- Det oppleves som veldig tabulagt, fordi alkohol er noe man som voksen «skal håndtere»

Alkovett-organisasjon mener nordmenn har vanskelig for å innrømme hvor mye de drikker foran barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GRAN CANARIA (Dagbladet): - Det som for foreldrene kanskje oppleves som koselig og morsomt kan virke skremmende og utrygt på barna. De er på et sted de ikke er kjent, de kan ikke språket. Terskelen blir lavere for hva som oppleves som utrygt, sier Kari Randen til Dagbladet.

Hun er daglig leder i alkovett-organisasjonen Av og til. Utsagnet kommer etter Dagbladets artikler om hvordan en av åtte nordmenn har observert små barn med overstadig berusede foreldre på ferie (krever abonnement) i utlandet.

KRØLLET SAMMEN I STOLEN: Flere barn blir overlatt til seg selv på ferie med foreldrene, fordi mor eller far drikker. Denne jenta sitter alene på en stol ved en av de mange barene i Playa del Ingles på ferieøya Gran Canaria. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KRØLLET SAMMEN I STOLEN: Flere barn blir overlatt til seg selv på ferie med foreldrene, fordi mor eller far drikker. Denne jenta sitter alene på en stol ved en av de mange barene i Playa del Ingles på ferieøya Gran Canaria. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Se videoen av barna i utestedområdet i Playa del Ingles, Gran Canari, i videovinduet i denne saken.

- Veldig privat og tabulagt Randen mener norske foreldre har vanskelig for å snakke om alkoholforbruket sitt, som gjerne blir større i sommermånedene, og kanskje særlig på ferie i utlandet.

- Det oppleves som veldig privat og veldig tabulagt - alkohol er noe man som voksen «skal håndtere». Spør vi folk hvor mye de drikker, oppgir de mindre enn de faktisk gjør. Vi ser ofte at folk som blir spurt om de selv drikker med barn, sier «nei» - men at langt flere forteller at de har sett andre foreldre beruset i samvær med barn.

- Utvikler psykiske problemer Som Dagbladet rapporterte fra kanariøya Gran Canaria, som omlag 300 000 nordmenn besøker hvert år, må organisasjoner som Sjømannskirken årlig bistå barn som blir overlatt til seg selv.

TABULAGT: Folk flest har vanskelig for å innrømme hvor mye de drikker foran barna, mener alkovett-organisasjonen Av og til. Her fester en småbarnsmor og hennes venninne til langt på natt - foran den lille datteren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TABULAGT: Folk flest har vanskelig for å innrømme hvor mye de drikker foran barna, mener alkovett-organisasjonen Av og til. Her fester en småbarnsmor og hennes venninne til langt på natt - foran den lille datteren. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Randen mener overbruk av alkohol i samvær med barna kan virke skadende på de små.

- Barn får veldig store skader og utfordringer seinere i livet når de opplever omsorgssvikt i barndommen. Vi ser tydelig mange barn som utvikler psykiske problemer - som får problemer med å stole på andre og å håndtere hverdagslivet. Når man som barn opplever at en forelder heller prioriterer rusen er det helt klart at man ikke føler seg verdsatt som barn, sier Randen.

- Lettere å se andre Hun mener det er vanskelig å definere hvor grensen går mellom hva som er OK, og når det grenser mot omsorgssvikt.

MED FORELDRENE: En liten gutt sitter omringet av drinker på en restaurant i festområdet i Playa del Ingles på Gran Canaria. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MED FORELDRENE: En liten gutt sitter omringet av drinker på en restaurant i festområdet i Playa del Ingles på Gran Canaria. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det finnes ulike grader: de som virkelig svikter barna sine når de drikker, og de som ikke kan defineres som personer med rusproblemer, men som likevel drikker mye.

- Jeg tror folk har lettere for å se og observere andre foreldre som er berusa, enn å innrømme at man selv drikker foran barna, sier Randen.

- Må vise alkovett I videoen i denne saken ser man hvordan flere småbarnsmødre er ute til langt på natt med små barn. Randen mener det er betenkelig at noen velger å dra på «fylla» foran barna.

- Foreldre må vise alkovett sammen med barn, og tenke hvordan de som voksen oppleves. Fordi alle barn og foreldre er forskjellige, er det umulig å sette en felles grense for hvor mye alkohol foreldre kan drikke.

Randen tror det kan være lurt å snakke med barna, og høre hva de selv synes om at foreldrene drikker alkohol.

- Jeg tror det er viktig at man har et bevisst forhold til det, og at man snakker med barna om alkohol. Foreldre kan høre med barna hvordan de opplever det når man drikker. Men, da må man kunne ta konsekvensene av det de sier, sier Randen.