FORFERDELIG:  Den tidligere lederen av Liberaldemokratene, Lord Paddy Ashdown, lovte å spise sin egen hatt hvis valgdagsmålingen viste seg å stemme. Foto: NTB Scanpix
FORFERDELIG: Den tidligere lederen av Liberaldemokratene, Lord Paddy Ashdown, lovte å spise sin egen hatt hvis valgdagsmålingen viste seg å stemme. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Det ser forferdelig ut. Hvis det stemmer, skal jeg spise hatten min på TV

Den tidligere lederen av Liberaldemokratene om valgdagsmålingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da valgdagsmålingen fra det britiske valget tikket inn klokka 23.00 norsk tid, satt den tidligere lederen av Liberaldemokratene Lord Paddy Ashdown i BBCs valgstudio og fikk høre sjokknyheten:

Partiet han tidligere ledet og som nå ledes av Nick Clegg, Storbritannias visestatsminister, har ifølge målingen mistet 47 seter i Underhuset.

Da han på lufta ble spurt om sin reaksjon på den oppsiktsvekkende målingen svarte han følgende:

- Det ser helt forferdelig ut.

Tror målingen er feil Han la raskt til at han trodde målingen måtte være feil, og var så sikker i sin sak at han lovte der og da, på lufta, å spise sin egen hatt hvis han tok feil. På lufta hos BBC.

- Hvis denne målingen er riktig skal jeg offentlig spise min egen hatt på programmet ditt, sa han til programlederen i BBCs studio.

Større forskjell enn antatt Valgdagsmålingen som ble offentliggjort klokka 23.00 norsk tid var for mange en overraskelse. I ukesvis har årets valg i Storbritannia ligget an til å bli det jevneste i nyere britisk historie. De to største partiene har i nesten samtlige målingen den siste tiden ligget neste helt likt.

Klokka 23.00 var saken imidlertid en helt annen. Valgdagsmålingen viste nemlig at statsminister David Camerons parti De konservative ligger an til å få 316 seter i Underhuset. Labour lå an til å få 239.

For å få flertall i det britiske Underhuset er man nødt til å ha 326 seter, av Underhusets totalt 650 plasser. Målingen indikerer altså at David Cameron nok en gang må søke støtte hos andre partier.

Lahlum tviler på målingen Cameron samarbeider nå med Nick Cleggs Liberaldemokratene, som selv om de mister 47 seter ligger an til å få 10, ifølge målingen. Skulle Cameron ønske å samarbeide med Nick Clegg igjen, får de to partiene dermed flertall, men bare så vidt.

Historiker Hans Olav Lahlum sier han er overrasket over valgdagsmålingen fra Storbritannia. Han tror det mest sannsynlige scenarioet er at dagens regjeringspartier ikke får flertall.

BBC, ITV og Skys valgdagsmåling gir De konservative og Liberaldemokratene et hårfint flertall med 326 av Underhusets 650 seter.

- Det ser ut til at De konservative blir større en Labour, men jeg tror ikke de blir så store som i denne målingen. Da blir spørsmålet om de har flertall med Liberaldemokratene og eventuelt med UKIP. Har de ikke det, blir det krevende, sier Lahlum til NTB.

Teller stemmer Like etter klokka 01.00 i natt var valgresultatene fra bare 3 av 650 valgdistrikter klare, og samtlige av de gikk til Labour. Disse distrikene er imidlertid sett på som relativt sikre Labour-plasser.

Utover natta får man dermed se om Lord Paddy Ashdown er nødt til å spise sin egen hatt eller ikke.