MØTE NUMMER TRE: I ettermiddag møttes de parlamentariske lederne på Stortinget igjen for å drøfte muligheten for et kompromissforslag om flyktningsituasjonen i Syria og i Middelhavet. Her er Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide etter det første møtet tidligere i mai. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MØTE NUMMER TRE: I ettermiddag møttes de parlamentariske lederne på Stortinget igjen for å drøfte muligheten for et kompromissforslag om flyktningsituasjonen i Syria og i Middelhavet. Her er Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide etter det første møtet tidligere i mai. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Det politiske spillet om de syriske flyktningene har lagt grunnlaget for en såpeopera

Krever at opposisjonen står ved sine vedtak. Ingen enighet på Stortinget i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• SISTE: De parlamentariske lederne kom kl 16.40 ut fra møtet de har hatt på Stortinget. Ap's Jonas Gahr Støre kunngjorde at en endelig enighet om Syria-flyktningspørsmålet ennå ikke er på plass, men at de har avtalt å møtes igjen fredag morgen.

- Det kommer til å ta litt tid, og vi har avtalt å møtes igjen for å gå igjennom detaljene. Det er viktig at det er en bred politisk enighet om dette spørsmålet, sa Støre.

KrFs fungerende parlamentariske leder Hans Olav Syversen sier det er flere årsaker til at det fremdeles drøftes, på tross av at stortingsflertallet er enige om å ta imot 10 000 syriske flyktninger.

- Vi diskuterer både situasjonen i nærområdene, båtflyktningene i Middelhavet og hva vi gjør hjemme i Norge. Jo bredere enighet det er om dette, jo bedre, sier Syversen til Dagbladet.

Høyres Trond Helleland understreker at regjeringspartiet er innstilt på et kompromiss med opposisjonen.

- Det er jo derfor vi sitter her. Et bredt kompromiss, som Erna Solberg inviterte til tidligere i dag, vil være et viktig signal når det gjelder Syria og Middelhavet, sier han.

(Dagbladet): - Vi forventer at partiene står for sine landsmøtevedtak, og at de er klare til å kjempe for dem. Det er flertall for å ta imot 10 000 ekstra kvoteflyktninger, sier generalsekretær i Amnesty John Peder Egenæs, og legger til:

- Det ingen grunn til at et mindretall skal diktere politikken, dette handler om hvordan vi forholder oss til mennesker i nød. Det må være viktigst.

I ettermiddag møttes de parlamentariske lederne på Stortinget igjen for å drøfte muligheten for et kompromissforslag om flyktningsituasjonen i Syria og i Middelhavet.

Stemte nei En samlet opposisjon har vedtak om at Norge skal ta imot 10 000 nye kvoteflyktninger fra Syria de neste to åra, og dermed har de også flertall på Stortinget.

Men regjeringspartiene vil heller hjelpe flyktningene i nærområdene, og Frp stemte nei til å ta imot 10 000 syriske flyktninger på sitt landsmøte.

Flere kritiserer nå partiene for å bruke spørsmålet om de syriske kvoteflyktningene i et politisk spill.

- Det har helt klart vært et politisk spill om de syriske kvoteflyktningene, og det har lagt grunnlaget for en liten såpeopera, sier professor og valgforsker Frank Aarebrot til Dagbladet.

- Ville markere seg Han mener flere av partilederne som kom fikk landsmøtevedtak på 10 000 syriske flyktninger, visste at det ikke kom til å bli en realitet.

- Venstre trodde kanskje at de ikke kom til å få flertall, men fordi de har havnet i en posisjon hvor de i mange saker ligger til høyre for Høyre, så trengte de en sak for å markere seg, sier Aarebrot.

Også SVs partileder Audun Lysbakken har utfordret de andre partiene på dette.

- Mitt klare utgangspunkt er at om det er flertall for 10 000 flyktninger, må det flertallet brukes. Hvis det er et flertall for 10 000 flyktninger, ser jeg ingen grunn til at Frp skal få diktere et langt lavere tall, men da er det selvfølgelig opp til partiene å klare og holde sammen og sette flyktningene over det politiske spillet her på Stortinget, sier Lysbakken.

Flere ideer - Nå må vi først møtes og diskutere dette skikkelig, men Frp's utgangspunkt er at vi skal få mest mulig igjen for pengene, og det gjør vi i nærområdene, sa Frp's parlamentariske leder Harald T. Nesvik på vei inn til møtet i ettermiddag.

- Jeg tror det er viktig at vi ikke bare gjør dette til et politisk spill. Vi kommer til å legge en del ideer på bordet, og så håper vi at regjeringen hører på dem, sier Venstre-leder Trine Skei Grande på vei inn til møtet.

Jonas Gahr Støre (Ap) tror de vil klare å komme fram til noe konkret på forhandlingsmøtet i dag.

- Men om dette blir det siste møtet, er en annen sak. Jeg mener det er viktig med et forlik, og det kommer nok til å ta noe tid. Arbeiderpartiets landsmøte, og flertallet på Stortinget, mener at vi bør ta imot 10 000 kvoteflyktninger, men så må vi finne en ordentlig form på det.

Stiller krav Det er lagt opp til at diskusjonene holdes på siden av forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett, hvor det ikke er satt av penger til nye kvoteflyktninger fra Syria. I stedet økes midlene til Syria og nærområdene med 250 millioner kroner til totalt 1 milliard kroner.

Amnesty har tidligere kritisert ambisjonsnivået til det reviderte nasjonalbudsjettet, men forutsetter at de syriske flyktningene ikke brukes i et politisk spill:

- Det må vi selvsagt forvente at det ikke er. Her har landsmøte etter landsmøte vedtatt dette i fellesskap. Det kan de ikke - og det bør de ikke -  ta lett på.

- Blir skuffa KrF er blant partiene som har flagget høyt sitt landsmøtevedtak om at Norge skal ta imot 10 000 kvoteflyktninger. Men i går sa Hans Olav Syversen i KrF at en tverrpolitisk enighet på Stortinget er viktigere enn at partiet får viljen sin.

- Mitt og KrFs utgangspunkt er at vi skal bidra til en så bred enighet som mulig, og så får vi se om sluttresultatet blir akkurat det vi eller andre partier har bestemt på landsmøtene, sa Syversen til NRK.

KrFs gruppeleder og kommunalråd i Trondheim, Geirmund Lykke, er tydelig på at KrF-ledelsen må fortsette å kjempe for KrF-vedtaket om 10 000 syriske kvoteflyktninger.

- Jeg blir skuffa dersom vi ikke får til det.  Jeg har selv nettopp vært med og vedtatt det som vår ambisjon, og det gjorde vi ikke for oppmerksomhet. KrF har et hjerte som brenner for disse menneskene, og jeg har tillit til at våre folk har det tallet langt fram i panna, sier Lykke.

Tar forbehold Også Ap har gått tilbake på sine klare formuleringer om at de ønsket å ta imot 10 000 syriske flyktninger:

- Jeg ganske rolig overfor de som sier at «dere har jo flertall for deres opprinnelige vedtak så bare kjør gjennom». Nei, det blir ikke nødvendigvis et godt vedtak. Jeg håper at når vi møtes i dag, så kan vi se helheten og starte arbeidet med å bli enige om tiltak, sa Støre til Dagbladet tirsdag.

Lykke frykter konsekvensen av at blant andre Arbeiderpartiet har moderert tonen sin når det gjelder antall flyktninger:

- Jeg er litt urolig over at Ap ser ut til å ha forlatt sitt standpunkt.  Og hvis Ap er på glid, så er det ikke et like tydelig flertall lenger. Samtidig tenker jeg at det er viktig at vi forsøker å finne gode samlende løsninger. Denne typen nasjonale dugnader er det ugreit å presse regjeringen til å effektuere, sier Lykke.