- Det renner vann overalt, alle dører og vinduer rister

Tyfonen tok med seg taket på hotellet, men studentene sier de har det bra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Er du i Vietnam? Send oss en epost

(Dagbladet.no): Tyfonen Xang-sane ble søndag nedgradert til en tropisk storm. Xangsane beveger seg nå fra kysten av Vietnam og innover i landet.

Hittil er minst seks personer drept, over 60 personer er skadd, hundrevis av hjem er ødelagt, og titusenvis av mennesker har flyktet. Det er meldt om strømbrudd flere steder i landet.

Minst 1000 soldater og politimenn er satt inn i redningsarbeidet, melder nyhetsbyrået AP.

Vann overalt

Hanna Sofie Faye-Schjøll Engesæth er en av en 50 norske studentene som befinner seg i den vietnamesiske byen Hoi An hvor tyfonen Xangzane nå herjer.  

Hun våknet klokken 08:20 i morges lokal tid, eller 04:20 norsk tid, av at det regnet på henne. Taket på hotellet var revet vekk.

- Det renner vann overalt, alle dører og vinduer rister. Vi hører vinduer knuse, og rommet mitt er fylt med vann, sier hun på en tekstmelding fra Vietnam.

I VIETNAM: Anders Lervåg Phiseth, Hanna Sofie Faye-Schjøll Engesæth, Ane Solesvik Oppedal, Laila Michelle Knutsen med datteren Eva Naomi, Lasse Biørnstad, Marit Winther Øyslebø, Veronika Haugen. Foto: Espen Mork Dahl
I VIETNAM: Anders Lervåg Phiseth, Hanna Sofie Faye-Schjøll Engesæth, Ane Solesvik Oppedal, Laila Michelle Knutsen med datteren Eva Naomi, Lasse Biørnstad, Marit Winther Øyslebø, Veronika Haugen. Foto: Espen Mork Dahl Vis mer

Strømmen kommer og går, og mobildekningen er det så som så med. Kommunikasjonen mellom Dagbladet.no og studentene er derfor basert på tekstmeldinger og oppbrudde telefonsamtaler.

Det er ventet at det tunge regnværet vil fortsette i dagene fremover, melder nyhetsbyrået AP. 

- Det kan utløse oversvømmelser og jordskred i hele regionen, frykter Bui Minh Tang, direktør for Vietnams meteorologiske institutt.

Blikktakene blåst vekk

Venninnen til Hanna, Maiken Fransisca Kuhne Olsen, er på nabohotellet. Der er taket intakt, og hun føler seg trygg. Men hun tenker på lokalbefolkningen som bor i hus som ikke er like stabile.

- Foreløpig står husene, men blikktakene har blåst vekk, sier hun. Palmer er veltet og det er vann overalt.

Ei seks år gammel jente er rapportert omkommet etter at huset hun bodde i kollapset. I tillegg skal tre fiskebåter ifølge nyhetsbyrået DPA ha sunket i uværet. Det er uklart hvor mange som befant seg om bord, ifølge NTB.

I dag er dødstallene fra tyfonens herjinger på Fillipinene oppjustert til 76. 69 personer er fremdeles savnet.

- Det renner vann overalt, alle dører og vinduer rister

Uværet vil vare

- Det går litt i bølger og daler, og det er roligere nå. Men vi har hørt at uværet skal holde på i mange dager. Jeg håper vi kan komme oss ut og skaffe mat, sier Maiken.

På hotellet Dong Khan hvor Lan Marie Nguyen Berg bor, er det kaotisk. Her er vinduene knust av uværet, og en av de ansatte har blitt skadet av glasset.

- Hun er i sjokk, sier Lan Marie.

Hun forteller også om store vannmasser og sterk vind.

Ifølge NTB traff stormens sentrum i nærheten av Danang rundt klokka 09.00 lokal tid. Myndighetene hadde evakuert 180.000 mennesker før tyfonen ankom Vietnam.

Flyavganger over hele landet ble kansellert på grunn av uværet.

Dagbladet.no følger saken

- Det renner vann overalt, alle dører og vinduer rister
STORE SKADER: En motorsyklist i Vietnams gamle hovedstad Hue passerer et tre som ble felt av stormen.
SEKS DREPT: Vietnamesiske medier medler om store skader. Bilder er fra Danang, like ved Hoi An, der de norske studentene holder til.
EVAKUERING:</B> Tusenvis av innbyggere flyktet fra Danang før tyfonen skulle slo til over Vietnam.
INNSTILLER FISKET:</B> Fiskere i Danang reddet fiskebåten i land før tyfonen kommer.
<B>DØDSTALLENE OPPJUSTERT:</B> Søndag steg dødstallene på Filippinene til 76. 69 er fremdeles savnet etter tyfonen Xangsane.