- Det reine og skjære valgkamptøv

Per-Kristian Foss langer ut mot Trond Giskes Holmenkollen-refs.

BLIR DYR: Nye Holmenkollen er anslått å koset 1,8 milliarder kroner, 600 millioner mer enn budsjettert. Foto: Scanpix
BLIR DYR: Nye Holmenkollen er anslått å koset 1,8 milliarder kroner, 600 millioner mer enn budsjettert. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kulturministeren og de rødgrønne driver det reine og skjære valgkamptøv, og det er de fullt klar over, sier høyretopp Per-Kristian Foss til Dagbladet.no.

I går måtte idrettsbyråd Anette Wiig Bryn (Frp) gå av etter en voldsom budsjettoverskridelse på nye 600 millioner kroner for det nye Holmenkollanlegget.

En fersk rapport fra konsulentselskapet Metier anslår at anlegget som skal totalt ligger an til å få en prislapp på 1,8 milliarder kroner. Opprinnelig bevilget bystyret i 2005 52,8 millioner kroner til opprysting av Holmenkollen slik at det ble klart til ski-VM i 2011.

Oslo må ta opp nye lån for å dekke overskridelsene.

- En av de største
Sprekken fikk kulturminister Trond Giske (Ap) til å rase.

- Dette er en av de største offentlige byggeskandalene noen gang. Denne budsjettsprekken får selvsagt konsekvenser for befolkningen i Oslo. Når budsjettet ryker med 600 millioner kroner, er dette penger som ikke kan gå til noe annet, sa Giske i går til NRK.

Foss liker kritikken dårlig.

- Jeg forsvarer ikke budsjettsprekker, og det som har skjedd i Oslo er leit, men statsråden farer med tøv. Som statens representant er han klar over at staten har slått alle Holmenkollen-rekorder i overskridelser, sier Foss og ramser opp:

Statens «Holmenkollrekorder»
- Ombyggingen av ringveien mellom Ulven og Sinsen i Oslo som bygges av Statens Vegvesen er overskredet med 2 milliarder kroner. Mongstad-utbyggingen ble overskredet med 6 milliarder kroner. Gardermobanen ble overskredet med 5 milliarder kroner. For å nevne noe, sier Foss.

Han mener de rødgrønne bruker budsjettsprekken i Oslo som valgkamptøv.

- Det er like dumt som at jeg skulle si alle overskridelsene jeg nevnte skyldes Ap. Det gjør jeg selvsagt ikke, sier Foss.

- Tror du kritikken fra Ap og SV vil skade Høyre i valgkampen?

- Nei, jeg tror folk gjennomskuer hykleriet til Giske. Holmenkollen er et nasjonalanlegg for hoppsporten. Vanligvis pleier kommune og stat da å dele kostnadene 50-50, men her betaler Oslo kommune 90 prosent, sier Foss.