Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det produseres ikke nye nerveceller for læring og hukommelse etter 13 års alder

Etter 13 års alder produseres det ikke lenger nye celler i den delen av hjernen som er sete for hukommelse og læring, mener amerikanske forskere.

HJELP MOT ALDERDOM: Ved å være aktiv, lærevillig og interesert kan hjernen utvikle seg videre gjennom hele livet. Illustrasjon: Den norske lægeforening / NTB scanpix
HJELP MOT ALDERDOM: Ved å være aktiv, lærevillig og interesert kan hjernen utvikle seg videre gjennom hele livet. Illustrasjon: Den norske lægeforening / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Funnene utfordrer et utbredt syn om at den delen av hjernen som heter hippocampus, produserer stadig nye nevroner langt inn i menneskets alderdom, slik som hos andre pattedyr.

Nevroner er celler som transporterer informasjon gjennom kjemiske og elektriske signaler til tallrike andre nevroner i enorme nettverk.

Disse cellene gjør at pattedyr kan forholde seg til sine omgivelser gjennom å transportere inntrykk av ytre stimuli som lukt, lyd og smak til sentralnervesystemet og deretter til muskler og kjertler som svarer på inntrykkene.

Hjelp mot alderdom

Det finnes forskning som hevder at flere hundre nevroner dannes hver eneste dag, og teorien er at dersom man kan finne det som øker nevronproduksjonen, kan man motvirke effektene av alderdom.

Medforfatter til rapporten som gjengis i tidsskriftet Nature, Arturo Alvarez-Buylla ved University of California i San Francisco, sier at forskerne har undersøkt vev fra 59 voksne og barn uten å finne nye nevroner i personer eldre enn 18 år.

De har funnet noen i spedbarn mellom fødsel og ett år, noen ved 7-års alder og noen rundt 13 år. Få etter det. Dette tyder ifølge forskerne på at cellene i hippocampus i all hovedsak blir dannet under svangerskapet.

Stridsemne

De fant riktignok noe nye nevroner i andre deler av hjernen, men dette er områder som ennå ikke er fullt ut kartlagt med tanke på nevronproduksjon (nevrogenesis).

Hjerneforsker Jason Snyder ved University of British Columbia betegner rapporten som tankevekkende og sier at konklusjonene garantert vil utløse friske debatter.

Han viser til at det er utbredt enighet om at hippocampus er en del av hjernen der det stadig foregår produksjon av nevroner hos mennesker, på samme måte som hos dyr.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling