Brystkreft:

- Det reddet livet mitt

Kreftsykepleier Sophie Jackson (26) gikk nesten i bakken da hun selv fikk påvist alvorlig brystkreft i fjor høst.

ALVORLIG SYK: For kreftsykepleier Sophie Jackson ble rollene snudd på hodet da hun i fjor ble diagnostisert med aggressiv brystkreft. Foto: Jam Press
ALVORLIG SYK: For kreftsykepleier Sophie Jackson ble rollene snudd på hodet da hun i fjor ble diagnostisert med aggressiv brystkreft. Foto: Jam Press Vis mer
Publisert

I september i fjor oppdaget 26 år gamle Sophie Jackson fra England en klump i høyre bryst. Legene skal ha gitt 26-åringen beskjed om at tilstanden etter alt å dømme skyldtes hormoner, og ba henne vente i fire uker for å se om klumpen ville forsvinne.

Jackson er selv utdannet kreftsykepleier og ba innstendig om henvisning til spesialist for å få klumpen undersøkt, til tross for at hun ikke opplevde andre symptomer.

Måneden etter gikk hun gjennom en ultralydundersøkelse, i tillegg til at det ble tatt fire vevsprøver av klumpen i brystet. 26-åringen ble slått i bakken da hun seinere ble diagnostisert med en svært aggressiv form for brystkreft.

- Jeg gråt meg nesten i hjel. Det første jeg lurte på var om jeg kom til å dø, det andre om jeg kom til å miste alt håret mitt, sier Sophie Jackson til nyhetsbyrået Jam Press.

Den unge kvinnen fra Bournemouth sier at kreftbeskjeden kom brått på, fordi klumpen i brystet var det eneste symptomet.

- Det føltes fullstendig tilfeldig og diagnosen var et stort sjokk.

Glenn Råna fikk påvist ALS i juni tidligere i år. Da han fikk beskjeden sammen med kona valgte de å holde det endelige utfallet av sykdommen hemmelig for sine to tvillingbarn på sju år, for en liten periode. De er nå blitt informert om at Glenn kommer til å miste livet som følge av sykdommen. Reporter: Sondre Andreas Wedøe Nodland. Video: Kristian Ridder-Nielsen. Klipp: Christian Fjermeros Vis mer

Føler seg sviktet

Jackson forteller at hun følte seg sviktet av legene, som hun hevder avskrev klumpen i brystet som «ingenting» på grunn av alderen hennes.

- Hvis jeg hadde ventet i fire uker som legen foreslo, kunne det ha fått tid til å spre seg og jeg ville ha endt opp med en uhelbredelig diagnose, sier 26-åringen.

Bakgrunnen som kreftsykepleier gjorde at hun kjente godt til behandlingsforløpet. Likevel var det overveldende å plutselig selv være pasient.

CELLEGIFT: Sophie Jackson måtte gjennom mange runder med cellegift. Foto: Jam Press
CELLEGIFT: Sophie Jackson måtte gjennom mange runder med cellegift. Foto: Jam Press Vis mer

- Det var ekstremt overveldende å få diagnosen. Vanligvis får pasienten informasjonen litt etter litt fordi det er for mye å ta inn på en gang, sier Jackson og fortsetter:

- Men den luksusen hadde ikke jeg. I stedet ble jeg umiddelbart klar over alt jeg måtte gjennom, som operasjoner, cellegift, å miste håret og å bli infertil i ung alder.

På grunn av jobben slapp hun også angsten som ofte følger med når man skal gjennom en lang og usikker prosess med cellegift.

- Jeg visste hva som ville skje. Jeg kjente til medisinene og jeg kjente og stolte på menneskene som ga det til meg, noe som sparte meg for mye bekymring, sier Jackson til Jam Press.

TOK HÅRET: Til slutt bestemte Sophie Jackson seg for å barbere bort alt håret. Foto: Jam Press
TOK HÅRET: Til slutt bestemte Sophie Jackson seg for å barbere bort alt håret. Foto: Jam Press Vis mer

- Reddet livet mitt

Sophie Jackson har vært gjennom operasjon, omfattende strålebehandling og seks runder med cellegift.

- Det føltes veldig merkelig å få den cellegiftbehandlingen jeg selv har gitt til andre pasienter tidligere. Det var nesten som en ut-av-kroppen-opplevelse.

26-åringen fra England syntes også det var ubehagelig å se sitt eget navn på posen med cellegift.

Gradvis begynte hun å miste håret, og i februar i år valgte hun å barbere restene av håret og heller dekke seg til med hodeskjerf.

De neste ti åra skal hun få etterbehandling, blant annet injeksjoner, tabletter og MR-sjekk en gang i året.

I juli var Jackson tilbake på jobb etter ti måneder.

INNLAGT I 10 UKER: Frida Karoline (25) fra Trondheim hylles på sosiale medier for å være åpen og ufiltrert rundt Crohns sykdom. Video: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

- Jeg har mye mer empati med pasientene og føler at jeg har en unik forståelse for dem. Jeg sliter også fordi jeg fortsatt er en kreftpasient og kommer til å være det i lang tid. Det typiske helsevesenet med dårlig bemanning, overarbeid og få pauser gjør meg nedkjørt og utslitt, sier kreftsykepleieren.

Likevel er hun glad for å være tilbake i arbeid. Legene har fortalt at kreften mest sannsynlig vil komme tilbake i løpet av de to neste åra, og da er det fint å ha noe å fylle dagene med.

- Nå vil jeg øke bevisstheten om at kreft kan ramme deg også i ung alder, selv uten kreft i familien eller andre risikofaktorer utenom å gå på p-piller, sier 26-åringen, og avslutter:

- Å oppdage det tidlig har reddet livet mitt, så det er så viktig å sjekke seg månedlig og få ting undersøkt. Du kaster aldri bort andres tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer