Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det rakner militært for Assad-regimet

Assad-regimet er militært på sammenbrukkets rand i mangel av forsyninger, hevder en avhoppet syrisk general. Kampene i Aleppo fortsetter, og opprørerne holder stand.

PÅ FELGEN? Ei ødelagt syrisk stridsvogn ved Aleppo. Opprørerne har vært dyktige med sin gerilja-taktikk og påført regjeringsstyrkene mye skade. Nå hevder en avhoppet general at regimets styrker snart går tomme for forsyninger. Foto: EPA / Scanpix
PÅ FELGEN? Ei ødelagt syrisk stridsvogn ved Aleppo. Opprørerne har vært dyktige med sin gerilja-taktikk og påført regjeringsstyrkene mye skade. Nå hevder en avhoppet general at regimets styrker snart går tomme for forsyninger. Foto: EPA / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN sier at 200 000 mennesker har flyktet fra Aleppo, Syrias største by med om lag 2,5 millioner mennesker. Det meldes om mangel på mat og vann. Elektrisk strøm forsvinner stadig. En menneskelig tragedie er i ferd med å oppstå, mens kampene raser videre mellom regeringsstyrkener og opprørerne.

Gerilja Opprørerne er militært klart underlegne, men de kjemper en effektiv gerilja-krig, sier politiske iakttakere i byen. For president Bashar al-Assad og regjeringsstyrkene tærer det på moralen hver eneste dag som de ikke klarer å nedkjempe opprørerne. Men opprørerne har vist seg mye dyktigere en hittil antatt i å bruke gerilja-taktikk. Regjeringsstyrkene har ikke klart å finne ut av dette.De slår til med tunge våpen mot en fiende som stadig er i bevegelse. Så snart regjeringsstyrkene har «renset» et område, dukker opprørerne opp et annet sted.

Nå er de militære styrkene til president Bashar al-Assad nesten på felgen, dersom vi skal tro generalene Mohammad Al-Zobi og Saed Shawamra, som begge har hoppet av til Tyrkia, før de dro tilbake til Syria for å slutte seg til opprørterne.

- Bensinen er nesten slutt. De går tomme for raketter snart. Det er nesten ikke brød eller vann til soldatene, sier Mohammad Al-Zobi, til avisa The Guardian.

Han hevder Assad-regimet ikke kan holde ut dette i mer enn en måned eller to.

Måneder og år
Noe liknende sa general Robert Mood, den norske lederen for FNs observatører i landet, da han kom tilbake til Norge før helga.

- Det er bare et tidsspørsmål, etter mitt syn, før et regime som bruker så tunge våpen og så uforholdsmessig mye vold mot sine innbyggere, vil falle, sa general Mood.

Men Mood la til at det kan ta måneder og kanskje år før regimet faller.

I Aleppo ser opprørerne ut til å ha satt seg fast i bydelen Salah al-Din i sørvest. Søndag hevdet soldater i statlig fjernsyn at de hadde overtatt bydelen. Men i dag hevder opprørerne at de fremdeles hersker der. I bydelen Sakhur i nordvest  angriper
regjeringsstyrkene.

Landsbygda Opprørerne har nå overtatt store områder på landsbygda i nord og øst, langs grensa til Tyrkia. Dermed har de sikre forsyningsruter til utlandet. Dermed kan de også gjøre innhogg i forsyningslinjene til regjeringsstyrkene. De har tatt bensinbiler i bakhold. Og de har angrepet kolonner med andre militære forsyninger. De har videre ødelagt en ganske stort antall stridsvogner, som ligger rundt som utbrente vrak.

Men på det diplomatiske planet står alt i stampe. Frankrike overtar presidentskapet i Sikkerhetsrådet i FN denne uka. Den franske utenriksministeren, Laurent Fabius, sier han vil sammenkalle utenriksministrene i de land som har sete i Sikkerhetsrådet til møte i løpet av uka. Men Rådet er håpløst delt, fordi Russland med støtte fra Kina stenger for alle forsøk fra vestlige land på å legge større press på Assad-regimet.

Tyrkias regjering har sendt ei kolonne på tjue kjøretøy med rakett-batterier og soldater mot grensa mot Syria. Tyrkerne blir stadig mer redde for sikkerheten ved grensa i sørøst.

Matmangel Mens kampene raser videre i Aleppo blir dagliglivet i byen stadig vanskeligere, fordi det ikke kommer inn mat fra landsbygda.

- Mange fattigfolk mangler mat og vann. Mange går til sengs sultne, sa ei middelaldrende kvinne ved navn Surya i en brødkø til BBC,

Og syrerne fortsetter å strømme over grensene til nabolandene. Tyrkia har tatt imot mer enn 43 000, Jordan drøyt 36 000, Libanon 31 000 og Irak drøyt 8 000 flyktninger, ifølge FNs Høykommissær for Flyktninger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media