Angrepet på Kongressen:

- Det rette å gjøre

Flere høyreekstreme organisasjoner demonstrerte for mer liberal våpenlovgivning i Virginias delstatshovedstad.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Pezy, medlem av den høyreekstreme gruppa Boogaloo, mener angrepet på Kongressen var det rette å gjøre. Video: Jesper Nordahl Finsveen / Vegard Kvaale Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

RICHMOND, VIRGINIA: Et titalls demonstranter tok mandag ettermiddag stilling utenfor delstaten Virginias lovgivende forsamling i Richmond.

Her demonstrerte høyreekstreme grupper som Boogaloo Boys og Proud Boys sammen med lokale militsgrupper og en lokal Black Panthers-gruppe, og krevde alle det samme:

En ytterligere liberalisering av våpenlovgivningen i delstaten, som allerede tillater Virginias innbyggere å bære våpen åpenlyst i offentligheten med få unntak.

Etter angrepet på Kongressen 6. januar har FBI advart alle USAs 50 delstater mot at nettopp slike demonstrasjoner, kan bli voldelige, og har bedt politiet i hver delstat ta forholdsregler.

UNIKE BILDER: Nye og unike bilder fra innsiden av stormingen av den amerikanske Kongressen ryster USA. Video: The New Yorker Vis mer

Stor markering

Vanligvis er dette en slags merkedag i Virginias delstatshovedstad, og kalles «Lobby day», fordi den finner sted samme dag som delstatens lovgivende forsamling samler seg.

I fjor deltok over 22 000 våpentilhengere under demonstrasjonen, men i år var antallet betraktelig lavere som følge av coronapandemien.

SAMME SAK: Black Lives Matter-demonstranter her sammen med en lokal milits om samme sak: Liberalisering av Virginias våpenlover. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
SAMME SAK: Black Lives Matter-demonstranter her sammen med en lokal milits om samme sak: Liberalisering av Virginias våpenlover. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

Utenfor delstatens lovgivende forsamling var det flere pressefolk enn demonstranter mandag ettermiddag, men så godt som alle demonstrantene var tungt bevæpnet.

De trosset dermed en lokal forskrift i Richmond, som sier at man ikke kan bære våpen i offentligheten under demonstrasjonen.

SPENT STEMNING: Innbyggere i Harrisburg i Pennsylvania sier stemningen er anspent i påvente av opptøyer som er ventet de neste dagene. Video: Kvaale/Nordahl Finsveen Vis mer

- Kommer til å gripe inn

Den lokale lederen av Boogaloo Boys, som bare ville identifisere seg med et kallenavn overfor Dagbladet, var helt åpen om at han og resten av gruppa brøt loven.

- Vi trosser åpenlyst de grunnlovsstridige forskriftene her i Richmond, som sier at man ikke åpent kan bære våpen under en demonstrasjon. Vi kom hit i fjor, samme dag, på «Lobby day», for å si: Ingen flere våpenlover. Etter det vedtok de flere våpenlover, og akkurat nå bryter vi de lovene, sier lederen «Pezy» til Dagbladet.

- Er du bekymret for at denne demonstrasjonen eller andre demonstrasjoner framover, kan bli voldelige?

- Et væpnet samfunn er et fredelig samfunn, og vi vil dra hjem i kveld, akkurat som politiet vil dra hjem i kveld. Det er en gjensidig respekt der. Vi er ikke aggressive, vi er ikke «Proud Boys», men er det noe som skjer, kommer vi til å gripe inn.

KONGRESSEN: En video som florerer på nett viser en kvinne med rosa lue stikke hodet gjennom det knuste vinduet i Kongressen. Her forteller hun det som angivelig er veien inntrengerne burde gå. Kvinnen blir omtalt som «The Bullhorn Lady». Video: @jleequinn (Twitter). Vis mer

Om Kongress-angrepet: - Riktig

Deretter spør Dagbladet Boogaloo Boys-lederen om hva han syntes om angrepet på Kongressen, 6. januar, da fem menneskeliv gikk tapt.

- Det var det rette å gjøre, men av feil årsaker. Ingen av oss støtter Trump, vi er «libertarian». De kaller Kongressen «folkets hus», og jeg tror elitene må påminnes om at de arbeider for oss. De glemmer det altfor ofte, sier Pezy.

- Du sier det var det rette å gjøre, men at de gjorde det av feil årsaker. Hvorfor var det det rette å gjøre?

- Fordi det er «folkets hus». De arbeider for oss. Man bør kunne gå inn og ha en åpen dialog med lovgiverne, og jeg har sett langt større ødeleggelser av eiendom enn angrepet på Kongressen. Det var bare noen småting som ble stjålet, ingenting ble brent ned. Jeg har sett langt verre.

WASHINGTON, D.C.: USA-korrespondent Vegard Kvaale beskriver hvordan situasjonen er i hovedstaden. Reporter / Video: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet. Vis mer

Skulle sertifisere valget

Men det var ikke «åpen dialog med lovgiverne» demonstrantene som stormet Kongressen ønsket. Bilder og videoer fra innsida av kongressbygningen viser at noen av demonstrantene ropte taktfast «heng Mike Pence».

Pence, USAs visepresident, hadde trosset USAs president Donald Trump da han ikke ville formelt protestere mot høstens resultat av presidentvalget. Trump hadde lenge og offentlig tatt til orde for at Pence på en eller annen måte kunne omgjøre valgresultatet, men den myndigheten har ikke Pence.

Da han ledet seansen som skulle endelig sertifisere høstens valgresultat, forholdt han seg dermed til sin formelle rolle som ordstyrer og tok ikke selv til orde for å formelt protestere mot valgresultatet.

Dagbladet spør deretter den lokale Boogaloo Boys-lederen om hvorvidt han mener det fant sted valgfusk under presidentvalget.

- Jeg tror det var uregelmessigheter, men jeg tror ikke Trump har bevisene han snakker om.

Deretter ble den lokale lederen bedt om å trekke seg et annet sted, av et annet Boogaloo Boys-medlem, og Dagbladet fikk ikke anledning til å stille ham flere spørsmål om angrepet på Kongressen.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

Sperret av

I Richmond var hele kvartalet rundt bygningen som huser den lovgivende forsamlingen sperret av, og flere titalls polititjenestepersoner var til stede for å holde oppsyn med demonstrantene.

På et tidspunkt var det også flere politifolk enn demonstranter foran bygningen, men rundt i byen kjørte også en bilkortesje med andre demonstranter fra interessegruppa Virginia Citizens Defense League.

Bilkortesjen med medlemmene fra interessegruppa var den klart største gruppa med demonstranter, men tok seg ikke til fots foran for delstatsforsamlingen.

De kjørte imidlertid gjennom byen en rekke ganger, før de seinere på ettermiddagen samlet seg et annet sted i byen.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer