- Det savnede flyet ble kapret

Det opplyser malaysiske regjeringskilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det savnede flyet fra Malaysia Airlines ble kapret, konkluderer etterforskerne. Det opplyser malaysiske regjeringskilder, ifølge Sky News.

Regjeringskilden sier det ikke er slått fast motiv, og det er fortsatt uklart hvor flyet befinner seg hen, men sier at det er «utvetydig» at flyet ble kapret.

— Kapringen er ikke lenger en teori, men en konklusjon, sier kilden.

Erfaren pilot En annen malaysisk kilde hevder at det savnede flyets kurs ble endret med vilje av en erfaren pilot med inngående kjennskap til radarposisjonene i området.

— Det er nødt til å ha vært en dyktig pilot, sier den høytstående kilden, som er involvert i granskningen av flyet fra Malaysia Airlines.

Han baserer konklusjonen på de hemmelige opplysningene om flyets bevegelser fra militære radarer.

— Han visste hvordan man skulle unngå sivile radarer. Han ser ut til å ha studert hvordan man unngår dem, sier den anonyme kilden

Sabotasjeteorier Malaysias statsminister skal etter planen holde en pressekonferanse om det savnede flyet klokka 06.00 norsk tid lørdag.

Amerikanske kilder har tidligere i dag sagt at analyser av de elektroniske signalene satellitter plukket opp fra det savnede flyet, tyder på at det kan fløyet til det gikk tom for drivstoff og styrtet i Indiahavet.

Wall Street Journal melder at amerikanske etterforskere heller mot en teori om at flyet ble utsatt for sabotasje. Det samme opplyser en kilde til nyhetsbyrået Reuters.

New York Times meldte fredag kveld at det savnede flyet gjorde flere brå endringer av høyde og kurs etter at det mistet kontakt med flyet. Det skal ha stupt 12 000 meter på under ett minutt, ifølge deres kilder. Samtidig understrekes det at dataene er svært usikre.

Ingen terrortilknytning Opplysningene fra flyets motorer er ufullstendige og vanskelig å tolke.

SAVNET:  Flyet fra Malaysia Airlanes med registreringsnummer 9M-MRO har vært savnet i en uke. Foto: REUTERS/Tomasz Bartkowiak/
SAVNET: Flyet fra Malaysia Airlanes med registreringsnummer 9M-MRO har vært savnet i en uke. Foto: REUTERS/Tomasz Bartkowiak/ Vis mer

- Mye av dette gir ingen mening, sier en kilde.

Men det er likevel verdifull informasjon for etterforskerne som forsøker komme til bunns i hva som har skjedd med flyet. Det er antatt at flyet kan ha fortsatt i opp til fem timer etter man mistet kontakt med det.

FBI har gransket bakgrunnen til både piloter og passasjerer på flyet uten å finne noen tilknytning til terroristgrupper eller andre tegn på at noen skulle ville kapre eller styrte flyet.

(Dagbladet følger saken)