Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det regnet så folk bare så en meter framfor seg

Kraftig regvær gir kaos i Sør-Norge. I Hedmark er 14 personer evakuert. Mjøsa kan stige flere meter.

KRAFTIG NEDBØR:  Kraftig nedbør flere dager denne uka gjør at det er flomkaos mange steder. Dette bildet er fra Maridalsveien i Oslo på tirsdag, der nebøren ga trøbbel for trafikentene. Foto: Holm Morten / Scanpix
KRAFTIG NEDBØR: Kraftig nedbør flere dager denne uka gjør at det er flomkaos mange steder. Dette bildet er fra Maridalsveien i Oslo på tirsdag, der nebøren ga trøbbel for trafikentene. Foto: Holm Morten / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Er du rammet av været eller koser du deg i sola? Send oss dine bilder på 2400@db.no eller som MMS til 2400.

(Dagbladet): Svært kraftig regnvær slaper kaos mange steder i Sør-Norge i det vi går inn i pinsehelga. I Hedmark var det så mye vann at politiet i natt så seg nødt til å evakuere 12-14 personer i nærheten av Koppang i Østerdalen.

- Vi begynte å få inn meldinger i 8.30-9-tida i går og utover kvelden så eskalerte det. Det regnet så tett at folk ikke turde å kjøre for de så bare en meter framfor seg noen steder, forteller operasjonsleder Henning Olsen i Hedmark-politidistrikt.

Fryktet ras Politiet fryktet at bygninger kunne gå med ved Ved Trønnes og Gardbekkegga sør og nord for Koppang og satte i gang evekuering. 

- Det var så mye vann at småbekker tok nye løp. Det er litt skrånende terreng og vi var redd for bygninger, derfor startet vi evakuering i natt, sier operasjonslederen.  

De evakuerte er installert på hoteller eller hos venner og kjente. 

Regnutløst flom har ført til at riksvei tre er fysisk stengt mellom Rena og Koppang, med skiltet omkjøring på østsiden av Glomma. Tyngre kjøretøy må kjøre E6. 

-Været er litt bedre enn i natt, men det er så ille at det kan gå flere dager før riksvei 3 kan åpnes igjen, sier operasjonsleder Henning Olsen.

Flere bruer er også blitt ødelagt, og verst skal det ha gått ut over Trønnes bru i Stor-Elvdal, som må sikres før veien kan åpnes igjen.

Også fylkesvei 29 mellom Folldal og Hjerkinn er stengt på grunn av ras. Raset skjedde nord for Dalholen litt før klokken halv i morges.
 
Flere steinras På riksvei 7 mellom Brimnes og Eidfjord i Hordaland gikk det natt til fredag et steinras som stenger riksveien inntil videre. Oppryddingsarbeider vil ikke kunne igangsettes før geologer har vurdert rasstedet, melder NTB. Dette skaper store problemer siden det ikke finnes omkjøringsalternativer i området. Riksvei 7 er den mest brukte veien mellom Oslo og Bergen. - Det blir ikke mulig å passere der på en stund. Det blir lange omkjøringer når man må kjøre om Hol-Aurland, Haukeli eller Hemsedal for å komme seg inn igjen til Eidfjord, sier vaktoperatør Tore Tysse i Statens vegvesen til NRK.
Frykter 5-årsflom
Norges vassdrags- og energidirektorat
melder om 5-årsflom og fare for 20-årsflom flere steder. For i tillegg til kraftig nedbør er det stor snøsmelting i fjellene. Blant annet er Lærdalselva høy.

- Lærdalselva har høy vannføring og gjorde at E16 ble stengt i går, sier vakthavende hydrolog Heidi Bekkestranden.  
Mens små vassdrag reagerer umiddelbart på regn tar det litt lengre tid før de større elvene flommer over, men med dagens værprognoser kan de bli flom også her. 

- Mjøsa kan stige rundt to meter fra dagens vannstand utover i neste uke, sier vakthavende hydrolog Heidi Bekkestranden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media