bygge en portefølje med mulige investorer. Utbyggerne ville ha navn på blokka, og det raskt. Disse kjøperne ble i etterkant godkjent av utbyggerne selv, har Poppe forklart tidligere til DN.

Hadde kjøpere
I går startet rettssaken, der mye av skylden for prosjektets nåværende og heller triste status skal fordeles.

Krystallen-utbyggerne hevder av Poppe & Co solgte unna prosjektet, uten en tanke for om investorene, som på det meste kjøpte 10-15 leiligheter i slengen, kunne gjøre opp for seg.

Meglerne som formidlet prosjektet, et samarbeid mellom selskapene Poppe & Co og Nordvik & Partners, framholder derimot at prosjektet fra første stund hadde urealistiske målsetninger og at utbyggerne nå ønsker å finne en syndebukk i en krisesituasjon først og fremst skapt av et ustabilt og  fallende boligmarked

Det er i dag klart at omkring halvparten av Krystallen-leilighetene er kjøpt av boligspekulanter.

Mange håpet trolig på å selge unna sine objekter før overtakelsen, og dermed skumme av gevinsten uten å trenge å betale selve kjøpesummen.

En helt reel situasjon i 2006 da prosjektet ble solgt inn, men ikke lenger en passende beskrivelse for det trege fritidseiendommarked anno 2008.

<strong>SAKSØKT:</strong> Både kjøperne og utbyggerne hevder at kjendismeglerne Petter Andreas Poppe (bilde) og Nils Nordvik har nærmest ført dem bak lyset, med lovnader om raske, og tilnærmet risikofrie gevinster. Begge meglerne avviser disse påstandene på det sterkeste. Partene møtes i retten denne uka. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
SAKSØKT: Både kjøperne og utbyggerne hevder at kjendismeglerne Petter Andreas Poppe (bilde) og Nils Nordvik har nærmest ført dem bak lyset, med lovnader om raske, og tilnærmet risikofrie gevinster. Begge meglerne avviser disse påstandene på det sterkeste. Partene møtes i retten denne uka. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

Catwalk og bilbutikk
Det startet så bra. Inspirert av luksusskipet «Freedom of the Seas» ønsket næringsutvikler Iver Hammeren å bygge en storslått Valhall i den norske fjellheimen.

Med arbeidstittelen «Freedom of the Mountains» begynte planleggingsarbeidet av det som i skulle bli fire 25 meter høye blokker på til sammen 52 000 bokvadratmeter på skyggesiden av Kvitfjell.

Luksuskles- og bilbutikker, teaterscener, eksklusive restauranter,  spa og treningssentre, frisører og et eget hundehotell var alle skissert i prosjektbeskrivelsen.

- Folk tror vi er spenna gærne - og det kan det jo hende at vi er, men vi vil tenke nytt og annerledes. Målet er å skape noe verden aldri har sett. Og noe som gjør at verden ser til Kvitfjell, uttalte Gunnar Fretheim til Dagbladet i 2006.

- Kvitfjell skal bli en catwalk - trendsted nummer én i verden - her skal det vises fritidsantrekk og sportsutstyr fra hele verden, sa makkeren Iver Hammeren til Aftenposten samme året og utdypet begeistret:

- Vi tror spesielt på at kvinner med høy utdannelse vil trekke hit. De har gjerne to ekteskap bak seg og de har arvet. Og hva vil de ha? Trolig er de bevisste. De vil kjøre rett til døren. Vil de ha fylt opp kjøleskapet og redd opp sengen, skal de få det.

Hadde kjøpere
Heller ikke meglerne som ble leid inn for å selge hyttedrømmen trodde i 2006 at det skulle bli noe problem å få solgt unna alle de fire betong- og glassblokkene.

- Blir som å se ispalasset fra den siste Bond-filmen, uttalte Poppe, som på den tiden ble selve bildet på champagnemeglerne, ifølge DN, og som «ikke solgte hus som ikke hadde flaggstang».

Folk vil bo i leilighet i byen og flottere på fjellet, sa megler Nils Nordvik i Nordvik & Partners til Dagbladet i juli 2006.

- Poppe og vi sitter på store porteføljer med interessenter og har liste over mange investorer som har mye penger og ønsker å være med på sånne prosjekter. Så kjøpere har vi, understreket han. 


Leilighetene på byggetrinn A til en verdi av 350 millioner kroner, ble revet vekk, i alle fall ifølge meglerne.

120 av de totalt 129 leilighetene i komplekset ble solgt i løpet av fem-seks hektiske dager, fortalte Poppe i et intervju med TV2.

Føler seg lurt
Det til store glede for Krystallen-utbyggerne, som med sine skarve 100 000 kroner i aksjekapital, var helt avhengig av fullfinansiering fra banken for å få satt i gang selve byggearbeidet.

DnB Nor Lillehammer krevde at 100 av 129 leiligheter ble solgt, før de utbetalte byggelånet, ifølge DN.

I retten hevder Krystallen-utbyggerne at de allerede der ble ført bak lyset av Poppe & Co.

Dokumentasjon viser at bare 27 leiligheter var solgt på dette tidspunktet i januar.

Leilighetene i det første bygget var klare for overtakelsen i desember 2007.

Nå, ett år senere, mangler det fremdeles oppgjør for 20-30 leiligheter.

I disse dagene står også byggetrinn B, med omkring 70 leiligheter, nøkkelklar.

<strong>PENGETRØBBEL:</strong> Flere av dem som har kjøpt Krystallen-leiligheter ønsker ikke, eller kan ikke gjøre opp for seg. Foto: POPPE &amp; CO
PENGETRØBBEL: Flere av dem som har kjøpt Krystallen-leiligheter ønsker ikke, eller kan ikke gjøre opp for seg. Foto: POPPE & CO Vis mer

Bare et titalls av disse kommer til å bli betalt for, ifølge kilder DN og Finansavisen har snakket med.

De to siste forespeilede blokkene har blitt lagt på is.

Luksushytteprosjektet står i reell fare for å bli slått konkurs eller overdras av banken.

Sjekket ikke finansiering
Mye av kjernen i søksmålet er definisjonen av selve megleroppdraget.

Krystallen-utbyggerne hevder at Poppe & Co har brutt god meglerskikk ved ikke å kontrollere om kjøperne hadde tilstrekkelig finansiering.

I første omgang dreier søksmålet seg om fem leiligheter, kjøpt av tre investorer.

I tingretten i går la utbyggernes prosessfullmektig Sveinung Flaaten fram dokumentasjon fra en rekke kjøpere, som viser at de ikke hadde tenkt, og i mange tilfeller heller ikke hadde råd til å betale for leilighetene de kjøpte.

Flere av disse slapp til og med å betale de påkrevde 100 000 kronene per leilighet ved kontraktsinngåelse.

Flaaten framholdt at meglerne tydelig ikke hadde gjort nok for å sjekke kjøpernes finansielle situasjon.

Den økonomiske sjekken ble foretatt ved at meglerne forespurte de potensielle investorne om deres økonomiske posisjon, som så ble underbygget av en vurdering fra et kredittopplysningsbyrå.

Senere undersøkelser, foretatt av Krystallen-utbyggerne, viser at flere av kjøperne og deres selskap kom meget dårlig ut på slike kredittvurderinger, og burde dermed være totalt uegnet som investorer i et større byggeprosjekt.

Dette tok ikke meglerne hensyn til, ifølge Flaaten, fordi leilighetene skulle uansett selges før overtakelsen. 

Kjøperne rømmer
All oppmerksomhet rundt Krystallen-prosjektet, samt det dalende hyttemarkedet, har gjort at flere titalls kjøpere nå ønsker å trekke seg.

Flere hevder at boligprosjektet ble helt annerledes enn forespeilet, og at krangelen mellom utbyggerne og meglerne har skadet prosjektets renommé.

Mange mener også at de har blitt utsatt for direkte råsalg av meglerne, som lovet både en rask gevinst og holdt tilbake grunnleggende informasjon.

Ren svindel, er beskrivelsen Arne Fredly setter på salgsprosessen, i DN. Sammen med sin samboer, kjøpte Fredly til sammen ti leiligheter til en verdi av 25 millioner kroner.

<strong>SOLGT I LØPET AV FEM DAGER:</strong> Meglerne hevdet at tilnærmet alle de 129 projekterte leilighetene på byggetrinn A ble solgt i løpet av en kort og hektisk januaruke. Foto: POPPE &amp; CO
SOLGT I LØPET AV FEM DAGER: Meglerne hevdet at tilnærmet alle de 129 projekterte leilighetene på byggetrinn A ble solgt i løpet av en kort og hektisk januaruke. Foto: POPPE & CO Vis mer

Han, og flere av de andre profilerte kjøperne, vurderer nå å saksøke meglerne, som de mener med vilje har ført dem bak lyset.

Et av opplysningene som Fredly mener har blitt holdt tilbake, er at leilighetene først og fremst skulle selges til spekulanter og ikke sluttbrukere, noe som øker prosjektets risiko betraktelig og gjør boligene mindre attraktive som investeringsformål.

- Norvik & Partners har tydeligvis ingen skrupler med å bedra så vel selgere som kjøpere, alt for at de selv skal kunne håve inn store nok honorarer til å kunne opprettholde fasaden som «champagnemeglere», skrev han i en e-post til DN i september og fortsatte:

- Opplysningene fra den overivrige og svært pågående megleren tilsa på en overbevisende måte at Krystallen garantert ville være en god, kortsiktig investering. I ettertid har det dessverre vist seg at det meste av informasjonen både var usann og grovt misvisende.

God meglerskikk
Poppe og Nordvik har tidligere avvist alle påstander om at de skal ha lovet kjapp og sikker gevinst, eller sett bort fra kjøpernes finansielle situasjon.

De mener at oppdraget har blitt løst i henhold til hva god meglerskikk tilsier og helt i tråd med oppdragsgivernes retningslinjer.

Poppes advokat, Peter Hammerich, fortalte i retten i går at det er nærmest umulig å få et gyldig finansieringsbehov eller liknende flere år før pengene faktisk skal utbetales.

Hammerich forklarte også at selve salgsprosessen foregikk direkte mellom kjøper og selger, og at de bare formidlet potensielle investorer.

Dette punktet er bestridt av motparten og skal belyses nærmere i de neste dagene i rettsalen. Saken er berammet å gå til torsdag.

<strong>DEN GANG DA:</strong> Utbyggeren og initiativtakeren Gunnar Fretheim avbildet foran tomten der de fire gigantblokkene skulle reises. Bare to av de prosjekterte bygningene har blitt noe av. På det siste byggetrinnet ønsker omkring 10 av 70 kjøpere å gjøre opp for seg. Foto: ESBEN HAAKENSTAD
DEN GANG DA: Utbyggeren og initiativtakeren Gunnar Fretheim avbildet foran tomten der de fire gigantblokkene skulle reises. Bare to av de prosjekterte bygningene har blitt noe av. På det siste byggetrinnet ønsker omkring 10 av 70 kjøpere å gjøre opp for seg. Foto: ESBEN HAAKENSTAD Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer