Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det sårbare samfunn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvparten av USA ble nylig strømløs et døgn eller to antakelig fordi nettet simpelthen ikke greide å føre fram strøm i de mengder det skulle. Og i slutten av forrige uke ble alle verdens nettbrukere angrepet av et virus av hittil ukjent merke, MSBlast eller Sobig. Det var slik konstruert at anerkjente antivirusprogrammer ikke greide å stanse det.

Det er likheter og forskjeller mellom de to nettsammenbruddene. Men først og fremst har de vist hvor sårbar det moderne samfunns infrastruktur er. Da strømmen forsvant i nordre og østre deler av USA og i deler av Canada, stanset alle systemer som er drevet av elektrisitet: forstadsbaner, heiser, mobiltelefoner, maskiner av alle slag. Dessuten ble det mørkt. Et pulserende arbeidsliv gikk i stå. Da Sobig - den største av alle dataviruser - slo til, rammet det både nasjonale byråkratier, banker og andre finansinstitusjoner, og industribedrifter.

I virkeligheten er et datasammenbrudd av det omfanget vi her var vitne til, langt alvorligere enn elsammenbruddet i USA. For om hele det internasjonale datanettverket skulle bli infisert slik at det falt sammen, ville store deler av infrastrukturen i verden bryte sammen. Elforsyning, telefon, transport av mange slag, handel, sikkerhetssystemer - alt ville kunne stanses. Konsekvensene av et slikt sammenbrudd er av så enorme dimensjoner at det selvsagt er gjort anstrengelser for å hindre det. Men effektiv beskyttelse har også sin pris i form av overvåking og kontroll. Dette er et evig dilemma: Åpenhet gir datanettverkene en fantastisk nytteverdi for menneskene. Men nettopp åpenheten er også det som gjør det mulig for fingernemme dataanarkister å ødelegge nettverkene.

Vi vil aldri kunne gardere oss 100 prosent mot feil, sammenbrudd og menneskelige svikt i slike systemer. I USA er man blitt oppmerksom på det liberaliserte kraftmarkedets svakheter, akkurat som vi her i landet ble i vinter. Innen dataverdenen har det kanskje vært mer fristende å utvikle gode og ettertraktede systemer for kundene og mindre fristende å satse på sikkerhet. Sammenbruddet i forrige uke viser at det er en vesentlig utfordring for moderne samfunn å minimalisere sårbarheten på de store systemene.