- Det ser meget bra ut

- Det ser bra ut, det ser meget bra ut! sier advokaten til Birgitte Tengs fetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fetterens far hadde så vidt hørt om utfallet da Dagbladet.no ringte ham i formiddag.

- Hvis du kan bekrefte det jeg har hørt, så blir jeg veldig glad, sier han. Birgittes onkel legger ikke skjul på at ventetiden har vært lang.

- Det er glimrende. Glimrende altså. Glimrende, sier han før stemmen svikter.

- Det har vært vanskelig. Byrden og belastningen har vært vår, men det viktigste her er at det samme ikke skal skje med nestemann, sier han.

- Våget du å håpe på dette resultatet?

- For å være ærlig, så var jeg overbevist om at dette kom til å gå vår vei. Jeg hadde en god følelse.

Full pott

Advokat Arvid Sjødin beskriver utfallet som 'full pott'.

- Det ser bra ut, det ser meget bra ut! sier Sjødin.

- I denne saken er det ikke noe å glede seg over, men vi noterer oss utfallet. For å si det med noen velvalgte ord, så er det trist å se at de som skal forvalte loven i dete landet ikke gjør det riktig. At man ikke følger de rettsregler som er satt. Det er uheldig for den norske staten, sier advokaten.

Den norske dommen mot Birgittes fetter er fremdeles gyldig, ettersom den kan bare oppheves i en norsk rett. Nå jobber Sjødin for å få saken opp igjen for Høyesterett.

- Vi har fakset inn et 240 siders prosesskriv til Høyesterett og bedt om gjenopptakelse. De kan ikke la en dom bli stående som er i strid med Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Fetteren til Birgitte ble frifunnet for å ha drept kusinen på Karmøy, men ble dømt til å betale erstatning til Birgittes familie fordi domstolen mente at det var overveiende sannsynlig at han hadde begått drapet, selv om han ikke ble funnet skyldig. Dét er Menneskerettighetsdomstolen uenig i. Strasbourg sier tvert imot at artikkel 6.2 er brutt.

I artikkelen heter det at 'envher som blir siktet for en straffbar handling, skal antas uskyldig inntil skyld er bevist etter loven'.