- Det så ut som en ulykke

Forsvarerens egne medisinske eksperter tviler på voldsteorien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UPPSALA (Dagbladet.no): - Når man ramler, så strever man hele veien på å holde hodet rett. I dette tilfellet er ikke hodet skilt i fra kroppen. Derfor er det ikke bare vekten og bevegelsesenergien fra hodet som teller, men også en stor del av kroppens energi som virker inn når hodet treffer kroppen, sa rettslege Lars Eriksson.

Eriksson er et av Fossmos forsvarers vitner, og er hentet inn for å slå sprekker i aktoratets teori om at Fossmo slo ihjel sin første kone i badekaret.

Eriksson obduserte Helén Fossmo etter dødsfallet i desember 1999, og konkluderte den gang med at det kunne være en ulykke - en ulykke der Helén falt i badekaret.

- Det var jeg som hadde obduksjonsansvaret den uken. Da jeg begynte å undersøke hodet, fant jeg ut at det var en alvorlig skade - langt med alvorlig enn det legene indikerte.

Trodde hammer

- Jeg tok kontakt med politiet og varslet dem at denne skaden var så alvorlig at man burde undersøke nærmere om det kunne være andre omstendigheter.

- Når man tenker seg at man ramler i badekaret, burde man ikke få slike skader, sa Eriksson innledningsvis.

- Min første tanke var at her har hun fått et slag av en stump gjenstand - kanskje en hammer eller en annen gjenstand. Det førte til at politiet reiste ut for å undersøke, og der fant de at denne kranen var aktuell.

Kranen

- Det viste seg å stemme godt overens. Delvis på grunn av størrelsen, og delvis på grunn av et utspring i håndtaket som gikk igjen i skaden.

Eriksson karakteriserer det som rimelig sannsynlig at det er kranen som påførte skadene.

Han var selv på åstedet, og konkluderte da med at Helén måtte ha stått - og falt i badekaret - for å få skadene. I sin rapport etter dødsfallet skrev han derfor at det kunne ha vært en ulykke.

Aktoratet sådde tvil

Men da aktor Elin Blank ville vite om skaden - med avmerkningen av utspringet på kranen - passet inn hvis vannet var skrudd på, slik pastor Helge Fossmo har forklart at det var, ristet han på hodet.

- Ut i fra de undersøkelser vi har gjort, burde utspringet ha stått 'klokken 1 til klokken 2' et sted (nesten rett opp, journ.anm.).

- Hvis den sto omtrent 'klokka 6', slik det beskrives at vannet rant da Fossmo kom inn på baderommet?, spurte Blank.

- Det ville være unaturlig dersom den sto rett ned. Det ville ikke være mulig ved et normalt fall.

Dopet

- Det fantes et smertestillende middel i kroppen vi vet påvirker balansen, reaksjoner, reflekser og muskler i kroppen. Her var en høyere konsentrasjon, og min dom var at det kunne ha medvirket til at hun falt, sa han.

- Vi gjorde forsøk på om det går an å få i seg disse tablettene uten å være klar over det - som for eksempel utblandet i drikke. Vi testet det i en flaske cola, forklarte Eriksson.

Han forteller at det skummet veldig, og at både farge og konsistens endret seg.

- Jeg og to politibetjenter testet denne drikken, og det smakte absolutt ikke som cola. Det å skjule dette stoffet i en drikk på denne måten, tror jeg skulle være svært vanskelig, sa han.

Andre skader

Rettsmedisineren fant også små skader på Heléns hals, som han tror kan ha blitt påført av selve tapperøret på kranen. Det var også skrubbskade på den ene skulderen, og et blåmerke på innsiden av det ene låret, som han ikke fant årsaken til.

- Men de funnene jeg gjorde var det ingenting som tydet på at hun hadde vært i slagsmål, eller et basketak. Men det betyr ikke at hun ikke kan ha vært i slagsmål. Bare at jeg ikke fant tegn som tydet på det, forklarte han.

RETTSLEGE:</B> Lars Eriksson vitnet i rettsaken mot pastor Helge Fossmo.
BADET: I dette badekaret ble Helén Fossmo funnet død, liggende på magen. Krana sto på fullt, og karet var overfylt med vann.