RAMMET: De 1177 sjømennene om bord på USS Arizona hadde ingen muligheter til å unnslippe da en bombe detonerte skipets ammunisjonsdepot. Foto: AP
RAMMET: De 1177 sjømennene om bord på USS Arizona hadde ingen muligheter til å unnslippe da en bombe detonerte skipets ammunisjonsdepot. Foto: APVis mer

Det pipler fortsatt olje ut av skipet, 70 år etter Pearl Harbor-bombingen

Kalles Pearl Harbors «svarte tårer».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

70 år etter at USS Arizona ble senket under angrepet på Pearl Harbor, pipler det fortsatt olje ut av skipet. Som svarte tårer fra sjømennene som ble drept.

7. desember 1941 angrep japanerne den amerikanske marinebasen Pearl Harbor på Hawaii uten at Japan hadde erklært krig mot USA.

I angrepet ble 21 amerikanske krigsskip og 188 fly helt eller delvis ødelagt, mens 2335 amerikanske soldater og 68 sivile ble drept.

Nærmere halvparten ble drept i løpet av sekunder. De 1177 sjømennene om bord på USS Arizona hadde ingen muligheter til å unnslippe da en bombe detonerte skipets ammunisjonsdepot. Kjempebrannen som oppsto, varte i tre dager.

Fortsatt synlig Skipet er fortsatt synlig. Rustent og fælt stikker et av tårnene opp av vannet. Hver eneste dag strømmer hundrevis av besøkende til stedet, der det er bygd et minnesmerke.

- Dette er en viktig del av historien. Det er svært mektig, sier den canadiske turisten Gord Woodward mens han står ved minnesmerket, som offisielt er utpekt som krigsgrav.

Og de fleste turister lar seg bevege av dråpene med olje som stiger opp fra skipet til overflaten hvert 20. til 30. sekund.

- Noen kaller dem de svarte tårene, som om mennene fortsatt gråter fra innsiden av skipet, sier en guide ved minnesmerket.

Drivstofftanker Før angrepet hadde Arizona fulle drivstofftanker, rundt 5.700 tonn. Noen av drivstofftankene ble ødelagt, men de bakerste ble bare punktert. Siden har skipet lekket rundt 3,5 liter olje om dagen.

- Vi vet ikke hvor mye olje som er igjen, men miljømessig er disse lekkasjene ikke et stort problem, forteller historiker Daniel Martinez.

Noe annet vil det være dersom skipet skulle brekke opp. Da vil man få et større forurensningsproblem.

- Vi er klar over dette problemet, men det ser ut til at skipskonstruksjonen er så sterk at det ikke vil skje, sier Martinez.

Det er blitt gjort studier av konstruksjonen, og ekspertene tror at skipet, som ble bygd under første verdenskrig, vil kunne vare i opptil 600-800 år.

(NTB)