Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det ringer

Forbud mot telefonsalg, liksom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVEM RINGER? Det er som kjent hvem som helst vi ikke kjenner, men som alle er sleskt på fornavn for å prakke på oss ymse medlemskap, billigere strøm, nettabonnement og hva det skal være. Ja da, telefonselgerne med sine insisterende salgsknep er en pest. Og nei da, de er ikke invitert hjem til oss. Men gjett hvem som kommer til middag? Gjett hvem som trenger seg inn i stua og babler fram sitt ufyselige «Hei, Bjarne, men hvor kjøper egentlig du strømmen din? Og ærlig talt, men er det særlig smart? Hæ?»

REGJERINGEN vurderer nå forbud mot telefonsalg. Det gjorde på den også forrige gang Karita Bekkemellom var ansvarlig minister, uten å komme til saken. Derfor løper vi fortsatt til fasttelefonen hver gang en markedsaktør slår nummeret vårt for praktisere sin forsøksvis begrensede rett til å kontakte oss når det passer ham. I fjor gadd jeg å argumentere med telefonselgere som mente at for å reservere meg mot telefonsalg, måtte jeg registrere meg i Brønnøysund - hvert år. I fjor hendte det jeg syntes synd på keitete unge telefonstemmer som svarte at «markedsføringsloven, liksom. Veeeldig, liksom.» I fjor beklaget jeg overfor de hjerte- og lungesyke, men dessverre, og ha en fortsatt god kveld. I år knurrer jeg som en resistent demon. For det har ikke samme forløsende effekt å taste rødt som å smelle barndommens telefonrør på gaffelen.

FORBUD som rammer bredt, er riset bak speilet dersom ikke de useriøse aktørene skjerper seg, lover Karita Bekkemellom til Aftenposten. Ærlig talt, Karita. Når selv Feiring-klinikken med all sin prestisje tyr til hjelpeløse knep som «gratulerer, men vi vil gjerne gi deg noe tilbake for at du kjøpte våre lodder,» som viser seg å være sjansen til å kjøpe enda flere, enda telefonselgeren vet at jeg ikke har kjøpt et eneste lodd. Når selv Feiring-klinikken tillater seg å bli bestyrtet over at jeg ikke vil hjelpe de svakeste av oss, men taster meg vekk med et fnys, som om det var meg som ringte dem. Da synes jeg regjeringen skal komme SV i møte som vil avvikle reservasjonsordningen og erstatte den med et register over dem som vil motta telefonreklame.

SPILLER NEMLIG ingen rolle. Det skal Blindeforbundet trøste seg med. Til tross for en gryende folkebevegelse mot reklameforsøplingen og 7500 klagesaker angående telefonsalg, til Forbrukerombudet i fjor, har telefonselgerne vunnet uansett. Poenget er ganske riktig opplagt, at når reservasjonsretten ikke virker, må vi finne noe som virker. Men bare inntil videre. Inntil loddselgerne og Feiring-klinikkens stab kaster seg på røret med fornyet glød - og vervepremier til alle som lar seg overtale til å stå i det nye Reklameregisteret i Brønnøysund. Står du ikke i Reklameregisteret, sier du, Bjarne? Beklager, men da har jeg fått feil opplysning. På min liste står du, skjønner du. Ha en fin kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling