«Det regnet vrakdeler»

Nordmannen Bill Iversen våknet da tak, vegger og vinduer hos onkelen i Texas begynte å riste. Hans første tanke var at et fly hadde styrtet i nabohuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bill Iversen fra Vardø er på besøk i Luskin i Texas for å feire onkelens 80-årsdag.

Klokka åtte om morgenen i går, samme dag som den store jubileumsfesten, våknet han av det voldsomme drønnet fra romferja som havarerte i 60000 meters høyde.

Kraftige vibrasjoner

- Det hørtes ikke ut som en eksplosjon. Mer som et langvarig drønn som økte i intensitet og forsvant i et svært brak og kolossalt store vibrasjoner. Det var noe helt annet enn når et fly bryter lydmuren, sier 39-åringen, som er ansatt i Luftfartsverket og tidligere har jobbet i Luftforsvaret.

- Det er det verste jeg noen gang har opplevd. Hele huset, og særlig vinduene, ristet. Jeg trodde de skulle falle ut.

Så røykstripe

Iversens onkel, som er gammel krigsseiler og som flyttet til USA under den 2. verdenskrig, trodde de hadde begynt å rive nabohuset på bursdagen hans.

- Jeg tenkte på at jeg befinner meg i Amerika, fortsetter Bill.

- Og det er jo her det skjer. Så hoppet jeg ut av senga. Vi var seks personer i huset som samlet oss foran tv'n, men de hadde ikke noe om denne hendelsen ennå. Da vi gikk ut, så vi røykstripa i romferjas bane rett over oss.

Regnet vrakdeler

Iversen forteller at det regnet vrakdeler i nabolaget utover formiddagen.

Fire timer etter havariet kjørte han et par mil til Nacadoches, en liten by med 11000 innbyggere, der vrakdeler hadde landet tett på flyplassen, i gatene og i hager.

- Politiet vokter en vrakdel på en meters størrelse som ligger i et gatekryss midt i sentrum, og dusinvis av tv-kanaler trenger seg rundt sperringene. Heldigvis har jeg ikke hørt om noen skadde, rapporterer Iversen på telefon til Dagbladet mens han vandrer i gatene sammen med mengder av andre skuelystne.

Samtaleemnet utover dagen var om Bush er i stand til å takle to store kriser, Irak og «Columbia»-katastrofen, samtidig.

- Plutselig er det blitt helt stille i mediene om Saddam, men Bush må jo håndtere dette også, sier finnmarkingen.

Dyster stemning

Iversen beskriver det han opplever som en tragisk dag.

- Det er en merkelig stemning. Alle våknet visst av braket i dag morges. Folk er oppskaket. De går bare rundt og rister på hodet. På en måte kommer de også nærmere hverandre og snakker med alle - både kjente og ukjente. Det sies at vrakdeler er strødd over hele Texas og delvis Louisiana. Folk strømmer til de stedene der de har hørt rykter om at store vrakdeler befinner seg, sier Bill Iversen.