Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det provoserer mange at jeg sier jeg er muslim og lesbisk

«Årets navn»-nominerte Amal Aden har blitt spyttet på, banket og drapstruet.

STÅR I STORMEN: Daglig blir Amal Aden konfrontert med trusler og sjikane om at hun er en dårlig muslim og ikke har lenge igjen å leve. Likevel nekter hun å tie i sin kamp for menneskerettigheter, likestilling og homofiles rettigheter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
STÅR I STORMEN: Daglig blir Amal Aden konfrontert med trusler og sjikane om at hun er en dårlig muslim og ikke har lenge igjen å leve. Likevel nekter hun å tie i sin kamp for menneskerettigheter, likestilling og homofiles rettigheter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det har vært et tungt år. Det provoserer mange at jeg sier jeg er muslim og lesbisk, sier samfunnsdebattant og forfatter Amal Aden.

Som en av ti norske personligheter er hun nominert i Dagbladets «Årets navn». Det er hun for sitt utrettelige, fortsatte samfunnsengasjement, til tross for daglig sjikane og drapstrusler. Her kan du lese en sak om alle de nominerte.

- Det har vært mye positivt også, men alle truslene og sjikanen gjør meg sliten, sier Aden.

Som åpen lesbisk muslim er trykket rundt henne stort hver gang hun viser seg i norsk offentlighet. Etter en homoparade i Oslo i sommer, våknet hun dagen etter til 146 trusler på tekstmelding og mobilsvar. Flere av dem var drapstrusler.

Dødsstraff I 1996 landet Amal Aden, som er samfunnsdebattantens offentlige pseudonym, i Norge, etter å ha vokst opp i Somalia, tidvis som gatebarn. I Somalia risikerer åpent homofile personer i dag dødsstraff.

- Jeg føler meg heldig som bor i Norge nå, sier Aden, men samtidig er jeg skuffet over toppolitikerne, at de er tause og sier så lite om ytringsfriheten og kvinner.

Aden synes det norske debattklimaet er bra, men blir stadig skuffet over folks likegyldighet.

- Flere bør engasjere seg! Kvinner trues og sjikaneres, men få sier noe. Ofte bøyer man av for de ekstreme stemmene. Det er et stort tap for ytringsfriheten, sier Aden.

Slått til blods Aden forteller at hun stadig blir spyttet på og trakassert på gatene, og sier at det er aller verst å reise til Oslo.

- 8. november ble jeg overfalt av to somaliske damer i hijab på vei fra Nationaltheatret til Aschehoug forlag. De slo meg i hodet og knuste brillene mine, sier Aden.

Kvinnene skal ha sagt at Aden er en skam for islam og somaliere. Den etter hvert så profilerte samfunnsdebattanten har hatt konstant politibeskyttelse og voldsalarm en stund, men hadde den ikke med seg den dagen. Senere anmeldte Aden damene.

Kjemper for frihet I dag er Amal Aden bosatt på Hønefoss med samboer og barn, og livnærer seg som foredragsholder, skribent og forfatter. Hun reiser rundt på skoler og forteller om det som betyr mye for henne.

 ANMELDELSE:  Her leverer den norsksomaliske forfatteren Amal Aden inn anmeldelse på politistasjonen i Hønefoss etter at hun angivelig ble angrepet tidligere i år. Foto: Nina Hansen, Dagbladet.
ANMELDELSE: Her leverer den norsksomaliske forfatteren Amal Aden inn anmeldelse på politistasjonen i Hønefoss etter at hun angivelig ble angrepet tidligere i år. Foto: Nina Hansen, Dagbladet. Vis mer

- Kvinners rettigheter, frihet, likestilling, og homofiles rettigheter er viktige kampsaker for meg, sier forfatteren.

Adens sterke meninger har gjort at hun må ta flere hensyn i hverdagen.

- Etter at jeg har begynt å ytre meg, har bevegelsesfriheten min blitt begrenset, og jeg må ta flere hensyn. Jeg vil ikke bli truet til taushet, men jeg er muligens litt mer forsiktig enn jeg var før.

Du kan stemme på din favoritt til å blir «Årets navn» i denne saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!