Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det russiske forsvaret kjøper delfiner for over 200 000 kroner, men vil ikke si hvorfor

«Tjenesteanskaffelse for oppkjøp av tumlerdelfiner på behov fra det russiske forsvarsdepartementet».

KAN BLI TRE OG EN HALV METER LANG: Tumlerne som det russiske forsvarsdepartementet nylig gikk til innkjøp av er en av verdens mest vanlige delfinarter. FOTO: SCIENCE PHOTO LIBRARY
KAN BLI TRE OG EN HALV METER LANG: Tumlerne som det russiske forsvarsdepartementet nylig gikk til innkjøp av er en av verdens mest vanlige delfinarter. FOTO: SCIENCE PHOTO LIBRARY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det russiske forsvarsdepartementet skal nylig ha gått til anskaffelse av fem delfiner.

Etter å ha lagt innkjøpsforespørselen ut på anbud i mars, skal avtalen nå være i boks og de fem delfinene skal etter planen overleveres departementet 1. august.

Ingen forklaring Det er delfinakvariet i Moskva som står for leveransen, og ifølge NBC NEWS var de også eneste budgiver.

Forsvarsdepartementet betaler 350 000 russiske rubler per delfin, noe som tilsvarer i overkant av 43 000 norske kroner

Anbudet ble offentliggjort på den russiske nettsiden for statlige anbud, men uten en forklaring på hva de faktisk skal brukes til.

«Tjenesteanskaffelse for oppkjøp av tumlerdelfiner på behov fra det russiske forsvarsdepartementet», lyder forespørselen.

Før kjøpet var gjennomført omtalte The Guardian tumlerdelfinene Russland ønsket å kjøpe som «delfiner med perfekte tenner og drapsinstinkt».

«Alle tenner inntakt» NBC skriver at det russiske akvariet skal ha lovet å levere tre hanner og to hunner på mellom tre og fem år «med alle tenner inntakt» og «uten slim fra pustehullet».

Verken The Guardian eller NBC har lykkes å få en kommentar fra det russiske forsvarsdepartementet om hvorfor de trenger de fem delfinene.

De trekker imidlertid flere paralleller til tidligere bruk av hvaler og delfiner i forsvarssammenheng.

Tidligere brukt av USA og Sovjetunionen «På 1960-tallet konkurrerte USA og Sovjetunionen om å trene opp hvaler for militærbruk, blant annet for å gjenkjenne torpedoer og miner og for å fange opp undervannsarter», skriver NBC.

- Amerikanerne var først ute, men da Sovjetunionens etteretningstjeneste fant ut hva de amerikanske delfinene kunne gjøre på 60-tallet, bestemte [det sovjetiske] forsvarsdepartementet at det var på tide å tilnærme seg det samme, sier den tidligere russiske obersten Viktor Baranets til The Guardian.

Han forteller videre at Krim-halvøya på midten av 60-tallet ble et sentrum for militær delfintrening, men at de angivelig ble solgt til Iran etter Sovjetunionens oppløsning.

I 2007 trente den amerikanske marinen opp 30 sjøløver og delfiner for å beskytte en marinebase utenfor Seattle, som en del av et eget pattedyrprogram.

- Disse dyrene har de evnene som trengs for det som skal gjøres på akkurat dette oppdraget, uttalte Tom LaPuzza, talsmann for marinens pattedyrprogram, til AP det samme året.

Ifølge LaPuzza var delfinene blant annet spesialtrent til å finne miner under vann.

Tumlerdelfinen er den vanligste delfinarten i verden - en tannhval som kan bli opptil tre og en halv meter lang.

Hele Norges coronakart