Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

- Det rakner for Trump

Det er kaos i USA og det stormer rundt presidenten. - Bekymring og panikk, sier ekspertene.

VALGET: President Donald Trumps egne kampanjerådgivere frykter angivelig for gjenvalget, og kritikken hagler etter Trumps håndtering av coronapandemien og demonstrasjonene som har preget landet de siste ukene. Foto: Reuters / Tom Brenner
VALGET: President Donald Trumps egne kampanjerådgivere frykter angivelig for gjenvalget, og kritikken hagler etter Trumps håndtering av coronapandemien og demonstrasjonene som har preget landet de siste ukene. Foto: Reuters / Tom Brenner Vis mer

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): En trio av kriser raser i USA: Coronapandemien, en økonomisk nedtur og masseprotester som følge av George Floyd-drapssaken.

I kjølvannet av krisene vender stadig flere av Donald Trumps allierte ham ryggen. Å true med militærmakt mot amerikanske borgere og å rydde vekk demonstranter for en fotoseanse rett utenfor Det hvite hus, har ikke falt i smak.

ANKOMMER: Trump ankommer St. Johns-kirka etter at opprørspoliti har ryddet vei. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix Vis mer

Mister støtte

Ifølge CNN drar demokratenes trolige presidentkandidat, Joe Biden, fra Trump på meningsmålingene.

- Tallene hans går ned. Han har sjelden hatt en oppslutning på under 40 prosent. Det har han nå. Vi ser også at tallene sammenliknet med Joe Biden blir verre og verre, sier den demokratiske meningsmålingseksperten John Zogby til Dagbladet.

EKSPERT: Den amerikanske meningsmålingseksperten John Zogby. Foto: Vegard Kvaale / Dagbladet
EKSPERT: Den amerikanske meningsmålingseksperten John Zogby. Foto: Vegard Kvaale / Dagbladet Vis mer

Målingene varierer, men i en nylig måling fra Reuters og Ipsos lander Trump på 37 prosent, mens i CNN-målingen får han 41 prosent oppslutning.

Zogby forklarer at det er noen meningsmålingstall som virkelig burde bekymre presidenten. Han har mistet støtte blant velgere over 65 år, blant hvite, katolske velgere og blant uavhengige velgere.

RIVALER: Tidligere visepresident Joe Biden og president Donald Trump skal kjempe om det ovale kontoret i Det hvite hus. Foto: AP Photo
RIVALER: Tidligere visepresident Joe Biden og president Donald Trump skal kjempe om det ovale kontoret i Det hvite hus. Foto: AP Photo Vis mer

Alle er viktige for den republikanske presidenten.

Zogby tror også at flere republikanere kan begynne å distansere seg fra Trump dersom nedturen hans fortsetter.

- Dersom tallene hans forblir lave, vil han kunne være politisk dødelig for andre kandidater som er for tett knyttet til ham. Republikanerne er alvorlig bekymret for å tape flertallet i Senatet nå, sier eksperten.

Han peker også på hvordan Trump henger etter Biden alle de viktige vippestatene. Selv i en tidligere republikansk bastion som Texas, er det nå målinger som viser at det er helt jevnt mellom Biden og Trump.

Panikk?

I forkant av George Floyd-drapssaken, vakte presidenten også oppsikt ved å vie mye oppmerksomhet til konspirasjonsteorier om tidligere president Barack Obama og en 20 år gammel sak hvor en kvinne døde. Der gikk han langt i å antyde at en programleder og tidligere kongressmann hadde noe med dødsfallet å gjøre.

Basert på Trumps tvitring og offentlige oppførsel mener Zogby at Trump sliter.

- Det virker som Trump holder på å få panikk. Vi ser en klar parallell til Nixon med uberegnelig oppførsel og en isolasjon fra folk flest. Han har vært så vant til å snakke til kjernevelgerne sine, men i det siste har han ikke kunnet holde kontakten med dem på samme måte, forklarer Zogby.

I KJENT STIL: Donald Trump under et valgmøte i Nord-Carolina 2. mars 2020. I løpet av de to neste ukene vil Trump gjenoppta valgkampanjen sin. Foto: NTB Scanpix
I KJENT STIL: Donald Trump under et valgmøte i Nord-Carolina 2. mars 2020. I løpet av de to neste ukene vil Trump gjenoppta valgkampanjen sin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ross Baker er professor i statsvitenskap ved Rutgers University og har vært politisk konsulent for en rekke demokratiske politikere siden 1970-tallet.

- Det går ikke bra for Trump. Det er en tydelig ordre innad i Det hvite hus nå om ikke å vise bekymring eller panikk. Men det er bekymring og panikk, sier Baker til Dagbladet.

Nyhetsbyrået AP har snakket med nåværende og tidligere ansatte i presidentens valgkampanje. Rådgiverne frykter angivelig at Trump ligger dårlig an før presidentvalget til høsten.

EKSPERT: I tillegg til å være politisk konsulent og professor, er Ross Baker også tilknyttet Brookings Institution. Foto: Privat
EKSPERT: I tillegg til å være politisk konsulent og professor, er Ross Baker også tilknyttet Brookings Institution. Foto: Privat Vis mer

At Trump nå forsøker å være «lov og orden-presidenten», vinner ham ikke noen nye velgere, mener Baker.

- Det amerikanske valgsystemet har alltid vært slik at det belønner territorium mer enn befolkning. Dermed kan Trump likevel ha en sjanse til å vinne mange små delstater selv om de ikke får et flertall av folket bak seg, men vinner flertallet i valgmannskollegiet. Så lenge han beholder grepet om hvite, evangelisk kristne, kan han fortsette å spille russisk rulett med valgmannskollegiet, sier Baker.

TALTE TIL FOLKET: - Dette er ikke fredelige demonstrasjoner, dette er terror. Det sa USAs president Donald Trump i en tale natt til tirsdag 2. juni. Video: Dagbladet TV og AP Vis mer

Langer ut

Demokratene har ikke vært sene om å lange ut etter den republikanske presidenten, men stadig flere partifeller og forsvarsfolk uttrykker nå offentlig misnøye. Sist ute var USAs tidligere utenriksminister og republikaner Colin Powell, som søndag kalte Trump en løgner og en fare for demokratiet.

STEMMER BIDEN: Republikaneren Colin Powell. Foto: Jim WATSON / AFP
STEMMER BIDEN: Republikaneren Colin Powell. Foto: Jim WATSON / AFP Vis mer

- Vi er nødt til å følge grunnloven. Og presidenten har beveget seg bort fra den, sa Powell i et intervju med CNN.

Powell avslørte at han skal stemme på Joe Biden. Powell stemte heller ikke på Trump ved forrige valg.

Rett før helga forrige uke skrev New York Times om hvordan framtredende stemmer vender Trump ryggen. Blant disse er tidligere president, George W. Bush, og senator og tidligere presidentkandidat Mitt Romney. Sistnevnte tok søndag til gatene i Washington D.C. for å demonstrere mot Trump.

Senere har kontoret til George W. Bush uttalt at det er oppdiktet at han ikke skal stemme på Trump, skriver Fox News.

- Han har pensjonert seg fra politikken og har ikke indikert hvordan han vil stemme, sier talsperson Freddy Ford.

Også kona til tidligere senator John McCain, Cindy McCain, planlegger å støtte Joe Biden. Alaska-senator Lisa Murkowski sier at hun «sliter» med om hun skal støtte Trump. Den republikanske kongressrepresentanten, Francis Rooney forteller åpent at han vurderer å stemme for Biden.

Det er også godt kjent at mange andre republikanske folkevalgte misliker Trumps oppførsel, men sliter med å balansere hva de vil si offentlig av frykt for å få Trumps vrede rettet mot seg.

I SIKKERHET: President Donald Trump ble fredag 29. mai sendt i nødbunker under Det hvite hus, da demonstranter samlet seg utenfor bygningen. Video: AP Vis mer

Generalenes kritikk

Ifølge APs journalist Robert Burns, som har dekket Pentagon i 30 år, er spenningen nå så spent mellom det amerikanske forsvaret og Trump at det nærmer seg et fullstendig bristepunkt.

Den nylig pensjonerte generalen Vincent K. Brooks har uttalt til nyhetsbyrået AP at den «hellige tilliten» mellom militæret og offentligheten har blitt brutt.

Den pensjonerte admiralen William H. McRaven uttalte at det er på tide med nytt lederskap. Også tidligere senator og Trumps tidligere sjef for nasjonal etterretning, Dan Coats og den tidligere admiralen og Trumps tidligere fungerende etterretningssjef, Joseph Maguire, er kritiske til presidentens oppførsel.

Trumps første forsvarsminister, general Jim Mattis, skrev forrige uke en flerrende kritikk mot Trump. Han beskyldte Trump for å ønske å jobbe aktivt for å splitte befolkningen.

Tidligere general og Trumps tidligere stabssjef, John Kelly, har gjort det klart at han støtter kritikken.

DET HVITE HUS: President Donald Trump under en brifing med militære ledere. Til venstre sitter Jim Mattis og til høyre sitter John Kelly. Bildet er tatt i oktober 2017. Foto: Reuters
DET HVITE HUS: President Donald Trump under en brifing med militære ledere. Til venstre sitter Jim Mattis og til høyre sitter John Kelly. Bildet er tatt i oktober 2017. Foto: Reuters Vis mer

- Noe å tenke på

- De har sagt såpass mye, det er ikke å ta feil av at de advarer mot å stemme på Trump. Jeg tror særlig kritikken som kom fra Mattis var ganske sviende. Han er en person som nyter respekt i det amerikanske militæret og i forsvarskretser.

EKSPERT: Svein Melby mener vi nå må vente og se om kritikken vil ha en virkning på velgerne. Foto: IFS
EKSPERT: Svein Melby mener vi nå må vente og se om kritikken vil ha en virkning på velgerne. Foto: IFS Vis mer

Det sier USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), Svein Melby, til Dagbladet.

