OPTIMIST: Russlands president Vladimir Putin regner ikke med mildere vind fra vest, men har likevel stor tro på at Russland vil klare seg økonomisk. Foto: AFP/SERGEI ILNITSKY/NTB Scanpix
OPTIMIST: Russlands president Vladimir Putin regner ikke med mildere vind fra vest, men har likevel stor tro på at Russland vil klare seg økonomisk. Foto: AFP/SERGEI ILNITSKY/NTB ScanpixVis mer

Det øyeblikket Putin startet sin tale til folket, begynte rubelen å stupe

- Vi er over det verste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går morges hadde Russlands president Vladimir Putin sin årlige spørsmål og svar-seanse med sitt folk, en tv-sendt affære hvor folk kan sende inn sine spørsmål til presidenten, skriver nyhetsbyrået AP.

Det øyeblikket presidenten startet sin tale til folket, begynte rubelen å stupe sammenliknet med den amerikanske dollaren, skriver Business Insider , som også har trykket en graf over rubelens plutselige fall.

Putin sa at han venter seg at de vestlige sanksjonene mot Russland vil vedvare, men at de verste utfordringene nå likevel er over for den russiske økonomien.

- Styrket seg Etter å ha blitt nærmest halvert i verdi i fjor, er nå rubelen 20 prosent opp i 2015, og er med den den valutaen i verden som klarer seg best.

- Rubelen har stabilisert og styrket seg, uttalte Putin.

Presidenten la til at Russland ikke er Iran, og at sanksjoner har ulik virkning på de to landene.

- Eksperter mener nå at vi er over det verste, sier Putin.

Business Insider trekker fram at pengeekspertisen ikke bare ser rosenrødt på den russiske framtida. De tror hundrevis av russiske banker står i fare for å bukke under på grunn av det vedvarende presset vestlige sanksjoner påfører den rusiiske økonomien.

Forholdet til Vesten Ifølge AP brukte Vladimir Putin deler av sin tale på å snakke om forholdet til Vesten. Han rakte forsåvidt også ut ei hand, i det han godt kan tenke seg at forholdet til Vesten normaliserer seg.

- Hovedforutsetningen for å gjenreise et normale relasjoner er å ha respekt for Russland og landets interesser, uttalte Putin.

Da rubelen raste som verst og oljeprisen var i fritt fall, virket det likevel som om Putin hadde en god klump is i magen. I desember i fjor ble det kjent at presidenten varsler kraftig militær opprustning, til tross for den labre økonomiske utviklingen.

Ifølge Business Insider har Russland økt sin pengebruk på militæret med nesten 80 milliarder amerikanske dollar siden 1993. Da brukte landet drøyt 10 milliarder årlig på militæret, i 2013 var tallet på nær 90 milliarder.

Den russiske sentralbanken brukte mer enn 80 milliarder doller på å forsvare rubelen i løpet av 2014. De pengene ble i hovedsak tatt fra det russiske oljefondet, men også pensjonsfond ble tappet.