MAKTPAR: Sarah Vine er kommentator i storavisa Daily Mail. Michael Gove er justisminister, og ønsker nå å bli statsmininster. Foto: Daniel Leal-Olivas / i-Images / NTB scanpix
MAKTPAR: Sarah Vine er kommentator i storavisa Daily Mail. Michael Gove er justisminister, og ønsker nå å bli statsmininster. Foto: Daniel Leal-Olivas / i-Images / NTB scanpixVis mer

Det «råtne statsminister-spillet»: Først ble konas hemmelige plan avslørt. Så utfordret han Brexit-Boris

«Er Michael Gove en idiot? Kona hans virker å mene det».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er mildt sagt interessante dager for de som måtte ha et snev av interesse for britisk politikk.

Torsdag forventet «alle» at Brexit-general Boris Johnson skulle kunngjøre sitt statsministerkandidatur. Det endte med at han trakk seg helt fra maktkampen.

Det skjer etter den ene konservative tungvekteren etter den andre kastet hatten inn i ringen og meldte seg som statsministerkandidater.

Først ut var justisminister Michael Gove, som kjempet sammen med Johnson for EU-utmelding.

- Jeg har dessverre kommet til den konklusjonen at Boris ikke kan stå for det lederskapet eller bygge det laget som trengs, skrev Gove i en uttalelse.

Det var ventet at han skulle støtte Johnson, men justisministeren skal ha irritert seg over Johnsons oppførsel de siste dagene.

Goves avgjørelse om å utfordre Johnson ble beskrevet som et sjokk av Financial Times, som skriver at det var ventet at han heller ville forsøke å bli ordfører i London.

Skulle være et «drømmelag»

En av grunnene til at det er et sjokk, er at det ble antatt at Johnson og Gove ville drive valgkamp sammen som et «drømmelag». Goves kone Sarah Vine klarte onsdag å feilsende en e-post som skulle til ektemannen og to av rådgiverne hans, men som også endte hos en intetanende brite, og deretter videre til blant annet The Guardian.

Hun gir der sine råd før det hun beskriver som «viktige møter» onsdag morgen, og at ektemannen må sikre seg helt konkrete lovnader fra Johnson før han går ut med sin støtte til ham.

- Detaljene kan vi jobbe med senere, men uten det har du ingen innflytelse, skriver Vine, som jobber som kommentator i avisa Daily Mail.

Hun skriver også at de mektige medielederne Rupert Murdoch (eier av blant annet The Sun og The Times) og Paul Dacre (redaktør i Daily Mail) misliker Johnson, men at de vil kunne støtte ham hvis Gove også stiller seg bak ham.

- Ikke gi noen innrømmelser. Vær sta, skriver hun («do not concede any ground. Be your stubborn best»).

En idiot?

The Guardian-kommentator Zoe Williams mener e-posten avslører hvor råttent det politiske spillet.

- Er Michael Gove en idiot? Kona hans virker å mene det, skriver hun.

Og når Gove nå velger å utfordre Johnson tyder alt på at han ikke fikk de lovnadene han ønsket.

Også innenriksminister Theresa May meldte seg på i maktkampen.

- Jeg er Theresa May, og jeg mener jeg er den beste kandidaten til å ta over som statsminister, sa hun da hun annonserte sitt kandidatur torsdag.

- Vi trenger en leder som kan samle partiet og landet. Vi trenger modige, positive visjoner.

Den konservative parlamentsgruppa skal velge to hovedkandidater, før vinneren blir avgjort ved urvalg og trolig kunngjort 9. september.

Spillselskapene holder foreløpig Johnson som favoritt, og ifølge avisen The Sun har han allerede støtte fra 100 av De konservatives 330 folkevalgte. May er imidlertid ørlite mer populær i en måling hos YouGov, skriver NTB.

Også arbeidsminister Stephen Crabb, energiminister Andrea Leadsom og tidligere forsvarsminister Liam Fox har gjort det klart at de vil være med i lederkampen, skriver NTB.