- Det plager meg å se hvor store smerter han hadde og hvor grusom denne henrettelsen er

Foreldrene til halshoggede James Foley.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er horribelt. Mennesker kan dø på mange forskjellige måter, men dette er den verste måten. Det plager meg å se hvor store smerter han hadde og hvor grusom denne henrettelsen er, sier John Haley, faren til journalisten James Foley, til nyhetsbyrået Reuters.

I går ble videoen av henrettelsen av James Foley lagt ut på Youtube av terrororganisasjonen Den islamske stat (IS). I den grusomme videoen vises liket av halshoggede journalisten. Det hvite hus bekreftet i kveld at videoen er ekte.

- Vår sønn var modig til slutten. Det ser man på videoen. Nå er det opp til andre å ta opp ballen, våre myndigheter og andre myndigheter. James sitt siste håp var å være med familiens sin igjen, sier han.

Moren legger i intervjuet med Reuters til at de når be for andre som er tatt til fange.

- Det er så mye ondskap i verden og vi ber for andre som er tatt.

Etterforskning Britiske myndigheter har startet etterforskning etter videoen som viser henrettelsen av den amerikanske journalisten James Foley, som ble sluppet av terrorister i Den islamske stat (IS) i går.

Britisk etterretning mener den maskerte mannen som står ved siden av Foley, og som til slutt halshogger amerikaneren, har en utpreget britisk aksent.

- Britiske myndigheter har startet en jakt på en mann med britisk aksent hvis stemme er med i videoen, opplyste Storbritannias utenriksminster Philip Hammond tidligere i kveld.

- Det virker mer og mer sannsynlig at mannen som står ved siden av Foley i videoen er en britisk statsborger, sier Storbritannias statsminister David Cameron, ifølge BBC.

Kidnappet i 2012 James Foley ble kidnappet av en organisert gjeng etter han kom ut av en internettkafé i byen Binesh i Syria 22. november 2012, ifølge FBIs etterlysning.

Også journalist Steven Sotloff er kidnappet av IS, og terroristene truer i videoen med at han også vil bli henrettet dersom USA ikke stopper bombingen av IS i Irak.

Barack Obama holdt i kveld en pressekonferanse om halshoggingen av Foley.

- Han var en journalist, en sønn, en bror og en venn. Han ble tatt som gissel for nesten to år siden i Syria, og rapporterte derfra som en modig journalist. Han var 40 år gammel og hadde fem søsken. Foreldrene hans jobbet hardt for å få ham hjem. Jeg snakket med foreldrene hans i dag om hans gode egenskaper. Vi er alle med dem i sorgen sier Obama.

Han sa også at USA vil gjøre alt for å beskytte sine folk,  men Obama nevnte ikke Steven Sotloff under pressekonferansen.

HENRETTET: James Foley. Foto:  EPA / Nicole Tung / Courtesy of Global / NTB scanpix
HENRETTET: James Foley. Foto: EPA / Nicole Tung / Courtesy of Global / NTB scanpix Vis mer