- Det provoserer mange at jeg sier jeg er muslim og lesbisk

«Årets navn»-nominerte Amal Aden har blitt spyttet på, banket og drapstruet.

STÅR I STORMEN: Daglig blir Amal Aden konfrontert med trusler og sjikane om at hun er en dårlig muslim og ikke har lenge igjen å leve. Likevel nekter hun å tie i sin kamp for menneskerettigheter, likestilling og homofiles rettigheter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
STÅR I STORMEN: Daglig blir Amal Aden konfrontert med trusler og sjikane om at hun er en dårlig muslim og ikke har lenge igjen å leve. Likevel nekter hun å tie i sin kamp for menneskerettigheter, likestilling og homofiles rettigheter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det har vært et tungt år. Det provoserer mange at jeg sier jeg er muslim og lesbisk, sier samfunnsdebattant og forfatter Amal Aden.

Som en av ti norske personligheter er hun nominert i Dagbladets «Årets navn». Det er hun for sitt utrettelige, fortsatte samfunnsengasjement, til tross for daglig sjikane og drapstrusler. Her kan du lese en sak om alle de nominerte.

- Det har vært mye positivt også, men alle truslene og sjikanen gjør meg sliten, sier Aden.

Som åpen lesbisk muslim er trykket rundt henne stort hver gang hun viser seg i norsk offentlighet. Etter en homoparade i Oslo i sommer, våknet hun dagen etter til 146 trusler på tekstmelding og mobilsvar. Flere av dem var drapstrusler.

Dødsstraff I 1996 landet Amal Aden, som er samfunnsdebattantens offentlige pseudonym, i Norge, etter å ha vokst opp i Somalia, tidvis som gatebarn. I Somalia risikerer åpent homofile personer i dag dødsstraff. - Jeg føler meg heldig som bor i Norge nå, sier Aden, men samtidig er jeg skuffet over toppolitikerne, at de er tause og sier så lite om ytringsfriheten og kvinner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer