SPEKTAKULÆT: I midten av bildet ligger skjelettet som har ligget i brønnen siden 1197. Øverst til midten ligger hodeskallen som ble funnet i dag, kilt mellom en stein. Vannet i brønnen har ført til at de 800 år gamle restene er svært godt bevart. Foto: Norsk institutt for kulturminneforskning
SPEKTAKULÆT: I midten av bildet ligger skjelettet som har ligget i brønnen siden 1197. Øverst til midten ligger hodeskallen som ble funnet i dag, kilt mellom en stein. Vannet i brønnen har ført til at de 800 år gamle restene er svært godt bevart. Foto: Norsk institutt for kulturminneforskningVis mer

Det sensasjonelle funnet i Trondheim bekrefter sagaen om en av norgeshistoriens mest gåtefulle personer

Hodeskallen var separert fra kroppen på skjelettet fra 1100-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Baglerne tok alt gods som var i borgen (Sverresborg) og siden brente de hvert eneste hus som var der. De tok en død mann og slengte han i brønnen. Så heiv de stein ned i den til den var full.»

Slik heter det i Sverres saga, sagaen om kong Sverre Sigurdsson - som er en av de mest omstridte og gåtefulle personer i norsk historie.

Han var norsk konge 1177-1179 og 1184–1202. I løpet av den tida kjempet han harde kamper mot gruppa baglerne, som hadde dansk støtte.

I Nidaros (dagens Trondheim) hadde birkebeinerkongen borgen Sverresborg. Den hadde blitt utsatt for gjentatte angrep, og mens kongen holdt tilhold i Bergen i 1197 inntok baglerne borgen og rev den ned.

Spektakulært funn

Og det er nettopp beretningen om baglernes herjinger i kongesagaen arkeologer nå mener å kunne bekrefte. Bevisene har de funnet på et over 800 år gammel skjellet gravd ned under brønnen utenfor den gamle borgen.

- Det her er kjempestort. Det er et spektakulært funn, og det finnes nesten ikke tilsvarende hendelser der du kan gå inn på den måten og hvordan ting faktisk skjedde når du har de skriftlige kildene, sier arkeolog og prosjektleder for Sverresborg-utgravningene, Anna Petersén ved Norsk institutt for kulturminneforskning til Dagbladet.

Det har vært en lang prosess å få opp skjelettet som nå har gitt forskerne en rekke svar. De første utgravingene på stedet ble påbegynt i 1936. Først i dag fant arkeologene hodeskallen til det myteomspunnede skjelettet som ligger begravd under brønnen.

SKALLE: Hodeskallen kan gi flere svar om hvem skjelettet i brønnen tilhørte.
SKALLE: Hodeskallen kan gi flere svar om hvem skjelettet i brønnen tilhørte. Vis mer

Datert til 1197

Arkeologene på 30-tallet fikk fjernet mye av steinen som brønnen var fylt med. De nådde også ned til et skjelett, men siden forsvant mye av dokumentasjonen. Det eneste som gjensto var et et bilde der man ser et skjelett. Da skjelettet etter planen skulle tas opp våren 1939 var situasjonen ute i verden en helt annen. Under okkupasjonstida tok tyskerne over området rundt brønnen.

- De tyske soldatene og offiserene kan ikke ha visst at det lå et skjelett der. De hadde jaktet etter dette hvis de visste at en av kong Sverres menn kan ha ligget der, sier Petersén.

I 2014 fikk Norsk institutt for kulturminneforskning oppdrag fra Riksantikvaren med å ta opp skjelettet. Det har også vært et mål for Riksantikvaren å finne mest mulig ut om tiden rundt hendelsen og, om mulig, lære mer om selve hendelsesforløpet. De begynte utgravninger, og for to år siden ble bein og bekken tatt opp av brønnen.

Analysen av skjelettet for to år siden viste at beinrestene stammet fra 1100-tallet. Liket var fra en mann i 35-40-årsalderen. Videre analyser gir enda bedre indikasjoner på at skjelettet faktisk stammer fra år 1197, da baglerne skal ha tatt borgen.

- At vi skulle finne skjelettet i den tilstanden etter 70 år er nesten mirakuløst. Vi har fått datert det til 1197, noe som er helt utrolig, sier arkeologen.

UTGRAVING: De første utgravingene i brønnen var i perioden 1936-1938. I 2014 ble prosjektet vekket til live igjen - det har gitt resultater. Foto: Norsk institutt for kulturminneforskning
UTGRAVING: De første utgravingene i brønnen var i perioden 1936-1938. I 2014 ble prosjektet vekket til live igjen - det har gitt resultater. Foto: Norsk institutt for kulturminneforskning Vis mer

Hodeløst

Men et mysterium gjensto for arkeologene. Skjelettet manglet hode, til tross for intakt ryggrad og øvre ryggvirvel. I dag dukket plutselig hodeskallen opp.

- Kraniet var trykt inn under en stein, og er utrolig godt bevart. En skulle tro han hadde ligget i jorda i 50 år, ikke 800 år. Det kan virke som om vannet i brønnen har skylt kraniet rent hele tida. Det har også betydd at oksygen ikke har sluppet til. Luft er det som har størst skadepotensiale på skjelett, sier hun.

Hendelsen skal altså ha funnet sted i 1197, fem år før kong Sverres død. Sverres liv er et mysterium av en konge på grunn av hans ætt, sagaen om hans liv og hans uklare død. Sverre hevdet selv han var sønn av konge Sigurd Munn, og han tok kongemakta som leder for skogsgruppa vi i dag kjenner som birkebeinerne.

Trolig halshugget

Sverresagen er den viktigste kilden for hendelsene i Norge mellom 1177-1202, men regnes også som et propagandaskrift for kongen selv, skriver SNL. Derfor er det også oppsiktsvekkende at arkeologene nå kan bekrefte historien om at baglerne drepte en mann, kastet han i brønnen og fylte den igjen med stein.

- Det er nærliggende å tro at mannen ble halshugget, med tanke på at hodeskallen var separert fra resten av kroppen, sier Petersén.

Stemningen har naturlig nok derfor vært stor rundt utgravingsstedet. Nå skal arkeologene jobbe videre med skjelettet, kraniet og utgravingsstedet. Nå håper de å finne gjenstander eller klær for å finne ut mer om tidsepoken og hva som skjedde med mannen som ligger begravd.

- Kraniet har et veldig stort kildepotensial. Livshistorien til dette skjelettet finnes der. Så langt har vi bakhodet, panne, øyehulen, nesebein, men ikke underkjeven, sier hun.

HISTORIE: Kong Sverre er en av norgeshistoriens mest gåtefulle personer. Både på grunn av hans egenskaper som birkebeinerkongen og på grunn av hans bakgrunn.
HISTORIE: Kong Sverre er en av norgeshistoriens mest gåtefulle personer. Både på grunn av hans egenskaper som birkebeinerkongen og på grunn av hans bakgrunn. Vis mer