- Det råder en trist, men verdig stemning

Her samles de etterlatte i Paris.

DE HAR FORTSATT HÅP: Guillame Denoix de Saint Marc representerer en organisasjon som ivaretar ofrenes interesser etter store ulykker og var den første til å rapportere fra innsiden av krisesenteret i Paris i dag. Foto: PÅL NORDSETH/DAGBLADET.NO
DE HAR FORTSATT HÅP: Guillame Denoix de Saint Marc representerer en organisasjon som ivaretar ofrenes interesser etter store ulykker og var den første til å rapportere fra innsiden av krisesenteret i Paris i dag. Foto: PÅL NORDSETH/DAGBLADET.NOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| PARIS (Dagbladet.no): Et firestjerners hotell på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris er gjort om til et eneste stort krisesenter for de etterlatte etter flyulykken i Atlanterhavet mandag.

Hit har det kommet familier fra mange land i Europa, samt Brasil, i dag. De får hjelp av leger, psykologer og prester mens politiet har slått en jernring rundt hele komplekset for å holde journalister på avstand.

- Ikke minst finner de pårørende trøst i å møte hverandre og snakke sammen, sier Guillame Denoix de Saint Marc, som representerer en av de to organisasjonene for etterlatte etter store katastrofer som har fått besøke krisesenteret.

- Alle venter på nyheter
Alle de ordinære hotellgjestene på Hotel Pullman Charles de Gaulle er ombooket til andre hoteller. Lite informasjon om hva som skjer på krisesenteret, har lekket ut i dag. Men Saint Marc forteller Dagbladet om en verdig, men trist stemning.

- Først og fremst hersker frykten. Alle venter på nyheter og ingen kan enda ta inn over seg at de har mistet noen av sine nærmeste. De håper fortsatt at noen har overlevd og vil ikke akseptere det som har skjedd før det blir funnet omkomne eller bevis på hva som har skjedd, sier Denoix de Saint Marc, som selv mistet faren sin da et DC 10 ble blåst i luften av terrorister i Niger i 1989.

- Den gangen fikk ikke de etterlatte noen informasjon før det var gått 24 timer. Vi har lært mye av hvordan vi behandler store katastrofer de siste tjue årene. Mitt inntrykk er at flyselskapet og myndighetene gjør en god jobb med å ta seg av de pårørende, sier han,

Ingen norske
Ifølge den presten i den norske sjømannskirken i Paris, Torbjørn Broske, har kirken ikke mottatt henvendelser fra pårørende til de norske omkomne i Air France-ulykken.

Det er heller ikke kjent om pårørende til de svenske og danske omkomne har benyttet seg av tilbudet som er opprettet av Air France i Paris, men ifølge Guillame Denoix de Saint Marc er familier fra mange nasjoner representert - også mange brasilianere.

- Det er opprettet forskjellige tilbud i forskjellige rom på hotellet. Det finnes leger, psykologer og prester der, men også rom der de etterlatte simpelthen kan komme sammen og snakke. Eller være for seg selv, hvis det er det de ønsker, forteller Guillame Denoix de Saint Marc.

- Man kan høre gråt, men noen ganger bryter det også ut latter. Selv om latteren ikke varer lenge kan den være helt nødvendig for at noen skal forstå at livet går videre, sier han.

SOM EN FESTNING: Ingen andre enn pårørende og hjelpeapparat får nærme seg hotellet i Paris der krisesenteret er opprettet.
SOM EN FESTNING: Ingen andre enn pårørende og hjelpeapparat får nærme seg hotellet i Paris der krisesenteret er opprettet. Vis mer