Det rakner for Ap-prinsen

Giftige intriger og likestillingshensyn gjør at AUFs støtte til Trond Giske som ny nestleder i Ap er i ferd med å rakne. Nye Ap-kvinner seiler nå opp som aktuelle kandidater til nestledervervet. Men Giske jobber intenst i det skjulte for å sikre eget kandidatur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rabalderet i Arbeiderpartiet og AUF kan nå ramme Giske hardt. Slik det ser ut i dag, er det en overhengende fare for at han kan gå på sitt hittil største politiske nederlag. Den en gang så bunnsolide støtten fra AUF til Giske og hans nestlederkandidatur er nemlig i ferd med å smuldre bort.

Erkjenner nederlag

Det skyldes blant annet den bitre striden mellom sittende AUF-leder Eva Kristin Hansen og nestleder Gry Larsen, som nå stiller som utfordrere til ledervervet.

En annen grunn er at om det ikke lar seg gjøre å utvide Ap-ledelsen til fem personer, vil AUF - etter det Dagbladet vet - vurdere å trekke støtten til Giske og isteden satse på en kvinne.

Uten støtte og aktiv fraksjonsvirksomhet fra en samlet ungdomsorganisasjon erkjenner de fleste i det politiske miljøet rundt Giske at han vil være sjanseløs under nestledervalget.

Giske kjemper

Etter at Dagbladet avslørte lederstriden i AUF, har tidligere AUF-leder Trond Giske forsøkt å skape et inntrykk av at han holder seg langt unna striden. Antakelig i frykt for å gi næring til oppfatningen om at han fortsatt har mye makt i ungdomsorganisasjonen.

Men en stresset Giske er meget aktiv i saken. Gjennom samtaler med sentrale aktører forsøker han hele veien å holde seg oppdatert på situasjonen i AUF og støtten til eget kandidatur. I tillegg har han vært svært opptatt av å finne ut hvem som har sagt hva til Dagbladet. AUF er drivkraften bak valgkampen til Giske.

Uvenner

Etter at AUFs sentralstyre tidligere i år bestemte seg for en knalltøff kamp for Giske fram mot Ap-landsmøtet i november, er det dukket opp to store problemer for ham:Kvinneopprøret i Ap er blitt langt sterkere enn noen hadde regnet med. Kravet om to kvinner i ledelsen er økende. Dette utelukker Giske. Kvinneopprøret fikk drahjelp av Jens Stoltenbergs uttalelser om at «likestillingshensyn er viktig i valg av partiledelse».Den bitre lederstriden i AUF mellom sittende leder Eva Kristin Hansen og utfordrer, dagens nestleder Gry Larsen, rammer Giske. Selv om begge lederkandidatene i AUF ønsker at Giske skal bli ny nestleder i Ap, er det ikke lenger først og fremst ham de bruker kreftene på, men en knallhard lederkamp i AUF.

Mange av forkjemperne på henholdsvis Hansens og Larsens side har blitt direkte uvenner på grunn av lederkampen i AUF, og bruker nå krefter på å kjempe for sine kandidater. En delt valgkomité la i går fram en innstilling der tre medlemmer ønsker at Hansen fortsetter som leder. De andre tre vil ha Larsen.

Kvinnesviket

For første gang fra AUF-hold nevnes det nå åpent andre aktuelle kandidater til nestledervervet i Ap, blant dem tidligere AUF-leder Anniken Huitfeldt og den relativt ukjente stortingsrepresentanten Gunn Karin Gjul.

Dagbladet har den siste tida snakket med mange sentrale AUF-ere. Stadig flere gir uttrykk for at de føler ubehag ved å ofre hensynet til likestilling i Ap-ledelsen til fordel for Giske.

I AUF har diskusjonen om å ofre Giske - dersom man ikke kan komme fram til en løsning med fem i ledelsen - begynt.

Gunn Karin Gjul står for mye av det samme som Giske politisk, og betegnes nå som høyaktuell for ungdomsorganisasjonen hvis Giske må ofres.

Også Huitfeldt regnes som en egnet kandidat.

Syrlig om Karita

Giskes eneste håp er at ledelsen utvides til fem personer, eller at det ligger an til en kvinnelig nestlederkandidat som AUF overhodet ikke vil ha.

Karita Bekkemellem Orheim kunne vært en soleklar favoritt til nestledervervet, men er uspiselig for AUF og Giske-klanen i Ap. Der er oppfatningen at hun overhodet ikke representerer noe nytt i forhold til dem som allerede er i Ap-ledelsen.

De vil kjempe med nebb og klør for å unngå at hun blir valgt. AUF-erne har vel 50 av 300 delegater til landsmøtet.

Nå sies det syrlig om Bekkemellem Orheim at hun tar seg godt ut på bilder, gjerne har den fineste kjolen på gallamiddager og anses å være lite annet enn ei nikkedokke for Jens Stoltenberg.

- Men hun er veldig flink til å spille ønskeplater som gjest i radioprogrammer, slår en sentral AUF-er bistert fast og henviser til opptredener i blant annet P4.

Trond i trøbbel: Trond Giske er så godt som avhengig av støtte fra AUF for å ha en sjanse til å bli Ap's nye nestleder. Nå smuldrer støtten bort. Bildet er fra den gang Giske regjerte over norsk skolepolitikk, våren 2001.