– Det oppsto forvirring …

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV i mars 2009: «Pedagogiske og religiøse alternativer skal på sikt avvikles. Barn som har behov for alternativ pedagogikk skal få det i den offentlige skolen.»

SV i mai 2009: «SV går til valg på dagens privatskolelov, som sikrer drift av privatskoler med alternativ pedagogikk.»

– Hallo! Dette virker merkelig. På landsmøtet ville dere altså kvitte dere med alle privatskoler. Angret dere?

– Landsmøtet vedtok to punkter som sammen kunne skape uklarhet og forvirring. Punkt én: SV forsvarer dagens privatskolelov som setter en stopper for kommersielle aktører. Punkt to: På sikt vil man avvikle privatskoler. Forvirringen som oppsto førte til at det ble riktig å presisere vår politikk: SV forsvarer dagen privatskolelov som åpner for Steinerskolen, Montessoriskolen og andre som bygger på alternativ pedagogikk.

– SVs landsstyre overkjører landsmøtet. Blir det omtrent som om regjeringen skal gjøre om Stortingets vedtak?

– He-he, nei ikke helt. Men en presisering var nødvendig fordi det var motstrid mellom to setninger om privatskoler. Det ble også stilt spørsmål om den eksplisitte ordlyden var helt i tråd med menneskerettighetene. Noen ganger må man bare rydde opp.

– SV bryter menneskerettighetene – uff da. SVs plan om å avvikle alle private skoler var rett og slett en for trang, intolerant linje?

– Det er ingen hemmelighet at det er kommet mange reaksjoner etter

landsmøtet. Det skal innenfor rammen av menneskerettighetene, være rom for religiøse skoler.

– Har SV nå en tindrende klar holdning til privatskoler?

– Det som er 100 prosent sikkert er at SV går inn for at Steinerskolen og Montessoriskolen kan bestå som i dag og støtter dagens privatskolelov som SV fikk vedtatt. Dagens lov forsvarer elever mot de kommersielle, private aktørene som Høyre og Frp ville ha. Disse partiene går som kjent inn for en omfattende privatisering av skolen som åpner for aktører som John Bauer.

– Ikke rart dere fikk kjeft, det er bare SV-ere som har barna sine på Steinerskolen og Montessori.

– Ikke bare. Men jo da vi fikk en del spørsmål fra SV-ere:«Jøss hva har dere vedtatt nå?». Som sagt, det var en grunn til at det var nødvendig å rydde opp.

– Men kristne privatskoler vil dere fortsatt ha dere frabedt?

– Alle religioner skal selvsagt likebehandles. Menneskerettighetene slår fast at mennesker skal ha mulighet til å velge skole i tråd med sin overbevisning. Men SV mener veldig sterkt at virkelig inkludering hos barn, skjer best når barn med ulik religion går på samme skole. Vi ønsker å begrense ulike typer religiøse skoler, men innenfor rammen av menneskerettighetene og likebehandling av livssyn.

– SV foretrekker heller muslimske privatskoler?

– Muslimer har samme mulighet til å etablere en muslimsk skole som kristne og buddhister. Men for samfunnsutviklinga er det ikke et gode at barn går på hver sine ulike skoler. Møter mellom ulikheter på den viktigste fellesskapsarenaen, skaper mangfold og forståelse.

– Dette surret om privatskoler, er det litt komisk, Solhjell?

– Oppryddingen var ikke komisk, men nødvendig. Det som er viktig er at SV støtter den eksisterende privatskoleloven og at Steinerskolen, Montessoriskolen og andre skoler basert på alternativ pedagogikk kan fortsette som før.

– Jo takk, jeg tror jeg har skjønt det nå.