Melby påpeker at det sikkert er flere ting som kommer til å være avgjørende for det kommende presidentvalget, men samtidig mener han at uttalelsene til disse tidligere forsvarsfolkene har en viss betydning innenfor det amerikanske forsvaret.

- Dette er en velgergruppe som ofte stemmer med republikanerne. Jeg tror at en del folk som sitter på gjerdet i det minste har fått noe å tenke på, sier han og fortsetter:

- Jeg tror dette kan være tegn på at vi kan begynne å se at det rakner delvis for Trump innenfor grupper som han har hatt ganske godt tak på. Hvis han skal ha en sjanse til å vinne, er han nødt til å holde på alt som er av kjernesupportere.

WASHINGTON: Det har vært store demonstrasjoner utenfor Det hvite hus de siste ukene. På et tidspunkt ble presidenten fraktet ned i en bunker som et sikkerhetstiltak. Foto: Eric Baradat / AFP
WASHINGTON: Det har vært store demonstrasjoner utenfor Det hvite hus de siste ukene. På et tidspunkt ble presidenten fraktet ned i en bunker som et sikkerhetstiltak. Foto: Eric Baradat / AFP Vis mer
BRANN: Demonstranter samler seg rundt en politistasjon som ble satt fyr på i Minneapolis. Bildet er tatt 28. mai. Foto: Reuters/ NTB Scanpix
BRANN: Demonstranter samler seg rundt en politistasjon som ble satt fyr på i Minneapolis. Bildet er tatt 28. mai. Foto: Reuters/ NTB Scanpix Vis mer

Tvilende republikanere

En meningsmåling fra NBC News i helga viser at 47 prosent sa at de er sterkt kritiske til Trumps innsats. I CNN-målingen Trump har falt med sju poeng på meningsmålingene den siste måneden, og ligger nå 14 poeng bak sin demokratiske rival.

Trump svarer med å anklage CNN for falske meningsmålinger.

Om ikke det var nok, slår også en meningsmåling fast at republikanere er pessimistiske om retningen landet tar. Bare 46 prosent av amerikanere som identifiserer seg som republikanere sier at landet er på riktig kurs, ifølge en undersøkelse utført av Reuters og Ipsos forrige uke.

Det er første gang siden august 2017 at tallet har vært så lavt, skriver Reuters. Den sommeren hadde en kvinne blitt påkjørt og drept i Charlottesville, etter sammenstøt mellom ytre høyre-tilhengere og motdemonstranter. Det stormet rundt Trump da han uttalte at det var «fine folk» på begge sider.

37 prosent av republikanere sier at landet er på feil kurs. 17 prosent av disse sier at de ville stemt på Biden om valget ble holdt nå.

- Meningsmålinger er notorisk feilaktige. Vi er fem måneder unna valget og enhver måling nå er ikke er klar indikator på valgresultater. Meningsmålinger var veldig feilaktige i 2016 og undervurderte velgernes entusiasme for Trump, sier talskvinne for Trump-kampanjen, Erin Perrine, til Reuters.

Kampen om partiet

USA-ekspert og seniorforsker Hilmar Mjelde ved NORCE forskningssenter mener at det vi nå ser er kampen om det republikanske partiets ideologi og kurs.

- Det er alltid spenninger innad i amerikanske partier, fordi de er brede paraplyorganisasjoner, sier han til Dagbladet.

Mjelde forklarer at Romney, Bush og Powell representerer det gamle partietablissementet, og utgjør den tradisjonelle konservative fløyen. Trump representerer den nasjonalistiske, populistiske fløyen.

EKSPERT: Hilmar Mjelde mener at stormen rundt den sittende presidenten ikke vil stilne. Foto: Universitetet i Bergen
EKSPERT: Hilmar Mjelde mener at stormen rundt den sittende presidenten ikke vil stilne. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer

- Trump vant den indre kampen i 2016. Men om Trump taper i år, vil vi få en langt mer åpen og reell kamp om veien videre for partiet.

- Hvor mye har det å presidentvalget at Trumps egne vender ham ryggen?

- Dette er en ren reprise av 2016. En del av partieliten ser Trump som uskikket og mener han ikke er en ekte republikaner. De er ikke disse gamlegutta som vil avgjør, men de fem til ti prosentene av uavhengige velgere.

TALTE: Joe Biden gikk hardt ut mot Donald Trump i en tale til det amerikanske folket om opptøyene fra Philadelphia. Video: AP Vis mer

- Har Biden og demokratene en større sjanse nå?

- Ja, fordi det er tre store kriser i landet. Trump kan få kontroll over protestene, men han har ikke kontroll over pandemien og økonomien. Samtidig har vi sett mange ganger at den som leder på våren, likevel taper. Vi kan være et helt annet sted i oktober, sier Mjelde.

- Valgkampen har, tro det eller ei, ikke kommet skikkelig i gang enda.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!