Det nye Norge?

Regjeringens næringspolitikk har endt med en dørfabrikk i Årdal. Byråkratene har fratatt statsrådene enhver tanke om politiske grep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NÆRINGSMINISTEREN jages av medier og fagorganiserte mellom fabrikkbygninger og samfunnshus i Årdal. Til slutt tryller han fram en snekkerbedrift som erstatning for et gammeldags smelteverk som ikke lenger har livets rett. Var dette næringspolitikken som den rødgrønne regjeringen inviterte velgerne på i fjor høst, da nedleggelsen av Union i Skien på tampen av valgkampen endret dens karakter? Løftene var rause. Norge skulle få en næringsaktiv regjering. Vi ventet at nye nasjonale strateger skulle stå fram. Etter fire år med tom verktøykasse skulle statsrådene begynne å hamre og fornye. De skulle virkeliggjøre visjonen om kunnskapsnasjonen Norge. Skulle vi endelig bygge opp en næringsvirksomhet basert på vettet vårt?

SÅ ENDER DET i en dørfabrikk. Det viser seg at regjeringen verken på lang eller kort sikt har noen strategi for hva vi skal leve av etter oljen. Næringspolitikken er ikke annet enn sysselsettingstiltak når smelteovner kjøles ned. Mistanken brer seg om at den rødgrønne regjeringen ikke har mer mellom hendene enn den blågule. Så har nok voksenopplæringen av næringsminister Odd Eriksen vært like effektiv som opplæringen av finansminister Kristin Halvorsen. For det første de lærte da de kom til departementet var det nyliberale mantraet «næringsnøytralitet». Politikerne skal holde «finga fra fatet». Politikerne må gjerne ønske å føre en aktiv næringspolitikk, men de som bestemmer er sosialøkonomene i Finansdepartementet, Norges Bank og Næringsdepartementet, og de vil det ikke. Utviklingen av norsk næringsliv skal ikke styres i noen retning. De globale utfordringene skal ikke møtes med noen form for offensiv eller helhetlig politikk. De som prøver seg blir raskt møtt av motkreftene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer