Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det nye kravet til bankene kan gi enda høyere lånerente

Forbrukerrådet tviler på at bankene lar denne sjansen til å heve renten gå fra seg.

ØKONOMI: Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi er redd bankene skal benytte anledningen til å sette opp lånerenta.
ØKONOMI: Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi er redd bankene skal benytte anledningen til å sette opp lånerenta. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Finansminister Siv Jensen la i går frem krav om 1 prosent i såkakt motsykliske kapitalbuffere, som kommer i tillegg til ordinære egenkapitalkrav.

Finans Norge var kjapt ute og sa at dette kunne få bankene til å skru opp renten, og Forbrukerrådet tviler på at bankene lar denne sjansen til å heve renten gå fra seg.

Bankene vil gjemme seg Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi er også bekymret for at bankene igjen vil gjemme seg bak nye krav, og bruke det som argument for nok en gang å sette opp boliglånsrenten til kundene.

Finansministeren viser til at oppbygningen av en viss finansiell ubalanse i Norge krever motsykliske kapitalbuffere.

Krohn-Pettersen lar seg oppmuntre av at kravet ikke er større enn 1 prosent, og at bankene får rimelig god tid på seg. Fristen er 30. juni 2015.

- Derfor er det viktig å påpeke at ved et mulig boligprisfall er en ny renteøkning det siste boliglånskundene behøver, ihvertfall ikke før bankeierne har bidratt mye mer enn tilfellet er i dag, sier Krohn-Pettersen.
Utbytte er ingen aksjonærrett DNB har tidligere argumentert med at både ansatte og eiere har gitt sin bidrag i form av nedbemanning og lavere utbytte.

Sjeføkonomen peker på at DNB-utbyttet på 3,4 milliarder kroner for 2012 likevel var fem prosent høyere enn 2011-utbyttet. I tillegg profitterer eierne på kursoppgang, påpeker han.

- Utbytte er ingen aksjonærrett. Eierne må bidra mer. I motsetning til kundene og de ansatte i DNB, har DNBs aksjonærer fått rikelig betalt for sin andel av "spleiselaget", sier Krohn-Pettersen.

Fire argumenter mot renteøkning
Som argumenter mot renteøkning peker sjeføkonomen for det første på at finansministeren sier nei. Videre leverte bankene historiske gode resultater i 3. kvartal, og rentemarginene er allerede høye Utlånsrentene har økt, mens innskuddsrenten er lav.

Krohn-Pettersen viser i tillegg til at bankene er godt i rute med styrkelsen av egenkapitalen.

- Ifølge Finanstilsynet oppfylte alle norske banker kravet til ren kjernekapitaldekning på 9 prosent ved utgangen av 1. halvår, mens de i snitt hadde en ren kjernekapitaldekning på 11 prosent, sier han.

Flere nyheter Tviler på at bufferen gir dyrere boliglån
- Motsyklisk kapitalbuffer forsterker oppbremsingen i norsk økonomi
DNB: - Kapitalbehov på 10 milliarder