Det rene vrøvl

Danmark er et finfint land, for dem som får bo der. De andre kan pendle fra Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENNE SOMMEREN

er det to år siden EUs strengeste innvandringslover ble vedtatt i Danmark. Det tvilsomme jubileet ble behørig markert - med krass kritikk fra Europarådets menneskerettskommissær Alvaro Gil-Robles. I en rapport om menneskerettighetenes kår i Fogh Rasmussens Danmark var Gil-Robles særlig kritisk til Danmarks enestående strenge regler for familiegjenforening.

Kritikk fra Europarådet i menneskerettighetsspørsmål er en alvorlig sak for et demokrati - rapporten er basert på grundig juridisk gjennomgang av Danmarks lovverk, og man kunne tenke seg at danske myndigheter ville ta anmerkningene alvorlig nok til å tenke over dem en dag eller to. Men flyktning- og integrasjonsminister Bertel Haarder kom raskt med sin reaksjon: «Det er det rene, glade vrøvl.»

DET VAR IKKE MENT

som en påstand om at menneskerettskommissæren er en gal mann, naturligvis. Bertel Haarder mente kritikken måtte komme av at Gil-Robles er spanjol , og dermed hadde han ikke riktig skjønt den danske lovgivningen. Dessuten var ikke anmerkningene i rapporten så grove - det sto ikke svart på hvitt at Danmark bryter noen regler, mente Haarder.

Den tolkningen har Gil-Robles ikke mye godt å si om: «Min rapport er ganske klar, og det kan alle som leser den, se. Når jeg ikke direkte skriver at Danmark bryter konvensjonene, er det for å være respektfull overfor den danske regjeringen i stedet for å banke ting i bordet,» sa Alvaro Gil-Robles da danske medier ringte for å høre hvordan saken var fatt.

FOR EUROPARÅDETS

kommissær for menneskerettigheter mener Danmarks strenge regler er helt ute av proporsjon i forhold til de problemene de skal løse. Tvangsekteskap er mantraet som gjentas - et problem Bertel Haarder har vært mer enn middels opptatt av helt siden han skrev boka «Den bløte kynisme» midt på nittitallet. Her lanserte han påstanden om at nesten samtlige tyrkiske unge i Danmark blir påtvunget en ektefelle fra «landsbyen der hjemme» for å få godkjent familiegjenforening.

Tvangsekteskap er naturligvis en alvorlig sak - men det går ei grense for hva man kan foreta seg for å stoppe praksisen. Den grensa går ikke der Haarder setter den.

DE STRENGE REGLENE

har ført til at en rekke dansk/utenlandske par har flyttet til den andre siden av Østersund. I Malmö får de lov til å bo - og så kan den danske statsborgeren pendle til jobb i København hver morgen, over «Kjærlighetsbrua», som The Economist kaller brua over sundet. Mer enn 1000 par har flyttet til Malmö, ifølge magasinet - og 60 nye par kommer hver måned. Det britiske nyhetsbladet, kjent for sin liberale profil, kan stå som eksempel på hva slags oppmerksomhet Danmark nå får i utlandet. I artikkelen om parene som flykter for å ha mulighet til å leve sammen, gjør bladet et poeng ut av at antallet snart tangerer en tidligere emigrasjonsrekord fra 1943 - den gangen 7000 danske jøder flyktet over Øresund til Sverige.

DET ER EN FRISK

sammenlikning - men ikke nødvendigvis noe regjeringen kommer til å feste seg ved. Deler av den danske opposisjonen mener regjeringspartiet Venstre gir blaffen i Danmarks rykte i utlandet. «De prøver bare å tilfredsstille Dansk Folkeparti - og de er umettelige,» sier en politiker fra Radikale Venstre til Politiken.

For mens Haarders harde linje bygger på egendyrkede tanker, bygger den også på beinhardt press fra Dansk Folkeparti, som er Venstres regjeringspartner. Jo sterkere Dansk Folkeparti har markert seg i innvandringssaken - jo strengere regler har Venstre foreslått. Jern-Erna Solberg bør se til Danmark for inspirasjon for å finne ut hvor langt hun blir nødt til å gå hvis hun virkelig bestemmer seg for at Høyre skal tilfredsstille Fremskrittspartiet i innvandringsspørsmål - eller hvis hun skulle få lyst til å lokke innvandringsmotstanderne over i sitt eget parti.

«Det er problemer med menneskerettighetene i både de nye og gamle demokratiene i Europa,» kommenterte Alvaro Gil-Robles i sitt intervju med Politiken. Problemene oppstår når politikere i Norden overser dette ved å insistere på at våre verdier er så godt sikret at det er umulig for oss å trå over streken. Det er, beviselig, det rene vrøvl.