Det regner «pingviner» i Oslo

Kan dø hvis de ikke kommer seg til vann.

FUGLEHELT: Ruben Fagereng fant seg en lomvi ved Ullevål stadion. Etter råd fra eksperter slipper han den ut i sjøen ved Operaen.Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
FUGLEHELT: Ruben Fagereng fant seg en lomvi ved Ullevål stadion. Etter råd fra eksperter slipper han den ut i sjøen ved Operaen.Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rundt i Oslo kan man ifølge Fuglehjelpen finne flere hundre forvirrede pingvinlignende fugler.

Ruben Fagereng fant en av dem ved rundkjøringen ved Ullevål stadion i Oslo.

- En kompis av meg trodde at jeg hadde blitt gal da jeg fortalte at jeg hadde funnet en pingvin på Ullevål, sier Fagerberg.

Men til tross for den enestående likheten, er alkefuglen lomvi (Uria aalge) og pingvinene (Spheniscidae) svært fjerne slektninger og ikke i samme familie eller orden. De skilte lag på livets tre for rundt 80,5 millioner år siden, hvilket gjør at lomvien er nærmere beslektet blant annet fiskemåker.

Til havet Fagereng forteller at han først trodde at fuglen var skadet, så han nærmet seg fuglen forsiktig, tok av seg skjorten sin og løftet fuglen opp i den.

Fagereng ringte deretter til Fuglehjelpen som sa at den måtte komme seg til vann fort. Han puttet den lille fuglen i en sekk og tok den med på t-banen mot operaen og havet.

- Mange i Oslo Når sekken åpnes titter den lille fuglen ut, men må få hjelp av redningsmannen for å komme seg på havet. Lomvien svømmer litt rundt før den dukker under vann, og det er bare såvidt man kan se den fra operaen.

I SEKKEN: Lomvien likte seg ikke godt i sekken, men Fuglehjelpen forsikret om at det var greit så lenge den kom seg til vann. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
I SEKKEN: Lomvien likte seg ikke godt i sekken, men Fuglehjelpen forsikret om at det var greit så lenge den kom seg til vann. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer

- Vi har fått mange telefoner om disse, jeg regner med at det ligger mellom 250 og 300 av dem rundt om i byen nå, sier Pelle Wickström i Fuglehjelpen til Dagbladet.

Bestanden av lomvier har gått kraftig ned de siste årene, så han håper at de vil overleve, selv om de nok en gang har forvillet seg inn i Oslofjorden. Fuglen flyr ikke høyt om den ikke blir dyttet opp av vinder.

- De ser ikke forskjell på asfalt og vann, og de vet ikke hva hus og veier er, så den er forvirret i byen, sier Wickström.

- Tåler ikke brød Hvis du finner en av dem, så har Wickström et ønske.

- Ta dem med til vannet så fort du kan. Det kan være både saltvann og ferskvann. Og ikke mat dem med noe annet enn fersk fisk, hvis den får i seg brød kan den dø, sier han.

Lomvien pleier å fly nordover vest for Norge, og Wickström tror at vind kan ha satt dem ut av kurs.

Plukket lomvier Funn av ringmerkede lomvier i Oslofjorden er nesten utelukkende individer som er merket i skotske hekkekolonier, altså vestfra.

UT MOT HAVET: Lomvien ser ut til å vite hvor den vil når den ser havet igjen. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
UT MOT HAVET: Lomvien ser ut til å vite hvor den vil når den ser havet igjen. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer

Wickström sier at dette har skjedd før. I 2007 gikk han og plukket døde lomvier i skogen og i 2008 ble mange lomvier fra Oslofjorden fraktet hjem med fly.

Lomvi er en alkefugl som lever langs norskekysten fra Utsira i sør til Finnmark i nord.

FARVEL: Fagereng håper at den lille lomvien holder seg på havet og ikke kommer inn til byen igjen. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
FARVEL: Fagereng håper at den lille lomvien holder seg på havet og ikke kommer inn til byen igjen. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer