ØKONOMI: Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi er redd bankene skal benytte anledningen til å sette opp lånerenta.
ØKONOMI: Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi er redd bankene skal benytte anledningen til å sette opp lånerenta.Vis mer

Det nye kravet til bankene kan gi enda høyere lånerente

Forbrukerrådet tviler på at bankene lar denne sjansen til å heve renten gå fra seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Finansminister Siv Jensen la i går frem krav om 1 prosent i såkakt motsykliske kapitalbuffere, som kommer i tillegg til ordinære egenkapitalkrav.

Finans Norge var kjapt ute og sa at dette kunne få bankene til å skru opp renten, og Forbrukerrådet tviler på at bankene lar denne sjansen til å heve renten gå fra seg.

Bankene vil gjemme seg Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi er også bekymret for at bankene igjen vil gjemme seg bak nye krav, og bruke det som argument for nok en gang å sette opp boliglånsrenten til kundene.

Finansministeren viser til at oppbygningen av en viss finansiell ubalanse i Norge krever motsykliske kapitalbuffere.

Krohn-Pettersen lar seg oppmuntre av at kravet ikke er større enn 1 prosent, og at bankene får rimelig god tid på seg. Fristen er 30. juni 2015.

- Derfor er det viktig å påpeke at ved et mulig boligprisfall er en ny renteøkning det siste boliglånskundene behøver, ihvertfall ikke før bankeierne har bidratt mye mer enn tilfellet er i dag, sier Krohn-Pettersen.
Utbytte er ingen aksjonærrett DNB har tidligere argumentert med at både ansatte og eiere har gitt sin bidrag i form av nedbemanning og lavere utbytte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjeføkonomen peker på at DNB-utbyttet på 3,4 milliarder kroner for 2012 likevel var fem prosent høyere enn 2011-utbyttet. I tillegg profitterer eierne på kursoppgang, påpeker han.

- Utbytte er ingen aksjonærrett. Eierne må bidra mer. I motsetning til kundene og de ansatte i DNB, har DNBs aksjonærer fått rikelig betalt for sin andel av "spleiselaget", sier Krohn-Pettersen.

Fire argumenter mot renteøkning
Som argumenter mot renteøkning peker sjeføkonomen for det første på at finansministeren sier nei. Videre leverte bankene historiske gode resultater i 3. kvartal, og rentemarginene er allerede høye Utlånsrentene har økt, mens innskuddsrenten er lav.

Krohn-Pettersen viser i tillegg til at bankene er godt i rute med styrkelsen av egenkapitalen.

- Ifølge Finanstilsynet oppfylte alle norske banker kravet til ren kjernekapitaldekning på 9 prosent ved utgangen av 1. halvår, mens de i snitt hadde en ren kjernekapitaldekning på 11 prosent, sier han.

Flere nyheter Tviler på at bufferen gir dyrere boliglån
- Motsyklisk kapitalbuffer forsterker oppbremsingen i norsk økonomi
DNB: - Kapitalbehov på 10 milliarder