«Det så ut som dødens plattform»

Øyenvitner til terrorangrepene i Madrid forteller om de grusomme scenene som utspant seg på togstasjonene i dag tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjenner du noen som er i Madrid? Send oss en epost (Dagbladet.no): I Madrid råder nå sorg, sjokk og fortvilelse. Terrorister slo til mot intetanenede togpassasjerer midt i morgenrushet. Så langt er det klart at over 190 mennesker ble drept og minst 1200 skadd etter at de ti bombene eksploderte på togstasjonene Atocha, Santa Eugenia og El Pozo.

Flere tusen mennesker ble øyenvitner til de grusomme scenene på togene og perrongene.

- Jeg holdt en ung kvinne. Hun døde i armene mine, forteller et øyenvitne til den spanske avisa El Pais.

Avisa forteller om en storby grepet av panikk etter at de dødbringende bombene gikk av.

Dammer av blod

- Dette var brutal slakting. Denne katastrofen er rett og slett ikke forståelig, sier branninspektør Juan Redondo til nyhetsbyrået AP.

Døde og alvorlig skadde ble fraktet bort på bårer. De som var lettere skadd satt og gråt hjelpeløst på fortauene ved togstasjonene. De hadde sett mennesker bli blåst i filler. På stasjonene lå avrevne armer og bein i store dammer av blod.

Redondo sier at eksplosjonene var så kraftige at et lik måtte hentes ned fra taket på togstasjonen.

- Det så ut som dødens plattform. Jeg har aldri sett noe slikt tidligere. Å plukke opp likene var svært vanskelig. Vi visste ikke hva vi skulle plukke opp, sier han.

26 år gamle Anibal Altamirano fra Ecuador skulle akkurat til å gå på et annet tog på stasjonen Atocha, da det smalt.

- Folk ble paralysert etter eksplosjonen. Det lå mennesker overalt på bakken. Flere var knust mot veggene, sier han.

- Etter den andre eksplosjonen slapp folk alt de hadde i hendene. De tråkket over hverandre. Ingen visste hvor de skulle løpe, noen flyktet til og med inn i togtunnelene uten tanke på at det kunne komme tog imot, sier Altamirano.

Ringte i mobiler

Lege Beatriz Martin rykket ut til stasjonen El Pozo, der hun behandlet skadde.

- Mobiltelefonene til mange av de døde ringte og ringte, mens vi fraktet dem bort. Lukta av brannene og kroppsdelene var forferdelig.

Ambulansesjåfør Enrique Sanchez ble sendt til stasjonen Santa Eugenia.

- Jeg så armer og bein. Jeg kommer aldri til å glemme dette, jeg har sett forferdelige ting.

De internasjonale nyhetsbyråene har i hele dag sendt ut bilder som ikke egner seg på trykk noe sted. Men bildene vitner om tragedien som utspant seg, og de grusomme minnene de overlevende etter 11. mars 2004 må leve med resten av livet.

Roper ut sin avsky

Det er erklært tre dager landesorg i Spania etter den grufulle massakren. I Madrid har hundrevis av familier fått beskjed om at noen av deres kjære er revet bort eller hardt skadd, mens andre leter desperat etter sine. Dagen som startet som enhver vanlig torsdag, har allerede endt i tragedie for utallige spanjoler.

I Madrid har folk trukket ut i gatene for å rope ut sin protest mot blodbadet. I morgen ventes massedemonstrasjoner over hele landet.

Spanias statsminister Jose Maria Aznar har oppfordret folk i alle byer til å gå ut i gatene i morgen klokka 19 i protest mot terrorismen. Da vil det spanske folk samle seg under slagordet «Basta Ya» - nå er det nok.Kjenner du noen som er i Madrid? Send oss en epost

SEVILLA: Studenter organiserte en demonstrasjon mot terror da omfanget av dagens bombeangrep ble klart.
DØDENS PLATTFORM: Redningsmannskapene har aldri sett noe liknende det synet som møtte dem etter terrorangrepene i Madrid i dag.
SORG I PAMPLONA: Ei kvinne tørker tårene under en demonstrasjon mot ETA i Nord-Spania. Spanjoler flest mistenker den baskiske separatistbevegelsen for å stå bak de grusomme terrorangrepene.
ROPER UT SIN AVSKY: Ei kvinne i Puerta del Sol i Madrid holder en plakat der det står «Nei til ETA». Sinnet og sorgen råder nå i den spanske hovedstaden.