- FORFERDELIG: Daglig leder i Diamanthuset, Justyna Jørgensen, sier hun ikke har opplevd lignende. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- FORFERDELIG: Daglig leder i Diamanthuset, Justyna Jørgensen, sier hun ikke har opplevd lignende. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det ér krise: Nå er snart 3000 arbeidsledige i Stavanger. Likevel tror man ringvirkningene bare såvidt har begynt

Dette sier rogalendingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Drosjesjåfør Øystein Helmikstøl i Stavanger taxi forteller i Dagbladet i dag at han mener vi bare såvidt har begynt å se ringvirkningene av olje- og jobbkrisa.

Opposisjonen krever på sin side at regjeringen tar konkrete grep i statsbudsjettet, som framlegges onsdag, for å stoppe utviklingen.

LES SAKEN: Slik skal de få Norge ut av jobbkrisa.

Ifølge Navs siste tall over arbeidsledige fra august, står 84 702 nordmenn helt uten jobb. Verst er det for aldersgruppa 30-39, der fire prosent av arbeidsstyrken er uten jobb.

I oljebyen Stavanger, der 2799 personer var arbeidsledige i august, mot 1962 i januar, er det forskjellige oppfatninger og tanker om framtida. Noen mener det er krise som aldri før, mens andre foreløpig ikke har merket stor forskjell siden før oljeprisene falt og jobbene forsvant.

Dagbladet har møtt åtte rogalendinger som forteller hvordan de oppfatter olje- og jobbkrisa.

- DET ÉR KRISE: Tillitsvalgt i Aker MMO, Per Arne Salvesen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- DET ÉR KRISE: Tillitsvalgt i Aker MMO, Per Arne Salvesen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- DET ÉR KRISE: At mange mener konsekvensene av kuttene i oljebransjen er overdrevet, synes TEKNA-tillitsvalgt i Aker Solutions forretningsområde MMO, Per Arne Salvesen, er leit.

 - Jeg er veldig uenig i det. Noen mener det bare er en «justering», men for de som mister jobben er det krise. De jeg representerer er vant med å ha mye å gjøre og å være etterspurt. Plutselig føler de seg overflødige, sier han.

Han forteller at Aker Solutions MMO, som leverer tjenester og vedlikehold til de store oljefirmaene, nå nedprioriteres.

- Det er klart at bedriftene nå bruker mindre penger på vedlikehold. Det går hardt ut over oss. For to år siden flyttet vi inn i nye lokaler, og kundene våre etterspurte alle ressurser som firmaet kunne tilby - men siden i fjor sommer har vi nedbemannet i flere omganger. Så å si alle konsulentene er borte fra kontoret.

I Stavanger er det nå snart bare halvparten så mange som jobber her på huset som da vi flyttet inn for snart to år siden, sier han.

- Det ér krise. Jeg tror ingen hadde sett for seg dette da nedbemanningene startet, og jeg tror det vil ta lang tid før det blir bedre. I all min tid i jobb har jeg aldri opplevd lignende, sier han.

MERKER DET GODT: Daglig leder ved Tango retaurant ved Vågen i Stavanger, Børge Strøm. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MERKER DET GODT: Daglig leder ved Tango retaurant ved Vågen i Stavanger, Børge Strøm. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

MERKER DET GODT: Daglig leder ved Tango restaurant ved Vågen i Stavanger, Børge Strøm, sier de har en nedgang i omsetning på 20-25 prosent.

- I november, desember i fjor merket vi nedgangen for første gang. Det har bare fortsatt, i år er det så langt bare booket en tredel av julebordene vi hadde i fjor på samme tid, forteller han til Dagbladet.

På restauranten opplever de oftere enn før å ha ledige bord på dager som tidligere var stappfulle. Noe av grunnen er at oljearbeiderne har sluttet å reise, og derfor overnatte, i byen, tror de.

- Det er også færre som er ute og spiser for seg selv, og færre forretningsmiddager. De gruppene som kommer er gjerne familier som spiser her i helgene. Vi merker at de velger vekk vinpakka de tidligere alltid valgte, for heller å drikke ett glass av en rimeligere vin, sier han.

ØKER OMSETNINGEN, JOBBER HARDERE: Kristine Sunde (til venstre) og butikksjef Danielle Stålhandske driver Urban klesbutikk i Stavanger. De kan fortelle om økt omsetning sammenlignet med fjoråret, men sier de har merket at de jobber hardere enn tidligere år.

- Før var vi alltid tre, men behovet var ikke der, så vi kuttet én stilling. Det var nok lurt, man merker jo at man må tilpasse seg etter endringene, sier de to.

ØKER OMSETNINGEN, JOBBER HARDERE:  Kristine Sunde (til venstre) og butikksjef Danielle Stålhandske driver Urban klesbutikk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ØKER OMSETNINGEN, JOBBER HARDERE: Kristine Sunde (til venstre) og butikksjef Danielle Stålhandske driver Urban klesbutikk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Vi snakker mye om oljekrisa og hvordan den påvirker oss, men vi har funnet ut at den gjør oss konkurranseinnstilte, sier Danielle.

- Jeg tror det er lurt med konkurranse, det gjør at vi jobber hardere. Vi er alltid innstilt på at vi skal gjøre at kundene ønsker å komme tilbake til oss, sier butikksjefen.

Danielle har jobbet her i tre år, og Kristine i to. Ved siden av klesbutikken jobbes det iherdig med åpningen av en ny Zara, som også selger klær til kvinner og menn.

- Vi har god tro på at den vil være drahjelp for oss. Vi er glad for alt som kan få folk til å handle i Stavanger, sier Kristine.

- FORFERDELIG: Dagbladet besøker Diamanthuset i en av de mange handlegatene i byen. Bak hundrevis av diamanter hos Diamanthuset i en av handlegatene i Stavanger, står Justyna Jørgensen.

- Det har vært helt forferdelig, sier hun om salget den siste måneden. Hun kan ikke fortelle hvorfor det har vært sånn, men maken har hun aldri opplevd.

- FORFERDELIG: Justyna Jørgensen hos Diamanthuset. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- FORFERDELIG: Justyna Jørgensen hos Diamanthuset. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det er leit, sier hun og forteller om en omsetning som er mer enn halvert fra samme måned i fjor.

- Det er vanskelig å si hva som har skjedd. Plutselig ble det helt stille. Vi har hatt nulldager tidligere, men aldri så mange som nå, og aldri så få kunder. Jeg klarer ikke sette fingeren på hva det er. Men det er skremmende få som handler, sier hun.

Enkelte dager kan hun ha null handlende kunder. Andre dager kikker mange turister innom, men går igjen. Det er de vant med - men at så få lokale handler, er uvanlig, mener hun.

- Vi må tenke positivt, det må bli bedre, sier hun.

- GÅR SOM FØR: Thomas Ottesen jobber hos kjøttforhandler A. Idsøe i Stavanger - den eldste bedriften i byen. Her har folk handlet biff i et århundre, og det ser ikke ut til at trenden snur - selv ikke når oljekrisa er et faktum - skal vi tro Ottesen.

- Her går det som før, sier han når Dagbladet er innom. Han holder opp en svær, tørrmodnet entrecôte på bein. Ikke lenge etter er den så godt som borte fra disken.

- GÅR SOM FØR: Thomas Ottesen hos kjøttforhandler A. Idsøe. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- GÅR SOM FØR: Thomas Ottesen hos kjøttforhandler A. Idsøe. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Folk må jo ha mat, og folk kommer alltid til å spise. Mange unner seg noe ekstra godt i helgene, sier han.

Særlig i lunsjtider og etter jobb, kommer folk innom for å handle.

- De kjøper alt fra noen hekto servelat til store biffer. I dag har jeg solgt for 2 000 kroner to ganger, forteller han.

- Det eneste vi merker, er at de utenlandske arbeiderne som ikke lenger jobber i oljebransjen ikke lenger kommer innom. De mistet jobben og er ikke her lenger, forteller Ottesen.

I sommer solgte de pølser og grillmat som før.

- For omtrent nøyaktig en uke siden, sa det stopp. Nå handler folk lam, sier han.

- MÅ VÆRE OPTIMISTER: Daglig leder ved Thon Hotel Maritim i Stavanger sentrum, Stein Rosbach. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- MÅ VÆRE OPTIMISTER: Daglig leder ved Thon Hotel Maritim i Stavanger sentrum, Stein Rosbach. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- MÅ VÆRE OPTIMISTER: - Jeg tror alle merker at det ikke er som det var. Prisene har falt litt, men det er ikke første gang vi har opplevd nedgang og at ting går opp og ned, sier daglig leder ved Thon Hotel Maritim i Stavanger sentrum, Stein Rosbach.

Han har drevet her i 18 år.

- Vi har kanskje vært for avhengige av oljenæringa, og merker at det nok er lurt å se til andre grupperinger. Det er bare å skjerpe seg litt og fortsette å ha fokus på service og gjestene våre, sier han til Dagbladet.

Han mener krisa er noe dramatisert, og sier han tror situasjonen vil normalisere seg om et par, tre år.

- Det tror jeg. Vi må være optimistiske, sier han.

Og optimistiske, det er de: snart åpner et nytt Thon business-hotell i Stavanger med 150 rom. Det var riktignok planlagt før oljeprisnedgangen og den påfølgende jobbkrisa, men Rosbach har trua.

«BLIR DET VERRE NÅ...»: Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
«BLIR DET VERRE NÅ...»: Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- I Stavanger har i kanskje hatt det veldig, veldig bra de siste åra - og nå har vi det «bare» veldig bra. Det er ikke så ille, sier han.

- DU SER HVORDAN DET SER UT. Det er fryktelig, sier Øystein Helmikstøl i Stavanger taxi.

Den erfarne taxisjåføren svinger ut fra Stavanger lufthavn Sola, forbi rad på rad av taxier som venter på kunder. Flere av dem må kjøre videre uten passasjerer.- Jeg hører ofte taxisjåfører si «blir det verre nå, så må vi finne noe annet å gjøre», sier han.

- Jeg vil tippe at vi i taxibransjen har en inntektsnedgang på 20 prosent. Og da tar jeg ikke i, sier Helmikstøl fra forsetet. 

Han har kjørt taxi siden 1974 og er tidligere styreleder i selskapet. De siste to åra, og særlig etter at oljeprisen falt i fjor, har de merket en markant nedgang. Prisene per tur er satt ned. De har ikke noe valg, forteller han. På Sola skal ruter både til Paris og knutepunktet Frankfurt legges ned.

- Før var det en egen taxiholdeplass utenfor Statoil på industriområdet Forus her i Stavanger. Etter årevis med etterspørsel derfra er holdeplassen fjernet. Det sier litt, sier Helmikstøl. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

- Flere og flere må oppsøke Nav fordi det ikke er nok å gjøre. Businessfolket kjører heller buss fordi arbeidsgiveren må spare penger og overvåker reiseregningene deres - om de i det hele tatt reiser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer