«Det regner ikke, det er Madrid som gråter»

I Spanias hovedstad Madrid viste over to millioner sørgende mennesker i går kveld sin avsky mot terroren som rammet dem så hardt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MADRID (Dagbladet): Det var et fantastisk skue.

Ovenfra kunne vi se de brede avenyene og plassene i Spanias hovedstad pakket med mennesker og fargerike paraplyer i en fredelig protest mot terroren som rammet byen torsdag morgen.

Madrid gråter

På bakken sto en folkemengde på størrelse med halve Norge og trosset høljregnet. Ansiktsuttrykkene fortalte om engasjement og avmakt.

Slik ville spanjolene si ifra.

- Det regner ikke, det er Madrid som gråter, sier studenten José Mendez (20) etter det spanjolene nå kaller «11 M» - 11. mars.

Mann av huse

Alt en time før demonstrasjonen startet var Plaza Cibeles i hjertet av Madrid fylt av mennesker som ville vise solidaritet med terrorofrene. Kvinner og menn, små og store, gikk mann av huse i det som er en av de største folkelige demonstrasjoner i Europa noensinne.

- På ulykkestogene var vi alle. Men i dette toget mangler vi to hundre.

Dette ropet strømmet fra havet av mennesker som strømmet sakte gjennom Madrids gater.

- Feige mordere, terrorister, ropte andre.

Ifølge avisa El Mundo var over åtte millioner mennesker over hele Spania ute i gatene i går kveld.

Også ved Spanias ambassader rundt om i verden møtte spanjoler opp for å vise sitt sinne.

Fremst i toget i Madrid gikk kronprins Felipe og prinsessene Elena og Cristina, sammen med statsminister José Marma Aznar.

Også Italias statsminister Silvio Berlusconi, hans franske kollega Jean-Pierre Raffarin, EU-president Romano Prodi, og britenes visestatsminister John Prescott var kommet for å delta.

For noen var dette ekstra nært. En familiefar bar på bilde av ei lita jente som var blant de omkomne.

Menneskestrømmen beveget seg gjennom hovedgata, fra Plaza de Colsn til togstasjonen Atocha der bombene sprang torsdag morgen.

Mange ropte nei til ETA, men for andre var det viktig å si ifra, uansett hvem som var hjernene bak de grusomme bombene: «Nei til krig, ETA og al-Qaida», het det på en av de mange plakatene.

- Dette er et svar, i hvert fall et slags svar på det terroristene har gjort. Vi kan ikke svare på en annen måte eller være på samme nivå. I så fall hadde det vært krig, sa José Sevilla og Vicenta Hidalgo etter demonstrasjonen.

Vicenta Hidalgo syntes det var så grusomt at hun begynte å gråte.

- De er ikke mennesker!

Den norske kvinnen Marte Melbye, som driver et modellbyrå i Madrid, deltok også i demonstrasjonen:

- Det var viktig å vise solidaritet og avsky. Dette rammet alle, sa Melby til Dagbladet.

HELE FOLKET: Mer enn to millioner mennesker var i går ute på gatene i Madrid. Slik så det ut fra hovedpostkontoret på Plaza Cibeles. Mengden ropte:- På ulykkestogene var vi alle. Men i dette toget mangler vi to hundre
TROSSET REGNET: Det heftige regnværet skremte ikke de åtte millioner spanjolene som i går strømmet ut på gater og streder for å markere sin avsky mot terroristene.